Csak a megtermelt méz 35 százalékát tudjuk eladni az EU-ban


Még mindig kínai hamis mézzel vannak tele a polcok.

A hamis kínai méz miatt csak a megtermelt méz 35 százalékát tudják eladni a magyar termelők az uniós piacon - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke pénteken az M1-en.

(MTI)

Bross Péter kiemelte, hogy az éves termelés kétharmadát, 25-30 ezer tonnát a magyar termelők az uniós piacon adják el, ahol komoly verseny van olyan termelőkkel, akik nem fair körülmények között állítják elő a mézet. Hamis méznek tekinthetők azok a termékek, amelyeket nem méhek állítottak elő, illetve azok, amelyeket nem méhek érlelnek be. Az uniós élelmiszerkönyv tiltja a gyárban érlelt mézeket.

Az OMME-elnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország nagy méhész nemzet, azonban az ország mézfogyasztása kevés, egy kilogramm alatt van, ezért a többletet külföldön kell értékesíteni.

Egyébként épp a héten derült ki, hogy a világ megtermelt mézeinek 75 százaléka rovarirtóval szennyezett. A fertőzött méz azonban csak rendszeres fogyasztással okozhat egészségügyi károsodást, mert a rovarirtó-tartalma azért alacsony. Ha innen nézzük, még jól is jön, hogy nem vagyunk nagy mézevő nemzet. Ami a hamis mézeket illeti, azok kapcsán pedig tavasszal mutatták ki, hogy minden ötödik üveg méz kínai kamutermék az Európai Unióban.

via MTI


Olvasta már?hirdetés
Lázár csúnyán nekiment Garancsi cégénekLázár csúnyán nekiment Garancsi cégének

A Market Zrt. főnöke, Scheer Sándor alaposan felbosszantotta a minisztert.

.
hirdetés
elrejt
 
.