Varga: nincs még döntés az állam részvételről a turizmusban


A magyar turizmus világszinten az élen jár, teljesítménye nemzetközileg is kimagasló, minden fontos mutatója javult tavaly, a turizmus dinamikus fejlődése egyre nagyobb mértékben járul hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a 39. Utazás 2016 nemzetközi idegenforgalmi szakkiállítás csütörtöki megnyitóján, a Budapesti Vásárközpontban.

Hangsúlyozta: a turizmus állami intézményrendszere átalakulhat, de erről döntés még nincs, szakmai vita van, jelenleg a szakmáé a lehetőség, hogy elmondja a véleményét, javaslatait. "Miniszter kollégám kvázi Nostradamusként arról beszélt, hogy a döntések megszülettek, de nincs még így" - fogalmazott a Varga Mihály.

Kapcsolódó cikk: Újabb állami hivatal jön létre, a Nemzeti Turisztikai Ügynökség

A Magyar Turizmus (MT) Zrt. alaptevékenysége az ország, a vidéki turizmus népszerűsítése - mondta, majd a sikeres együttműködést megköszönve a miniszter közölte: az ágazatépítés érdekében ahogy eddig is, a jövőben is számíthatnak a kormány, és a gazdasági tárca támogatására.

Varga Mihály kiemelte: a magyar turizmus tavalyi növekedési üteme nemzetközi összehasonlításban is kimagasló, ez a vállalkozások, a szakmai szervezetek, a kormány, és a főváros  példaértékű együttműködésének köszönhető. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) adatai szerint Magyarországon 2015 első háromnegyed évében 19,1 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma, ami az európai átlagnak három és félszerese, és a világátlag több mint négyszerese.

Hozzátette: az ágazat 2015-ben rekordévet zárt, a belföldi turizmus is kiemelkedő évet tudhat maga mögött. A szálláshelyeken a vendégszám meghaladta a tízmilliót, a vendégéjszakák száma a 25 milliót, az összes bevétel pedig a 360 milliárd forintot.

Éjszakázzon homokvárban - a világ legextrémebb hoteljei!

A kormány az ágazat növekedéséhez támogatásokkal járul hozzá, az előző uniós fejlesztési ciklusban turisztikai fejlesztésekre 300 milliárd forint jutott. A most megnyílt időszak pályázatai sorozatban nyílnak meg, az eddig megjelentetett pályázatok keretösszege megközelíti majd a 150 milliárd forintot - mondta.

A World Travel & Tourism Council (WTTC) adatai szerint Magyarországon 10,3 százalékos volt a turizmus részaránya a magyar GDP-n belül, ezzel Szlovákiát, Romániát, vagy Lengyelországot is megelőzi - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a látogatók a négynapos kiállításon megkapják mindazt, ami egy utazás megtervezéséhez szükséges. Az Utazás kiállítás szakmai díszvendége Kína, a belföldi Budapest, kulturális díszvendége pedig Brazília - ismertette.

Csang Li-csung, a Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) főosztályvezetője elmondta: a két ország közötti turisztikai forgalom jelentősen megnőtt az elmúlt években, Magyarország a kínai turisták számára a régió egyik legfontosabb úti céljává válik. A tavaly megalapított budapesti székhelyű Kína és Kelet-Közép-Európa turisztikai kapcsolatainak fejlesztésért felelős Turisztikai Koordinációs Központ a kiutazó és a beutazó forgalom élénkítését célozza.

Pecly Moreira, Brazília magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy Brazília már az elmúlt három évben is részt vett a budapesti Utazás kiállításon, de az idén első alkalommal mutatkozhatnak be kulturális díszvendégként. A turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ág Brazíliában, ahol idén a riói olimpiai játékokra több millió látogatót várnak.

Az ország legnagyobb turisztikai seregszemléjén március 3. és 6. között 28 ország 350 kiállítójának több ezer ajánlatából válogathatnak a látogatók. A vasárnapig nyitva tartó idegenforgalmi szemle egyidejű kiállítása a Bringaexpo és az Afrikaexpo, a három kiállítás egy belépőjeggyel látogatható.

MTI
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.