Kevésbé népszerű Budapest


Kevesebb külföldi turista látogatott hazánkba tavaly novemberben a KSH legfrissebb jelentése szerint.

2015 novemberében a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,6 százalékkal nőtt (761 ezerre), a külföldiek vendégéjszakáinak száma azonban 1,5 százalékkal (762 ezerre) csökkent az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért vendégforgalma összességében 2,4 százalékkal bővült. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 4,9 százalékkal emelkedett – közölte a KSH.

Kevésbé népszerű Budapest

A külföldi vendégek száma 0,7 százalékkal csökkent. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból négyben csökkent. Ebbe a négy, látogatottság szempontjából visszaeső régióba - Budapest, Közép-Duna-vidék, Balaton, Dél-Dunántúl - meglepő módon a főváros is beleesik, ahol tavaly novemberében további 5 százalékos zuhanás volt megfigyelhető a megelőző októberi 3 százalékpontos esést követően.

A belföldi vendégek száma 9,4, az általuk eltöltött éjszakáké 6,6 százalékkal (761 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hét turisztikai régióban nőtt, egyben - Dél-Alföldön – csökkent, valamint egyben - Észak-Alföldön – stagnált. Budapest a belföldivendég-éjszakákat tekintve töretlenül népszerű, 23 százalékkal emelkedett az idelátogató magyar vendégek száma novemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kevesebb az amerikai, orosz és nyugat-európai turista

A novemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok közül Németországból és Csehországból mérsékelten, 1,0 (az októberi 1,4 százalékos csökkenést követően), illetve 1,8 százalékkal (az előző havi 1,8 százalékos csökkenés után), Romániából jelentősen, 48 százalékkal nőtt a kereslet.

Nem ilyen fényes a helyzet a Nyugat- és Dél-Európából érkező vendégek esetében. A finnek 31, az osztrák turisták 6,0, a belgák 5,0, az Egyesült Királyságból érkezők 1,9, az olasz látogatók pedig 16 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe. A brit forgalomban 2014 májusa óta (akkor 0,9 százalékos mínusz volt) először következett be csökkenés a vendégéjszakák számában.

A jelentésből látható, hogy az orosz turisták vendégéjszakáinak a száma 2014 májusa óta (az Oroszország elleni elsőkörös uniós szankciók idején) folyamatos mélyrepülésben van, és a jelentés szerint tavaly novemberben 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest a számuk. Összességében a 2014 májusi kezdetű dinamikus csökkenéssel 77 ezer orosz turistáról tavaly novemberre 36 ezer főre csappant meg a látogatók száma.

Bár a német vendégéjszakák száma novemberben a megelőző évi azonos időszakhoz képest csekély mértékben, 1 százalékkal nőtt, mégis fontos megemlíteni, hogy a német turizmus is kisebb megszakításokkal, de alapvetően csökkenő tendenciát mutat 2012 novembere óta.

A szállodák szobakihasználtsága 0,8 százalékponttal, 48,9 százalékra emelkedett novemberben.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 4,9 százalékkal 26 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a szállásdíjbevétel 7,9 százalékkal 14 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel, továbbá az egyéb bevételek 2,1 és 1,1 százalékkal egyaránt 6 milliárd forintra emelkedtek.

Széchenyi Pihenőkártyával (SZÉP) a kártyatulajdonosok 15 százalékkal többet költöttek. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1713 - ami kevesebb, mint az előző hónapban - egység fogadott el pihenőkártyát, mintegy 945 millió forintnyi értékben.)

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
120 éves a Vámház körúti Vásárcsarnok120 éves a Vámház körúti Vásárcsarnok

1897. február 15-én avatták fel Budapest legnagyobb vásárcsarnokát, a Központi Vásárcsarnokot a Vámház körúton.

.
hirdetés
elrejt
 
.