A választásig már nem rúgnak ki embereket az állami cégektől


Lázár János kérdésünkre elismerte, hogy elakadt a racionalizálási program.

Nagy tervekkel vágott neki az Orbán-kormány az államigazgatás reorganizációja, ami egyben a létszám csökkentését is jelenti. Az intézkedések eredményeképpen bizonyos állami háttérintézmények beolvadtak a minisztériumokba, fejezetgazdákba, ezzel párhuzamosan leépítések történtek. Hasonló folyamatok zajlottak a kormányhivatalokban is.

Lázár János

Lázár János 

Az állam működésének racionalizálása azonban itt nem állt volna meg. Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter eltökélt volt az előző évben, hogy az állam tulajdonában lévő vállalatoknál is végrehajtja a korszerűsítést. Ennek időben az államigazgatás átszervezését kellett volna követnie.

Az e heti Kormányinfón azonban kiderült, hogy ez a munka lényegében az első fázisban elakadt. A miniszter ugyanis kérdésünkre közölte, hogy bár rengeteg ehhez kapcsolódó terv van a kormány asztalán, de "ezek negvalósításához az idő eltelt".

Lázár azt mondta: "Nem látom azt, hogy fél évvel a választások előtt volna politikai mandátum, politikai lehetőség arra, hogy a kormány nagyarányú szerkezetátalakításba kezdjen, mondjuk a közlekedés területén. Úgy gondolom, a következő ciklus egyik nagy kihívása ez lesz. Vannak olyan témák, amelyek 2018 és 2022 kettő között - függetlenül attól, hogy ki lesz kormányon - napirendre fognak kerülni. A közlekedés egy ilyen téma, illetve a kutatás, innováció, hogy néhány területet megemlítsek."

Vagyis az érintett cégek elszabotálták ezt a feladatot? - kérdeztük a minisztert. Aki erre azt mondta, hogy ő még olyan állami hivatallal, céggel, amelyik "jelentkezett volna egy megreformálásra", nem találkozott abban az öt évben, amióta kormányzati szolgálatot teljesít.

Ilyen könnyű megtorpedózni a kormány döntéseit? - folytattuk a kérdések sorát. Lázárnak erre az volt a válasza, hogy "ez egy színes ország, van itt minden".

Az állami cégek hatékonyságának javítását, illetve a létszámleépítést szolgáló javaslatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kellett megfogalmaznia az év eleji bejelentések szerint. Lázár a közlekedési vállalatokat emelte ki első helyen, vagyis a reorganizáció vélhetően a MÁV, illetve a Volán-társaságoknál lehet a legsürgetőbb a kormány szerint.

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Gigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is leszGigantikus mozipark épül Seszták városában - "egzotikus szegénynegyed" is lesz

Mad Max-gokartot, sárkányvárost és még számos elképesztő ötletet suvasztottak bele Kisvárda következő nagy dobásába.

.
hirdetés
elrejt
 
.