Egy trillió dollárral lettek soványabbak a Wall Street cégei


A világ tőzsdéinek siralmas évkezdésén óriási összegek úsztak el. A Wall Streeten jegyzett vállalatok kapitalizációja 1000 milliárd dollárral csökkent.

A kínai gazdaság lassulása világszerte elbizonytalanította a tőzsdei befektetőket. Minden nagy nemzetközi piac eséssel indított, nem is kicsivel. A kínai gazdaság problémái, illetve a távol-keleti ország tőzsdéjének zuhanása világszerte éreztette a hatását, számos nagy piac szenvedett érzékeny veszteséget az első kereskedési héten. A Financial Times gazdasági napilap hétvégi kimutatása szerint a több mint hétezer globális vállalat részvényárfolyamaiból képzett FTSE All-World Index az idei első héten 5,6 százalékot zuhant, ez 2300 milliárd dollárt meghaladó piaci értékveszteségnek felel meg.

Pénzt keresne a részvénypiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

A veszteségek jelentős része a világ legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban jelentkezett, a Wall Streeten 1000 milliárd dolláros csökkenést mértek a CNN beszámolója szerint, amely S&P Dow Jones Indices alapján állapította meg a változás mértékét. Ez az összeg egyébként megfelel a tech szektor nagyágyúi – a Google, a Facebook, az Intel, a Netflix és a Yahoo – összesített értékének.

A vesztesek között nemcsak a sokat emlegetett energia és olajipar, vagy más nyersanyagokhoz kötődő szektor található, hanem a fent említett high-tech cégek is. Bár Kínából több vállalatnak relatív kis bevétele származik, ennek ellenére ezek a társaságok is számottevő árfolyamesést szenvedtek el néhány nap alatt.

Így alakították át a budapesti tőzsdepalotát

A sokak által az egyik legfontosabb tőzsdei mutatónak tekintett, viszonylag szűk kört átfogó Dow Jones 30-as indexének vállalatai 300 milliárd dollárral érnek kevesebbet, mint a múlt év végén. Ez a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének, az ExxonMobil kapitalizációjának felel meg.

A tavalyi év sztárja, a Nasdaq piaca sem büszkélkedhet, hiszen bő egy hét alatt 7 százalékkal zuhant a cégek értéke. Az év elején látott, 8 napon át tartó esés pedig a gazdasági válság kirobbanásakor 2008-ban volt legutóbb.

Ezek után az elemzők immár medve piacról beszélnek, és az előrejelzések szerint az előző csúcsokhoz képest 20 százalék körüli átlagos esésről szól több előrejelzés is. A kínai piaci kockázatok mellett aggodalom a nyersanyagtermelő cégek miatt tapasztalható. A várakozások szerint számos olajcég történetébe sötét korszakként fog az idei év bekerülni, és több elemző az alacsony, akár 20 dollárig zuhanó olajár miatt a szektorban tömeges csődökkel számolnak.

Ugyanakkor vannak olyan elemzők is, akik szerint a mostani piaci turbulencia csak korrekció és tovább tart a jövőben a fellendülés. A tőzsdék lehet, hogy túlvettek voltak, és az árak konszolidálódnak, az amerikai gazdaság helyzete viszont stabil. A Morgan Stanley elemzői a közelmúltban azt közölték, hogy az USA-ban a következő években is folytatódik a bővülés, és 2020-ig nem számítanak recesszióra. Ha és valóban bekövetkezik, akkor az a II. Világháború utáni időszak egyik leghosszabb növekedési szakasza lesz.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.