Valami rossz irányba indult a munkaerőpiacon?


3 éve nem történt olyan a munkaerőpiacon, mint idén januárban, és bár a vészharangokat még korai kongatni, a változások egyáltalán nem mutatnak kedvező irányba.

2015. november és 2016. január közötti 3 hónapban 18,4 ezer fővel nőtt a gazdaságilag inaktívak száma a 15-74 éves korosztályban, így 3,006 millióan voltak. Ennél nagyobb bővülésre legutób 2013 februárjában volt példa, ám van itt még más is, ami még jobban fokozza a helyzetet.

A kormány foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek köszönhetően ugyanis a létszám növekedése már önmagában is ritka esemény volt az elmúlt közel 3 évben, viszont az, hogy két egymást követő hónapban is bővülés mutatkozott volna, egyetlen egyszer sem történt. Így a tavaly decemberben és idén januárban összesen 22 ezerrel nőtt azok száma, akik valamilyen okból kifolyólag kivonultak volna a munkaerőpiacról.

Mindezzel párhuzamosan a gazdaságilag aktívak száma is csökkent, 21,4 ezer fővel, így 4,518 millióan voltak. A változás mértéke szintén 3 éves csúcsot jelent a statisztika szerint. A csökkenésből egyébként 3 ezer főt a korcsoportból való kikerülés magyaráz, a 15-74 éves népesség ugyanis ilyen mértékben zsugorodott idén januárban.

Mindemellett a két legfontosabb statisztika további javulást mutatott a friss adatok szerint.

A foglalkoztatottak létszáma 20 ezerrel 4,239 millióra emelkedett, ami 56,3 százalékos foglalkoztatási rátát jelent. Előző év azonos időszakához mérten a létszám 113 ezer fővel több.

A munkanélküliség ennél kisebb mértékben, mindössze 1600 fővel csökkent 279 ezerre, ami 2015 januárjához mérten 51 ezerrel továbbra is kevesebb személyt jelent. A munkanélküliség ráta ezzel továbbra is 6,2 százalékon stagnál. Egy évvel korábban még 7,4 százalékos volt ez a mutató. Az, hogy a létszám csökkenése mellett stagnál a ráta, a gazdaságilag aktívak számának ennél nagyobb mértékű csökkenésével magyarázható. A munkanélküliségi ráta ugyanis a munkanélküliek és az aktívak számának hányadosa.

Székely Sarolta
mfor.huTudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.