Rossz hírünk van: nem lesz itt olcsóbb a gáz


Hiába ígérték a kormánypárti politikusok a fűtési szezon előtt többször is, hogy megvizsgálják a további rezsicsökkentés lehetőségét, erre a piaci árak alapján valószínűleg nem kerül sor.

Az előző választásokra időzített nagy rezsicsökkentési kampány idején a szolgáltatók nagy többsége multinacionális hátterű cégek kezében volt. Így az Orbán-kormány viszonylag könnyű szívvel kampányolhatott az olcsóbb díjakért, illetve léphetett fel a magyar emberek megmentőjeként. Hozzá kell tenni, hogy a lépések ugyan a szolgáltatók kontójára történtek, ám a kedvező piaci folyamatok miatt az árak egyébként is lefele tartottak. A 2008 után intenzívvé váló verseny és a recesszió 15-20 százalékos árcsökkenést hozott a gáz és a villamos energia piacán egyaránt. Más kérdés, hogy ezt a nagyobb fogyasztónak számító piaci szereplők tudták érvényesíteni, míg az úgynevezett egyetemes szolgáltatói körbe tartozó lakossági fogyasztók kénytelenek voltak a gáz és elektromos művek által diktált feltételeket elfogadni.

Bérkalkulátor 2017 - a megugró minimálbérekkel

Ismerje meg a 2017-es szabályokat!
Hatalmasat emelkedik a minimálbér, mennyit kap kézhez a bruttó bérből? Hogyan változik a kétgyermekes családok adókedvezménye?
Számoljon velünk!

A választásra időzített nagy rezsicsökkentési kampányt követően a tulajdonosok többsége úgy látta, hogy a magyar piac komoly perspektívával nem kecsegtet a közeljövőben, így számos vállalat esetében megegyezés történt: az állami kézben lévő vállalatok felvásárolták a külföldi szolgáltatók lakossági üzletágát. A lépés ugyan - ahogy a kormány részéről többször elhangzott, - növelte a nemzeti vagyont, ám a lakosság számára már korántsem jelentett különösebb előnyt. Míg ugyanis korábban a gáz vagy a villanyáram esetében az árrés, vagy az esetleges veszteség az állam számára kvázi irreleváns volt, a jelentős portfólió felhalmozását követően hirtelen megváltoztak a viszonyok.

Így hiába változott 2014 óta kedvező irányba például a nemzetközi piacokon a gáz ára, ebből a magyar fogyasztók semmit sem érzékeltek. A hazai földgáz-árak meghatározásában mértékadó TTF gázárak az egyik lényeges tényező - ahogy azt korábban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is közölte az mfor.hu kérdésére. A földgáz egyetemes szolgáltatás árának meghatározásakor figyelembe vett földgáz, mint termék ára három elemből alakul ki:

  • a hatósági áras hazai termelésű földgáz,
  • a tárolóból értékesített földgáz, valamint
  • a nem tárolóból értékesített import földgáz árából.

A nem hazai termelésű földgáz árának meghatározása az energiapolitikáért felelős miniszter által kiadott Árszabályozási rendeletben közzétett földgáz-árképlet alapján történik, amely figyelembe veszi például a nyugat-európai regionális piac árait is.

A MEKH által irányadónak tekintett TTF gáz árának változása (forrás: eex.com)A MEKH által irányadónak tekintett TTF gáz árának változása euróban (forrrás: eex.com)

Érdemes tehát megnézni, hogyan alakultak az utóbbi időben a TTF gázárak. Ahogy az az ábránkon is látszik, a nyár folyamán még nagyon kedvezőek voltak az árak: a 12-15 euró közötti sávban mozogtak. Sőt a fűtési szezon kezdetén is 20 százalékkal alacsonyabban álltak a tőzsdén a kurzusok, mint egy évvel korábban. A kormány azonban úgy gondolhatta, más kedvezményekkel érdemes a szavazópolgárok előtt elhúzni a mézesmadzagot, és így nem nyúltak az ősz folyamán a gázárakhoz. Pedig egy komoly csökkentés sokak számára jelentett volna anyagi segítséget, főleg, hogy az idei tél évek óta az egyik leghidegebbnek tűnik.

Sajnos, az utóbbi hetekben viszont komolyan emelkedtek a tőzsdei árak. Ebben vélhetőleg a hasonló pályán mozgó kőolaj drágulása is szerepet játszik, de a világszerte élénkülő gazdasági növekedéstől, vagy a dollár szárnyalásától - amely miatt az euróban jegyzett árak növekednek - sem független a történés. A tőzsdei jegyzés így jelenleg ott van, ahol 2016 elején állt a TTF gáz ára. Ráadásul a fent említett folyamatok (legyen szó az olaj áráról vagy a dollár esetleges további erősödéséről) azt vetítik előre, hogy a gáz piaci ára nem fog hirtelen összeomlani.

Nagyon pörögnek az órák a mostani mínuszokbanNagyon pörögnek az órák a mostani mínuszokban

A "választási ajándékokat" a kormány szereti (legalább részben) mással finanszíroztatni, elég a korábbi rezsicsökkentésre, vagy a most radikálisan megemelt bérminimumra gondolni. Ezen logika alapján pedig azt lehet valószínűsíteni, hogy ebben a fűtési szezonban nem lesz rezsicsökkentés.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Magára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapjaMagára talált a Népszava, mélyrepülésben Orbán kedvenc lapja

Érdekes számokat tett közzé a terjesztés-ellenőrző szövetség a negyedik negyedévről.

.
hirdetés
elrejt
 
.