A Microsoft megígérte, hogy jó fiú lesz, ezért visszavonták az ellene tett panaszt az oroszok


A Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég azért támadta az amerikai óriást, mert az szerintük akadályozta a vírusirtók szabad versenyét, amikor a Windows 10-ben mindenkire ráerőltette a saját Defender vírusirtóját.

A moszkvai székhelyű Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég szerdán bejelentette, hogy visszavonja a Microsoft amerikai szoftvervállalat ellen európai trösztellenes hatóságoknál benyújtott panaszát, miután a Microsoft ígéretet tett kifogásolt politikájának megváltoztatására.

A két cég egyszerre jelentette be a döntést, amely egy csaknem egyéves vita végére tesz pontot. A vírusirtókat forgalmazó Kaspersky Lab azt állította, hogy a Microsoft tisztességtelen akadályt állított a konkurencia elé Windows 10-es operációs rendszerében, amely hátrányos helyzetbe hozza a független kiberbiztonsági cégeket.

A moszkvai székhelyű vállalat júniusban azzal vádolta meg a szoftveróriást, hogy visszaél piaci előnyével a vírusirtókat forgalmazó külsős cégek kárára saját Defender vírusirtó szoftverének erőltetett terjesztése során.

A Kaspersky Labot alapító Jevgenyij Kaszperszkij azt kifogásolta, hogy a Windows 10 telepítésekor a Defender automatikusan felkerült a felhasználó számítógépére, cégének - saját bevallása szerint jobb minőségű - terméke pedig törlődött.

A Microsoft tagadta, hogy törvényt sértett az eljárással, amelynek célja állítása szerint az volt, hogy megvédje a Windows 10 vásárlóit a kiberbiztonsági fenyegetésektől.

Szerda esti blogbejegyzésében a szoftveróriás ígéretet tett arra, hogy a jövőben szorosan együttműködik a vírusirtót forgalmazó vállalatokkal a szoftverfrissítések piacra dobása előtt, hogy segítsen megoldani az esetleges összeférhetetlenségi gondokat.

Közleményében a Kaspersky Lab azt írta: elégedett a Microsoft javaslatával, és mindent megtesz, hogy visszavonja az Európai Bizottságnak és a német versenyhivatalnak benyújtott panaszát.

A kibékülésre azt követően került sor, hogy amerikai hírszerzési tisztségviselők és törvényhozók súlyos vádakkal illették a Kaspersky Labot. A gyanú szerint a cég orosz kormányzati befolyás alatt állhat. A kiberbiztonsági vállalat többször tagadta, hogy bármi köze lenne a moszkvai kabinethez, vagy hogy kiberkémkedésben segítette volna az orosz kormányt.

MTI


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.