Így vitázz a főnököddel, ha nem akarod, hogy kirúgjonA beosztottak és a vezetők közötti viszony sokszor meglehetősen ellentmondásos. A főnök elvárja, hogy elkötelezettek legyenek a munkatársak, a véleményükre, észrevételeikre, vagy a kritikáikra viszont nincs fogadókészség.

Sok munkahelyen hangoztatják azt, hogy náluk családias a hangulat, ez azonban az esetek egy részében, nem meghitt viszonyt, hanem függőségi rendszert jelent. Az ilyen patriarchális vállalatok esetén a cégvezető nem igazán szokta tűrni a kritikát. Ha pedig ilyen éri egy munkatárs részéről, akkor arra élesen reagál. Ez a munkatársnak szóló megalázó megjegyzéstől egészen az elbocsátásig is terjedhet.

Időnként nagyon durva veszekedések lehetenek a munkahelyenIdőnként nagyon durva veszekedések lehetenek a munkahelyen

A rossz beidegződések ráadásul az alaphelyzetet is megnehezíti, egy felmérés szerint az alkalmazottak 82 százaléka nem bízik a felettesébe. Ez persze nem véletlen, a Gallup adatai szerint ugyanis a vezetőknek csupán 18 százaléka rendelkezik olyan tapasztalattal és magasfokú érzelmi intelligenciával ami szükséges ahhoz, hogy a komplex munkahelyi problémákat orvosolni tudják.

Cafeteria kalkulátor

Állítsa össze 2017-es cafeteria-csomagját!
Elkészült az mfor.hu 2017-es szabályokra vonatkozó cafetéria kalkulátora!
Számoljon velünk!

Noha az ideális az lenne, ha a vezetők (is) fejlesztenék magukat, annak érdekében, hogy a munkahelyi viszonyok zökkenő mentesebben alakuljanak, a kulcs sokszor inkább a munkavállalók kezében van. Fontos, hogy ne hagyjanak rá mindent a felettesükre, ám az észrevételek kommunikációja meghatározó lehet.

Ha tehát valaki úgy dönt, hogy szembeszáll a főnökével, mindenképpen érdemes ezeket a szabályokat követni.

1; Ne kritizálj nyíltan
Ha valaki széles publikum előtt kérdőjelezi meg a feletesse döntését, vagy mond neki ellent, szinte biztosan nem fogja tudni érvényesíteni az akaratát. Az egójában megsebzett főnök eleve nem lesz nyitott a másik fél által elmondottakra. Ráadásul biztosan megpróbálja megmutatni, hogy ő a főnök, ő irányít.

2; Értsd meg a folyamatokat
Gondoljuk magunkat a vezetőnk helyébe, próbáljuk meg átlátni, hogy a főnök miért jutott az adott döntésre vagy miért ragaszkodik egy elvhez. Ez segít abban, hogy konszenzusra jussunk. Előfordulhat, hogy maga a vezető sem ért például egyet a vállalati policy bizonyos szabályaival, de ez megköti a kezét. Ahogy a szervezeten belüli politika is vezethet olyan döntésekhez, amelyek a beosztott számára nem kellemes, ám a vezető is bizonyos szempontból kényszerpályán mozog. A főnököd egyébkén nagyobb valószínűséggel próbálja megérteni a te nézeteidet, ha számára is egyértelmű, hogy időt fordítottál arra, hogy megértsd az övékét.

Ezek a hírsségek keresték a legtöbbet


3; Simogassuk az egójukat
Ha szépen becsomagoljuk az észrevételünket, sokkal könnyebben célt érhetünk. Érdemes felhasználni a felettesünk ötletét, hangot adva annak pozitívumairól, és azt kommunikálva, hogy arra építve lépjünk tovább.

4; Tudjuk mikor kell visszalépni
Adagolhatjuk bármilyen diszkrét és trükkös módon az ellenérzéseinket, nem fogunk minden esetben célt érni. Ha pedig azt látjuk, hogy a főnök nem ért egyet a véleményünkkel, ne ragaszkodjunk körmünk szakadtáig ahhoz, hogy meggyőzzük. Készen kell állni arra is, hogy kudarc esetén (legalább időlegesen) visszavonuljunk.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.