Választásokra kipipáhatják egyik céljukat Orbánék


Szinte már csak egy hajszál választja el Orbánékat attól, hogy az egyik, EU-által is megfogalmazott célt sikerüljön teljesíteni. A jövő évi választások előtt így egy jelentős pontot is bevethet a kommunikációban a kampánystáb.

2010 óta a magyar gazdaság egyik legjobban teljesítő, látványos eredményeket felmutató területe volt a munkaerőpiac. Igaz, eleinte a kormány által átalakított és brutális méretekig felpörgő közfoglalkoztatásnak voltak köszönhetően a szép számok és a statisztika javulása, ma azonban már más a helyzet. Az elsődleges munkaerőpiac is ki tudja venni a részét a folyamatokból.

Bár az ország mostanra kettészakadni látszik és egyszerre van jelen a munkaerőhiány a nyugati részeken, a keleti megyék pedig továbbra is magasabb munkanélküliséggel küzdenek, országos átlagban impozánsak a mutatók.

A munkaerőpiac azonban nemcsak az Orbán-kormány számára bír kiemelt fontossággal, de az EU is stratégiai pontként tekint rá, így az Europa 2020 egyik célkitűzése is lett. Minden tagállam számára meghatároztak egy foglalkoztatási rátát a 20-64 éves korcsoportra vonatkozóan, amit 2020-ra el kell érniük. Magyarország ettől már csak egy hajszálra van.

Az Eurostat adatai szerint 2016-ban az említett korcsoportban 71,5 százalékos volt a foglalkoztatási ráta, ami hatalmas növekedés eredménye az egy évvel korábbihoz képest. 2015-ben ugyanis még csak 68,9 százalékos volt az arány. Ez a tagállamok rangsorában a 10. helyre emelte hazánkat, a visegrádi országok közül csak egy helyen magasabb ennél a foglalkoztatás, Csehországban 76,7 százalék. A szlovákoknál 70,1, a lengyeleknél pedig 69,3 százalék volt tavaly.

Az Europa 2020 stratégiában megfogalmazottak szerint Magyarországnak 2020-ra 75 százalékra kellene növelnie a foglalkoztatási rátát, vagyis mindössze 3,5 százalékpontra vagyunk a céltól, ami a korábbi évekből kiindulva már 2017-ben, 3 évvel korábban elérhetőnek tűnik. Az elmaradásunk mértéke egyébként nagyjából a középmezőnynek felel meg, a tagállamok közül 7 ország már kipipálhatta ezt a célt (Litvánia, Csehorszá, Németország, Írország, Svédország, Észtország és Lettország), ugyanakkor többen még a miénkénél is nagyobb hátrányban vannak. A görögöknél például 3 év alatt 13,8 százalékponttal kellene növelni a foglalkoztatást, ami már-már a lehetetlen kategóriába tartozik, és hasonló a helyzet a spanyoloknál is, nekik 10,1 százalékpontos lemaradást kellene behozniuk.

Magyarország az elmúlt években egyébként a legnagyobb fejlődést mutatta a foglalkoztatás terén, hiszen a 20-64 éves korcsoport foglalkoztatási rátája 2010-ben még csak 59,9 százalék volt, ami uniós viszonylatban a legalacsonyabb volt. Azóta - vagyis 6 év alatt - 11,6 százalékponttal, uniós szinten a legnagyobb mértékben növelte a foglalkoztatást Magyarország.

Székely Sarolta
mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
A kórházak már 35 milliárd forint tartozást görgetnek maguk előttA kórházak már 35 milliárd forint tartozást görgetnek maguk előtt

Év végére 50 milliárd fölé nőhet az adósságuk, ha minden így halad tovább.

.
hirdetés
elrejt
 
.