Ha sokat keres, sokkal több marad idén a zsebében


2016 január elsejétől nemcsak a minimálbérek és a nyugdíjak emelkednek, de az adóváltozások is hozzájárulnak ahhoz, hogy egy kevéssel több maradjon a pénztárcában a fizetésekből.

Az idei évtől a kormány több olyan kisebb adóváltoztatást is bevezetett, melynek eredményeként kicsivel több maradhat majd a bruttó bérből annak akár változatlan szintje mellett is. Először is, ami mindenkit érint, az a személyi jövedelemadó 16-ról 15 százalékra történő csökkentése. Mivel az adórendszerünk egykulcsos, ezért ez a csökkentés arányaiban minden bérszintnél egyaránt 1,53 százalékos nettó bérnövekedést eredményez. Nominálisan már természetesen eltérnek a növekedések: míg az átlagbérhez közel keresők valamivel több mint 2000 forintot nyernek a változással, addig már egy bruttó 800 ezer forintért dolgozónál 8000 forinttal több marad a pénztárcában.

Az adó csökkentése a nettó keresetek mellett az adóékre is hatással van, vagyis arra az arányra, amit az állam a munkaadó és a munkavállaló által fizetendő adók és járulékok formájában elvon. Ez tavaly még a 16 százalékos szja esetén 49,03 százalék volt, ami 48,25-re csökken mostantól.

Igaz, ennek ellenére hazánk mohósága mit sem fog mérséklődni nemzetközi összevetésben. Változatlanul a második legmagasabb mértékű elvonás jellemzi Magyarországot Belgiumot követően. (Egyelőre még csak 2014-es adatok állnak rendelkezésünkre az összehasonlításhoz, sokkal másabb rangsort azonban a tavalyi adatok sem eredményeznek minden bizonnyal.)

Az szja csökkenése mellett a kétgyermekes családok is nyernek az idei évben az adóváltozások révén, hiszen esetükben emelkedik az érvényesíthető adókedvezmény. A kormány hosszú távú célja ugyanis, hogy 4 év alatt megduplázza a kedvezmény mértékét, ennek érdekében évente 25-25 százalékkal emelkedik az összeg.

Kapcsolódó anyag:
Megvan: ennyi lesz a minimálbér!

Vagyis, akik eddig 10 ezer forinttal csökkentették a fizetendő adójukat (vagy az adóalapot 62 500-zal), azok az idei évtől 12 500 forinttal fizetnek kevesebb adót (ez az adóalap 78 125 forintos csökkentését jelenti).

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Ha a két szülő bruttó fizetése az átlagbér közelében van, akkor a hazavitt összeg összesen 9000 forinttal emelkedik, ami 3,2 százalékos plusz jelent, amiben már az szja csökkentése is benne van. Két igazán magas keresetű (fejenként bruttó 500-500 ezerért dolgozó) szülő esetében, az általuk hazavitt teljes összeg 15 ezer forinttal (2,2 százalékkal) emelkedik.

A két szülő összekeresete eseténA két szülő összkeresete esetén

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Csak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adósságaCsak a szokásos: nagyot ugrott a kormányzat adóssága

Ahogy az a korábbi években is megszokott volt, úgy idén is megugrott januárban a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága.

.
hirdetés
elrejt
 
.