Zsiday: "Soha többet nem emel kamatot az MNB!"Zsiday Viktor Zsiday Viktor
alapkezelő

Természetesen ez nem igaz, de az biztos, hogy a következő években nem lesz könnyű kamatot emelniük, és nem is nagyon látom, hogy miért tennék meg.

Az MNB valódi elsődleges célja a Kormány gazdaságpolitikájának, azaz a növekedésnek a támogatása (plusz a kamatkiadások csökkentése). Másodlagos célja az MNB nyereséges működtetése, és csak ez után jön a harmadlagos cél, az infláció kordában tartása.

Az MNB miután - nagyon helyesen - leépítette a devizaadósságot, egy másfajta igába tereli a magyar gazdaságot: a rövid kamatszinttől való függőségbe. A lakossági jelzáloghitelek és a vállalati hitelek jelentős része már ehhez kötődik, és az államadósság átkonvertálása is folyamatban van rövid kamatbázisra (http://www.mnb.hu/monetaris-politika/a-monetaris-politikai-eszkoztar/auk...). Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság rövid kamatszinttől való függősége nagyot nőtt és várhatóan tovább fog nőni, tehát ha nem akar károkat okozni a gazdaságnak az MNB, akkor nem, vagy csak igen óvatosan emelhet majd kamatot.

A második számú probléma az MNB nyereségességét illeti. Az MNB elmúlt évekbeli nyeresége számviteli nyereség, ami abból adódik, hogy a korábban, "olcsón" beszerzett eurót (devizatartalék) a jegybank drágábban adja el - vagy különböző módokon magasabbra árazza át. Pl. ha van 30 milliárd euró devizatartalékom, amihez a devizát régen 260 forintért szereztem be, ezt eladom 270-en, majd visszaveszem ugyanott (természetesen a valóság ennél azért jóval bonyolultabb) 270 forintért, akkor máris keletkezett 300 milliárd forint nyereségem. Ha a következő évben már 280-ra "árazom" át a devizatartalékot, akkor abban az évben is van 300 milliárd forint (számviteli!) nyereségem (valójában persze ugyanannyi euróm van végig). Jól látható, hogy ehhez az egészhez az kell, hogy a forint-euró árfolyam egyre feljebb kerüljön, tehát ahhoz, hogy az MNB tartósan nyereséges maradjon, a forintot lassan, de biztosan le kell értékelgetni. Ez azonban nem olyan könnyű, ugyanis a hazai fizetőeszköz olcsó, a fizetési mérleg erősen poztív, az EU-s pénzek ömlenek ránk, és a mínuszos európai kamatszinthez képest még az a hangyakarnyi 1,35%-os alapkamat is nagy pozitívum.

Mindez azt jelenti, hogy a forint erős FELértékelődési nyomás alá kerülhet, hiszen minden őt támogatja, az árazás, a kamatkülönbözet, és a deviza iránti kereslet is. Mindeddig azért nem tudott erősödni a forint, mert a külső devizaadósságot gőzerővel törlesztettük (bankok, lakosság, vállalatok, állam), de mostanra a lakosság és a vállalatok nagyrészt megszabadultak ettől a tehertől, és az állam devizaadóssága is várhatóan le fog épülni (ami üdvözlendő). Mivel a külső devizaadósságunk leépülése (mivel itt devizát veszünk forintért, ez forint gyengítő tényező) előrehaladott, valószínűleg ennek törlesztése már csak egy ideig fogja ellensúlyozni a forintot erősítő tényezőket. Ha ez a folyamat véget ér, a forint nagyon komoly felértékelődési nyomás alá kerülhet.

Az MNB viszont a fenti leírtak miatt nem nagyon szeretné a forint erősödését látni, ezért nem nehéz azt elképzelni, hogy ennek további kamatvágásokkal vagy más, unortodox ötletekkel próbálja útját állni, ám a cseh vagy svájci példát látva lehet hogy ez sem lesz elég, és még nulla kamatszintnél is tovább erősödne a forint. Ez azért lenne érdekes, mert a hazai folyamatokból (munkaerőpiac szűkössége) pedig az infláció fokozatos újraéledése valószínűsíthető, plusz a nyersanyagpiacok sem esnek örökké, és ha emelkedni fognak, az is inflációt generál majd.

Így a következő években az a fura helyzet állhat elő, hogy a magyar kamatszint nagyon alacsony (akár nulla közeli), miközben a forint erős, és az infláció egyre feljebb kúszik. Az MNB-nek azonban nem lesz eszköze az infláció megállítására, mert kamatemeléssel belassítaná a gazdaságot, megemelné az állami kamatterheket és beerősítené a forintot, így valószínűleg kénytelen lesz eltűrni a helyzetet, vagy akár emelkedő inflációnál is további kamatot csökkenteni. Ezért írtam a címben "kissé" túlozva, hogy soha nem emel kamatot az MNB.

Alacsony kamatok, erős forint, növekvő infláció: fura kombinációnak tűnik, de könnyen lehet, hogy a következő éveinket ez fogja idehaza jellemezni...

Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.