100 éve halt meg Dr. Oetker


August Oetker gyógyszerész volt, de aztán az általa kifejlesztett sütőpor egyből a német élelmiszeripar csúcsára repítette.

Száz éve, 1918. január 10-én halt meg August Oetker német gyógyszerész, az élelmiszeripari óriáscég alapítója.

1862. január 6-án született Obernkirchenben. Gyógyszerésznek tanult, 1891-ben Bielefeldben nyitott patikát. Két év múlva kezdte forgalmazni az általa kifejlesztett sütőport Backin néven, a vevők a kis csomaghoz ingyenes receptet is kaptak. A feltaláló nem kis önbizalomról tanúságot téve garantálta, hogy a háziasszonyok nem fognak elrontani süteményt, "A minőség a legjobb recept" mottót a cég ma is alkalmazza.

A sütőpornak köszönhetően lesz a tészta - már ha jól el van dolgozva - laza, nő meg a sütemények térfogata. Vegyi összetételét tekintve nátrium-hidrokarbonátot és a foszforsav savanyú sóját vagy dinátrium-dihidrogén-difoszfátot tartalmaz, ezek szabályozzák a sütéskor a vegyület elbomlásakor keletkező szén-dioxid gyors vagy lassú felszabadulását. Az Oetker-sütőpornak durván egyharmada nátrium-hidrokarbonát, a recept lényegében a mai napig változatlan. Az igazsághoz tartozik, hogy a sütőport már korábban felfedezte a német Justus von Liebig, de ő a nagyüzemi gyártókat célozta meg, míg Oetker a háztartásoknak kínálta termékét.

Mivel reklamáció nem vagy csak elvétve érkezett, a szerény patika komoly üzemnek adta át helyét. 1906-ra már évente 50 millió, az első világháború után odahaza és külföldön 300 millió zacskó fogyott a "világos fej" logóval ellátott, szabadalmazott sütőporból. Az Oetker-csoport receptkönyveket adott ki, hirdetéseket jelentetett meg a lapokban, és még a csomagolásra is recepteket nyomtattak.

August Oetker 1918 januárjában halt meg, és mivel fia elesett az első világháborúban, az irányítást az özvegy új férje vette át. A cég élére a második világháború végén, 1944-ben került az alapító unokája, Rudolf August Oetker, miután egy légitámadásban mostohaapja, anyja és két féltestvére is életét vesztette. Vezetésével a vállalatcsoport Európában és Amerikában is terjeszkedett, sörfőzdéket, szállodákat, bankokat vásárolt, de hírnevét továbbra is a minőségi élelmiszereknek köszönhette. A világ negyven országában jelenlévő Oetker-cégcsoport forgalmaz sütőport, pudingport, zselatint, jégkrémet, mélyhűtött pizzát, süteményport, hűtött kész süteményt, de övé a Radeberger sörgyár és számos szálloda is.

A magyarországi Oetker-cég a második világháború után jóvátételként szovjet tulajdonba került, majd a márka eltűnt a hazai piacról. A Budapesti Sütőpor Vállalat néven működő gyárnak már semmi köze nem volt a német anyavállalathoz, csak a hetvenes évektől, licenc alapján kezdődött újra a sütőpor és a vanillincukor gyártása. A Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. 1992-ben alakult meg, 1995-ben Jánossomorján építettek új gyárat.

A ma is családi vállalkozásként működő, bielefeldi központú cégcsoport élén 2010 óta Richard Oetker áll. A forgalom mára túllépte a tízmilliárd eurót, az Oetker család vagyonát mintegy nyolcmilliárd euróra becsülik.

MTI


Olvasta már?



hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.