Egy trillió dollárral lettek soványabbak a Wall Street cégei


A világ tőzsdéinek siralmas évkezdésén óriási összegek úsztak el. A Wall Streeten jegyzett vállalatok kapitalizációja 1000 milliárd dollárral csökkent.

A kínai gazdaság lassulása világszerte elbizonytalanította a tőzsdei befektetőket. Minden nagy nemzetközi piac eséssel indított, nem is kicsivel. A kínai gazdaság problémái, illetve a távol-keleti ország tőzsdéjének zuhanása világszerte éreztette a hatását, számos nagy piac szenvedett érzékeny veszteséget az első kereskedési héten. A Financial Times gazdasági napilap hétvégi kimutatása szerint a több mint hétezer globális vállalat részvényárfolyamaiból képzett FTSE All-World Index az idei első héten 5,6 százalékot zuhant, ez 2300 milliárd dollárt meghaladó piaci értékveszteségnek felel meg.

Pénzt keresne a részvénypiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!

A veszteségek jelentős része a világ legnagyobb piacán, az Egyesült Államokban jelentkezett, a Wall Streeten 1000 milliárd dolláros csökkenést mértek a CNN beszámolója szerint, amely S&P Dow Jones Indices alapján állapította meg a változás mértékét. Ez az összeg egyébként megfelel a tech szektor nagyágyúi – a Google, a Facebook, az Intel, a Netflix és a Yahoo – összesített értékének.

A vesztesek között nemcsak a sokat emlegetett energia és olajipar, vagy más nyersanyagokhoz kötődő szektor található, hanem a fent említett high-tech cégek is. Bár Kínából több vállalatnak relatív kis bevétele származik, ennek ellenére ezek a társaságok is számottevő árfolyamesést szenvedtek el néhány nap alatt.

Így alakították át a budapesti tőzsdepalotát

A sokak által az egyik legfontosabb tőzsdei mutatónak tekintett, viszonylag szűk kört átfogó Dow Jones 30-as indexének vállalatai 300 milliárd dollárral érnek kevesebbet, mint a múlt év végén. Ez a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett olajcégének, az ExxonMobil kapitalizációjának felel meg.

A tavalyi év sztárja, a Nasdaq piaca sem büszkélkedhet, hiszen bő egy hét alatt 7 százalékkal zuhant a cégek értéke. Az év elején látott, 8 napon át tartó esés pedig a gazdasági válság kirobbanásakor 2008-ban volt legutóbb.

Ezek után az elemzők immár medve piacról beszélnek, és az előrejelzések szerint az előző csúcsokhoz képest 20 százalék körüli átlagos esésről szól több előrejelzés is. A kínai piaci kockázatok mellett aggodalom a nyersanyagtermelő cégek miatt tapasztalható. A várakozások szerint számos olajcég történetébe sötét korszakként fog az idei év bekerülni, és több elemző az alacsony, akár 20 dollárig zuhanó olajár miatt a szektorban tömeges csődökkel számolnak.

Ugyanakkor vannak olyan elemzők is, akik szerint a mostani piaci turbulencia csak korrekció és tovább tart a jövőben a fellendülés. A tőzsdék lehet, hogy túlvettek voltak, és az árak konszolidálódnak, az amerikai gazdaság helyzete viszont stabil. A Morgan Stanley elemzői a közelmúltban azt közölték, hogy az USA-ban a következő években is folytatódik a bővülés, és 2020-ig nem számítanak recesszióra. Ha és valóban bekövetkezik, akkor az a II. Világháború utáni időszak egyik leghosszabb növekedési szakasza lesz.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Olvasta már?

A banki betétekre csak egy-egy akció erejéig lehet érzékelhető kamatot kapni, de az sincs jobb helyzetben, aki 3 vagy 12 hónapos dkj-ba tette a pénzét. Óhatatlan, hogy ilyenkor mindenki elkezdi keresni a tuti befektetést.

Nulla kamatot adnak a bankok? Akkor most mit kezdjen a pénzével?

.
hirdetés
elrejt
 
.