Vargáék ma is bejelentenek valami fontosat?


Megint ülésezik a Nemzeti Versenyképességi Tanács.

Ma délelőtt újra összeül a Nemzeti Versenyképességi Tanács, az a testület, amelynek tagjai közt mások mellett Hernádi Zsolt Mol-vezér és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is megtalálható. A tanács munkáját a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály koordinálja.

Varga Mihály

Varga Mihály 

Eddig két ülést tartottak, mindjárt az első után bejelentette a tárcavezető, hogy sikerült azonosítaniuk hat olyan kritikus pontot a gazdaságszervezésben, amelyek korrigálásával javítani lehet Magyarország versenyképességén. Ilyen egyebek mellett a cégalapítás, az építési engedélyek, az adóadminisztráció kérdései. Az energiahálózathoz való hozzáférés megkönnyítését szolgáló javaslatok pedig időközben már a parlament elé is kerültek.

A tanács március végén kezdte meg munkáját. A magyar gazdaság növekedését idén 4,1 százalékra várja a kormány, jövőre még gyorsabb, 4,3 százalékos lehet a tempó. Ám 2020-tól az átalakuló európai uniós támogatási rendszer miatt kevesebb gazdaságösztönző forrás érkezhet Brüsszelből, ezért itthon kell feltárni a növekedést segítő lehetőségeket. Ilyennek tekinti a tanács a munkaerő-piaci tartalékok kiaknázását, mert ma már nem az a gond, hogy magas a munkanélküliség, hanem az, hogy nehéz megfelelő szakembert találni a képzettséget igénylő szakmákban.

A kormány láthatóan nagy hangsúlyt fektet a tanács munkájára, az ülések rendszeressége és az azt kísérő sajtónyilvánosság mind arra utal, hogy a következő időszakban e testület alkothatja meg a magyar gazdaság megszilárdítását szolgáló javaslatokat. Várhatóan ma is lesznek ez ügyben fontos bejelentések.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.