Apple: jogerős ítélet kartellezés miatt


Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította az Apple fellebbezését, így a vállalatot jogerősen 450 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték, melynek egy részét a felhasználók kapják meg.

Messzire nyúlik vissza az Apple most lezárult pereskedése. A per szerint az informatikai óriás öt nagy amerikai könyvkiadóval szövetkezett annak érdekében, hogy mesterségesen magasan tartsák az e-könyvek árait, illetve ilyen módon versenyhátrányt okozzanak az Amazon számára. Érdekesség, hogy a megegyezést a néhai legendás cégvezető, Steve Jobs kötötte meg az első iPad bemutatását megelőzően. Az Apple ekkor indította el az iBookstore könyváruházat, ahol a perben szereplő kiadók könyveit meg lehetett vásárolni.

Ebbe még az Apple is belebukott

A Legfelsőbb Bíróság tagjai kommentár nélkül utasították el az Apple által benyújtott fellebbezést, így a tavalyi ítélet jogerőssé válik. A tavaly nyáron született ítélettel a bíróság bizonyítottnak látta a kartellezést. A cégnek így 450 millió dollárt kell fizetnie, 400 millió jár vissza a vásárlóknak, 20 milliót az állam kap meg, míg 30 millió dollár perköltség.

Az ügy egyik érdessége az volt, hogy a perbe fogott könyvkiadók már évekkel ezelőtt elismerték bűnösségüket, egyedül az Apple próbált kibújni a felelősségre vonás alól. A vállalat így az összes jogi fórumot végigjárta, ám ahogy az ítélet mutatja, sikertelenül.

A bírósági anyagokból kiderült, hogy az Apple az e-könyvek piacára a kartell megállapodás nélkül nehezen tudott volna belépni. 2010-ben ugyanis a legnépszerűbb könyveket 9,99 dollárért adta, ami viszont az esetek többségében veszteséget okozott a cégnek. Egy ilyen árversenybe az Apple nem akart beszállni, inkább meggyőzte a kiadókat az üzleti modellváltásról, ennek kapcsán az öt nagy kiadó egységesen ügynöki modellre váltott, amelyben az e-könyvek végfelhasználói árát a kiadók határozzák meg, ennek pedig egy bizonyos százaléka illeti meg a kereskedőt. Emellett megtiltották az Amazonnak, hogy a frissen kiadott bestsellereket veszteségesen értékesítse. Ezt követően az árak számottevően megugrottak, és a 14,99 dolláros szint lett az általános.

mfor.hu
Feszes bőrre vágyik?

Ha szebb bőrt szeretne próbálja ki készülékünket, mely segít a
narancsbőr kezelésében, a zsírbontásban és hatóanyagok bőrbe juttatásában.
Rendelje meg a készüléket most!

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-70-340-84-06-es számon!

hirdetés
Miért nem ér véget a globális depresszió?Miért nem ér véget a globális depresszió?

A következőkben Farkas Péter az MTA KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársának írását közöljük.

.
hirdetés
elrejt
 
.