Valami rossz irányba indult a munkaerőpiacon?


3 éve nem történt olyan a munkaerőpiacon, mint idén januárban, és bár a vészharangokat még korai kongatni, a változások egyáltalán nem mutatnak kedvező irányba.

2015. november és 2016. január közötti 3 hónapban 18,4 ezer fővel nőtt a gazdaságilag inaktívak száma a 15-74 éves korosztályban, így 3,006 millióan voltak. Ennél nagyobb bővülésre legutób 2013 februárjában volt példa, ám van itt még más is, ami még jobban fokozza a helyzetet.

A kormány foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek köszönhetően ugyanis a létszám növekedése már önmagában is ritka esemény volt az elmúlt közel 3 évben, viszont az, hogy két egymást követő hónapban is bővülés mutatkozott volna, egyetlen egyszer sem történt. Így a tavaly decemberben és idén januárban összesen 22 ezerrel nőtt azok száma, akik valamilyen okból kifolyólag kivonultak volna a munkaerőpiacról.

Mindezzel párhuzamosan a gazdaságilag aktívak száma is csökkent, 21,4 ezer fővel, így 4,518 millióan voltak. A változás mértéke szintén 3 éves csúcsot jelent a statisztika szerint. A csökkenésből egyébként 3 ezer főt a korcsoportból való kikerülés magyaráz, a 15-74 éves népesség ugyanis ilyen mértékben zsugorodott idén januárban.

Mindemellett a két legfontosabb statisztika további javulást mutatott a friss adatok szerint.

A foglalkoztatottak létszáma 20 ezerrel 4,239 millióra emelkedett, ami 56,3 százalékos foglalkoztatási rátát jelent. Előző év azonos időszakához mérten a létszám 113 ezer fővel több.

A munkanélküliség ennél kisebb mértékben, mindössze 1600 fővel csökkent 279 ezerre, ami 2015 januárjához mérten 51 ezerrel továbbra is kevesebb személyt jelent. A munkanélküliség ráta ezzel továbbra is 6,2 százalékon stagnál. Egy évvel korábban még 7,4 százalékos volt ez a mutató. Az, hogy a létszám csökkenése mellett stagnál a ráta, a gazdaságilag aktívak számának ennél nagyobb mértékű csökkenésével magyarázható. A munkanélküliségi ráta ugyanis a munkanélküliek és az aktívak számának hányadosa.

Székely Sarolta
mfor.hu
Fájdalmak gyötrik?

Használja sportot segítő eszközeinket, amelyek segítségével gyorsabban pótolhatják a felhasznált anyagokat, segíthetik az izmok regenerációját, és gyorsíthatják az izom-, ínszalag- vagy ízületi sérülések gyógyulását. Nézze meg kínálatunkat!

További ajánlataink:

.
Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Cikkajánló

Itt az első 2017-es bérkalkulátor!


Számolja ki 2017-es nettóját

.
hirdetés
Maradnak a britek az EU-ban - meghökkentő előrejelzések 2017-reMaradnak a britek az EU-ban - meghökkentő előrejelzések 2017-re

A Saxo Bank, idén is közzétette a következő évre vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit.

.
hirdetés
elrejt
 
.