Minimálbéres? Akkor kezdhet nagyon aggódni a nyugdíja miatt


Tízből kilencen már nem bíznak az állami nyugdíjrendszerben, és az öngondoskodásra számos lehetőség van az önkéntes nyugdíjpéztáraktól a nyugdíjbiztosításig. A minimálbéren bejelentettek különösen kis nyugdíjra számíthatnak.

A nyugdíjrendszer bizonytalanságai miatt nehéz előre pontosan megmondani, hogy a jelenlegi jövedelmünk alapján, mekkora nyugdíjra számíthatunk majd az idősebb éveinkben. Farkas András nyugdíjszakértő a penzcentrum.hu megkeresésére azonban azt mondta, hogy ha valaki egész életében minimálbérre volt bejelentve, akkor átlagosan a nyugdíja havi 30 és 50 ezer forint közötti összeg lehet - vagy kisebb, hiszen a szolgálati idő hosszától is függ a nyugdíj összege.

Amennyiben pedig a fizetésünk a jelenlegi átlagkeresettel egyezik meg, akkor feltehetően 100 és 200 ezer forint közötti sávba esik majd a nyugdíjunk, ha elegendő szolgálati idővel rendelkezünk.
 
 

Ha valakinek ma nyugdíjasként az állami nyugdíja mellé 100 000 Ft életjáradékra lenne szüksége nyugdíjkiegészítésként, akkor körülbelül 20 millió forintot kellett volna felhalmoznia a munkával töltött évek alatt.
 
A Vienna Life decemberi, 600 fős kutatása szerint a megkérdezettek 38,4 százaléka az aktív éveihez képest alacsonyabb életszínvonalat vár nyugdíjasként. A válaszadók 52,5 százaléka azonban nem számít anyagi visszaesésre idősebb korában. A felmérésből kiderül, hogy még olyanok is vannak, akik szerint a nyugdíjba vonulás után javul majd a pénzügyi helyzetük – igaz, ezt 100-ból mindössze nagyjából 5-en gondolják.
 
Ha a nyugdíjra szeretne félretenni, 3 különböző befektetési konstrukció közül választhat, amelyekbe akár párhuzamosan is befizethet. Ezekről korábban is sokat írtunk, de felsorolásszerűen:
  • a nyugdíj-előtakarékossági számla, azaz a NYESZ,
  • az önkéntes nyugdíjpénztár és
  • a nyugdíjbiztosítás.
Jó hír, hogy ezeket az állam is jelentős, 20 százalékos adójóváírással támogatja. Így évente akár 280 ezer állami forint is ütheti a markod (feltéve, hogy a három konstrukcióba be tudsz fizetni összesen évi 1,4 millió forintot...).  
 
mfor.hu Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.