Apple: jogerős ítélet kartellezés miatt


Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította az Apple fellebbezését, így a vállalatot jogerősen 450 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték, melynek egy részét a felhasználók kapják meg.

Messzire nyúlik vissza az Apple most lezárult pereskedése. A per szerint az informatikai óriás öt nagy amerikai könyvkiadóval szövetkezett annak érdekében, hogy mesterségesen magasan tartsák az e-könyvek árait, illetve ilyen módon versenyhátrányt okozzanak az Amazon számára. Érdekesség, hogy a megegyezést a néhai legendás cégvezető, Steve Jobs kötötte meg az első iPad bemutatását megelőzően. Az Apple ekkor indította el az iBookstore könyváruházat, ahol a perben szereplő kiadók könyveit meg lehetett vásárolni.

Ebbe még az Apple is belebukott

A Legfelsőbb Bíróság tagjai kommentár nélkül utasították el az Apple által benyújtott fellebbezést, így a tavalyi ítélet jogerőssé válik. A tavaly nyáron született ítélettel a bíróság bizonyítottnak látta a kartellezést. A cégnek így 450 millió dollárt kell fizetnie, 400 millió jár vissza a vásárlóknak, 20 milliót az állam kap meg, míg 30 millió dollár perköltség.

Az ügy egyik érdessége az volt, hogy a perbe fogott könyvkiadók már évekkel ezelőtt elismerték bűnösségüket, egyedül az Apple próbált kibújni a felelősségre vonás alól. A vállalat így az összes jogi fórumot végigjárta, ám ahogy az ítélet mutatja, sikertelenül.

A bírósági anyagokból kiderült, hogy az Apple az e-könyvek piacára a kartell megállapodás nélkül nehezen tudott volna belépni. 2010-ben ugyanis a legnépszerűbb könyveket 9,99 dollárért adta, ami viszont az esetek többségében veszteséget okozott a cégnek. Egy ilyen árversenybe az Apple nem akart beszállni, inkább meggyőzte a kiadókat az üzleti modellváltásról, ennek kapcsán az öt nagy kiadó egységesen ügynöki modellre váltott, amelyben az e-könyvek végfelhasználói árát a kiadók határozzák meg, ennek pedig egy bizonyos százaléka illeti meg a kereskedőt. Emellett megtiltották az Amazonnak, hogy a frissen kiadott bestsellereket veszteségesen értékesítse. Ezt követően az árak számottevően megugrottak, és a 14,99 dolláros szint lett az általános.

mfor.huVizes-vb költségszámláló*

* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Promóció

Így kereshet pénzt profikkal
Érdemes a befektetési döntéseket magunknak meghozni, vagy bízzunk inkább szakemberekben?

Élményfaktor a digitális fizetésben
Lakást vegyünk vagy aranyat?

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

-----------------------------------------------------------------------------

Most sokat spórolhat a céges tankoláson, mutatjuk hogyan!
Ha személyre szabott, prémium szolgáltatásokat szeretne valaki, nem a "megszokott" nagy olajvállalat kútjait érdemes választani.

-----------------------------------------------------------------------------

Mire épülnek a digitális fizetési modellek? Mi köze az élménynek a profithoz? Mit adhatunk a felhasználóknak?

Élményfaktor a digitális fizetésben

.
hirdetés
elrejt
 
.