Zuhanás után 6 és fél éves mélyponton az MNB tartalékok


Egy hónap alatt 2,8 milliárd euróval csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai, így annak szintje 30,322 milliárd euróra apadt.

Ilyen alacsony értéken utoljára 2009. júliusában volt az állomány, vagyis 77 hónapos mélypontot láthatunk.

A MNB kommentárja szerint a csökkenésében az alábbi tényezők játszottak meghatározó szerepet:

  • Az ÁKK és a MÁK devizaműveleteinek hatása közel -1,6 milliárd euró volt, melyből mintegy 1 milliárd euró a Prémium Euro Államkötvények lejáratához, míg a fennmaradó változás nagy része az ÁKK MNB-nél vezetett marginszámlájának a keresztárfolyamok változásából fakadó mérséklődéséhez kötődött.
  • Az MNB, lakossági devizahitelek forintosításához kötődő devizaswap ügyleteinek lejáratai közel 0,2 milliárd euróval, míg az egyhetes devizalikviditást nyújtó jegybanki swapügyletek közel 0,5 milliárd euróval csökkentették a devizatartalékot.
  • Emellett kisebb mértékben egyéb tényezők is hozzájárultak a tartalékok mérséklődéséhez (pl. a devizatartalék keresztárfolyam-változásokhoz köthető átértékelődése; devizakamat fizetések)

Irakban építenék fel a világ legmagasabb felhőkarcolóját

A tartalék szintjének folyamatos csökkenése egyébként nem meglepő. Ahogy csökken az ország külső adóssága, úgy nő a tartalékok leépítésének lehetősége. A jegybank szakemberei egy novemberi háttérbeszélgetésen arra hívták fel a figyelmet, hogy a közeljövőben akár 10 milliárd euróval is apadhat az állomány szintje. Egy jelentősebb csökkenés például idén márciusban is várható, amikor is nagy volumenben fognak kifutni a jegybank és a kereskedelmi bankok közötti, a lakossági devizahitelek forintosításához kapcsolódó swapügyletek.

Az MNB által a mostani változáshoz kiadott kommentek közül az első egyébként azt a vélekedést is erősíti, hogy 2015-ben sikerült a kormány adósság elleni harca. A PEMÁK feletti 0,6 milliárd eurós csökkenés ugyanis 187 milliárd forinttal mérsékelhette a központi költségvetés adósságát. A Varga által kedden sugallt 75,9 százalékos GDP-arányos államadósság eléréséhez ugyanis év végén még 270 milliárdos apasztásra volt szükség (a PEMÁK kifizetésén felül), amelyből ezek szerint a marginszámla önmagában 187 milliárddal "vette ki részét". A maradék bő 80 milliárdnyi adósság "eltüntetése" pedig nem okozhatott gondot az adósságkezelőnek.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.