Ha sokat keres, sokkal több marad idén a zsebében


2016 január elsejétől nemcsak a minimálbérek és a nyugdíjak emelkednek, de az adóváltozások is hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kevéssel több maradjon a pénztárcában a fizetésekből.

Az idei évtől a kormány több olyan kisebb adóváltoztatást is bevezetett, melynek eredményeként kicsivel több maradhat majd a bruttó bérből annak akár változatlan szintje mellett is. Először is, ami mindenkit érint, az a személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra történő csökkentése. Mivel az adórendszerünk egykulcsos, ezért ez a csökkentés arányaiban minden bérszintnél egyaránt 1,53 százalékos nettó bérnövekedést eredményez. Nominálisan már természetesen eltérnek a növekedések: míg az átlagbérhez közel keresők valamivel több mint 2000 forintot nyernek a változással, addig már egy bruttó 800 ezer forintért dolgozónál 8000 forinttal több marad a pénztárcában.

Az adó csökkentése a nettó keresetek mellett az adóékre is hatással van, vagyis arra az arányra, amit az állam a munkaadó és a munkavállaló által fizetendő adók és járulékok formájában elvon. Ez tavaly még a 16 százalékos szja esetén 49,03 százalék volt, ami 48,25-re csökken mostantól.

Igaz, ennek ellenére hazánk mohósága mit sem fog mérséklődni nemzetközi összevetésben. Változatlanul a második legmagasabb mértékű elvonás jellemzi Magyarországot Belgiumot követően. (Egyelőre még csak 2014-es adatok állnak rendelkezésünkre az összehasonlításhoz, sokkal másabb rangsort azonban a tavalyi adatok sem eredményeznek minden bizonnyal.)

Az szja csökkenése mellett a kétgyermekes családok is nyernek az idei évben az adóváltozások révén, hiszen esetükben emelkedik az érvényesíthető adókedvezmény. A kormány hosszú távú célja ugyanis, hogy 4 év alatt megduplázza a kedvezmény mértékét, ennek érdekében évente 25-25 százalékkal emelkedik az összeg.

Kapcsolódó anyag:
Megvan: ennyi lesz a minimálbér!

Vagyis, akik eddig 10 ezer forinttal csökkentették a fizetendő adójukat (vagy az adóalapot 62 500-zal), azok az idei évtől 12 500 forinttal fizetnek kevesebb adót (ez az adóalap 78 125 forintos csökkentését jelenti).

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Ha a két szülő bruttó fizetése az átlagbér közelében van, akkor a hazavitt összeg összesen 9000 forinttal emelkedik, ami 3,2 százalékos plusz jelent, amiben már az szja csökkentése is benne van. Két igazán magas keresetű (fejenként bruttó 500-500 ezerért dolgozó) szülő esetében, az általuk hazavitt teljes összeg 15 ezer forinttal (2,2 százalékkal) emelkedik.

A két szülő összekeresete eseténA két szülő összkeresete esetén

mfor.hu


Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Valóság lett a sci-fi: megépítették a repülő taxitValóság lett a sci-fi: megépítették a repülő taxit

Egy német cég már a sikeres tesztrepüléseken is túl van.

.
hirdetés
elrejt
 
.