Zavar támadt a dohánypiacon


A jövedéki szabályozás változásaira reagáltak a kereskedők.

Megdöbbentő visszaesésről árulkodik a dohánypiacon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal legutolsó, márciusi jövedéki statisztikája. Idén januárban mindösszesen 76,09 millió szál cigaretta került a szabadkereskedelmi forgalomba, miközben a magyar piacon az elmúlt években legalább 450 millió szál cigaretta jut el a boltokba az év első hónapjában. Volt olyan év, amikor a 700 milliót is meghaladta az első havi kontingens.

A közegészségügyi cél teljesült, kevesebb cigi fogy

A közegészségügyi cél teljesült, kevesebb cigi fogy 

Ellátási zavarra kell felkészülniük a dohányosoknak? Ilyen nagyságrendű eltérés normál piaci működés mellett elképzelhetetlen. A tapasztalatok szerint akkor esik vissza nagymértékben a szabadkereskedelmi forgalom, ha változik a szabályozói környezet: szűkül a hozzáférési lehetőség a termékekhez, vagy emelkednek a fogyasztói árak.

Utóbbi történt most év elején is. Ráadásul a csomagolás nem tartalmazza a termékek árát a zárjegyes dobozok esetében. A kiskereskedelmi eladási árakról a NAV internetes felületén közzétett listákból lehet tájékozódni. A felhalmozott adójegyes termékeket azonban még most áprilisig forgalomba dobhatják a kereskedők.

Mindezek mellett a jövedéki adó megfizetésének szabályai is módosultak, tekintettel a zárjegyes rendszer bevezetésére. Az ilyen típusú szabályozói változásokra szoktak úgy reagálni a kereskedők, hogy igyekeznek a piacot befolyásoló módosítások hatályba lépése előtt bespájzolni a dohánytermékekből.

A készletek felhalmozására enged következtetni, hogy tavaly decemberben az elmúlt négy év legnagyobb tétele, több mint 845 millió szál került szabadkereskedelmi forgalomba.

Az adatokból kiderül, hogy egyértelműen részpiaci okai vannak a hirtelen visszaesésnek, az egyéb jövedéki termékeknél – például az üzemanyagoknál, vagy a sörnél, pálinkánál – a korábbi évekhez hasonló mennyiségek kerültek januárban piacra. Csak a dohánytermékeknél mutatkozik nagy kilengés.

Egyes értelmezések szerint a jövedéki adó megfizetésének már említett változása is állhat a piacra kerülő dohány mennyiségének apadása mögött. Míg az adójegyes korszakban az adójegyek átvételétől számított meghatározott időn belül kellett megfizetni az adót, a zárjegyek esetében elég ezt az adóraktárak kitárazása után megtenni, tehát amikor a termékek bekerülnek a szabadforgalomba (a dohányelosztóhoz).

Cafeteria kalkulátor

Állítsa össze 2017-es cafeteria-csomagját!
Elkészült az mfor.hu 2017-es szabályokra vonatkozó cafetéria kalkulátora!
Számoljon velünk!

Számoljon velünk! 

Ez azonban nem magyarázza, hogy miért ugrottak meg brutálisan a tavaly év végi szabadkereskedelmi mutatók.

A készletek felhalmozása mellett szóba jöhet még a feketepiac bővülése, mivel az adóváltozások miatt emelkedő bolti árakat egyre kevesebben tudják, vagy hajlandók megfizetni. Ők inkább a csempészett cigit vásárolják, ha megtehetik.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.