Apple: jogerős ítélet kartellezés miatt


Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította az Apple fellebbezését, így a vállalatot jogerősen 450 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték, melynek egy részét a felhasználók kapják meg.

Messzire nyúlik vissza az Apple most lezárult pereskedése. A per szerint az informatikai óriás öt nagy amerikai könyvkiadóval szövetkezett annak érdekében, hogy mesterségesen magasan tartsák az e-könyvek árait, illetve ilyen módon versenyhátrányt okozzanak az Amazon számára. Érdekesség, hogy a megegyezést a néhai legendás cégvezető, Steve Jobs kötötte meg az első iPad bemutatását megelőzően. Az Apple ekkor indította el az iBookstore könyváruházat, ahol a perben szereplő kiadók könyveit meg lehetett vásárolni.

Ebbe még az Apple is belebukott

A Legfelsőbb Bíróság tagjai kommentár nélkül utasították el az Apple által benyújtott fellebbezést, így a tavalyi ítélet jogerőssé válik. A tavaly nyáron született ítélettel a bíróság bizonyítottnak látta a kartellezést. A cégnek így 450 millió dollárt kell fizetnie, 400 millió jár vissza a vásárlóknak, 20 milliót az állam kap meg, míg 30 millió dollár perköltség.

Az ügy egyik érdessége az volt, hogy a perbe fogott könyvkiadók már évekkel ezelőtt elismerték bűnösségüket, egyedül az Apple próbált kibújni a felelősségre vonás alól. A vállalat így az összes jogi fórumot végigjárta, ám ahogy az ítélet mutatja, sikertelenül.

A bírósági anyagokból kiderült, hogy az Apple az e-könyvek piacára a kartell megállapodás nélkül nehezen tudott volna belépni. 2010-ben ugyanis a legnépszerűbb könyveket 9,99 dollárért adta, ami viszont az esetek többségében veszteséget okozott a cégnek. Egy ilyen árversenybe az Apple nem akart beszállni, inkább meggyőzte a kiadókat az üzleti modellváltásról, ennek kapcsán az öt nagy kiadó egységesen ügynöki modellre váltott, amelyben az e-könyvek végfelhasználói árát a kiadók határozzák meg, ennek pedig egy bizonyos százaléka illeti meg a kereskedőt. Emellett megtiltották az Amazonnak, hogy a frissen kiadott bestsellereket veszteségesen értékesítse. Ezt követően az árak számottevően megugrottak, és a 14,99 dolláros szint lett az általános.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.