3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Háromszor próbálkoztunk már, negyedjére összejött. Az UEFA pénteken kora délután jelentette be a 2020-as Európa-bajnokság házigazdáit, melyek között Budapest is szerepel.

Pénteken 13:00-tól tartott ceremónián jelentette be az UEFA, hogy 12 másik város mellett Budapest is a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezője lesz. Így egy nyolcaddöntőt és 3 csoportmeccset rendezhet a főváros. Hazánk a 2018-ra elkészülő, 68 125 főt befogadni képes, 100 milliárdos Puskás Ferenc Stadionnal nyerte el a rendezés jogát. Bár sikerül végre komolyabb felnőtt labdarúgó-tornát rendeznünk, melyre idáig eddig 3 alkalommal pályáztunk, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben, a különleges, egész Európát átölelő torna miatt ez ezúttal nem jelent automatikus részvételt az EB-n. A helyszíneket ugyanis szétszórták a kontinensen. 

Összesen 19 ország városa pályázott a különleges lebonyolítású tornára, melyek közül 13-an kapták meg a rendezési jogot.

A döntőt és az elődöntőt London rendezi!
Negyeddöntő és 3 csoportmeccs: München, Baku, Szentpétervár, Róma.
Nyolcaddöntő és 3 csoportmeccs: Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Dublin, Bilbao, BUDAPEST, Brüsszel, Glasgow.

Az UEFA véleménye a Puskásról

Az UEFA egy héttel ezelőtt közzétette véleményét a pályázű városokról, miszerint a magyar futball presztízsét emelné, ha az ország ott lenne a házigazdák között, a rendezés egyben a labdarúgásunk 10 éves programjára tenné fel a koronát.

Problémák:

  • nincs evakuációs terv (ezt a kivitelezés kezdetlegességének számlájára írták, hiszen csak július végén mutatták be a Puskás terveit a sajtónak is),
  • nincs információ a központi műveleti vezérlő teremről,
  • a beléptető kapuk száma éppen csak elegendő ahhoz, hogy egy órán belül bejussanak az emberek a stadionba,
  • nem értékelhető a belső zárt láncú kamerahálózat hatékonysága, a világítás, az energiaszolgáltatás, a tartalék-áramkörök hatékonysága,
  • nem minősíthető a pálya karbantartása, a takarítás hatékonysága és a biztonsági személyzet munkája,
  • részben kielégítő a sajtóosztály,
  • nem megfelelő a televíziós közvetítőfülkék száma,
  • túl kicsi lehet a sajtóterem.

Tetszett az UEFÁ-nak:

  • megfelelő a pálya, a stadion és a VIP-páholy mérete,
  • dicséretet kaptunk a nagy mennyiségű mellékhelyiségért, elsősegélynyújtó területekért és a mozgáskorlátozottaknak kialakított helyekért,
  • a szurkolók és a delegációk elszállásolása nem lehet probléma Budapesten.

Az UEFA a magyar főváros légi forgalmát viszont éppen csak elegendőnek tartja.

Nézze meg, milyen lesz az új Puskás! Kattintásra nyílik a galéria!

A döntésről

Még csütörtökön földrajzi alapon, azaz elhelyezkedés szerint hat vagy nyolc zónába sorolta be az UEFA a jelentkezőket úgy, hogy mindegyikbe legalább két stadion kerüljön. A pénteki szavazáson aztán először arról döntöttek, hogy a müncheni Allianz Arénában vagy a londoni Wembley Stadionban rendezik-e majd az elődöntőket, illetve a finálét, ugyanis erre a csomagra csak ez a két város pályázott.

A második körben a négy negyeddöntő helyszínéről - ezek a városok három csoportmérkőzésnek is otthont adnak majd - szavaztak az illetékesek, azután a nyolcaddöntőre, valamint három csoportmérkőzésre jelentkezők közül választanak négyet. A voksolás záró szakaszában pedig a fennmaradó helyekről döntöttek.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!