Egyesült erővelAlig másfél évvel ezelőtt az e-gazdaságban még egymást követték a cégegyesítések. Az internetes cégek tőzsdei korrekciója után a nagy összeborulások is átértékelődtek.

Alig másfél évvel ezelőtt az e-gazdaságban még egymást követték a cégegyesítések. Az internetes cégek tőzsdei korrekciója után a nagy összeborulások is átértékelődtek.


A cégegyesülések révén olyan gyors és látványos növekedés érhető el, amelyet az internetes vállalkozások tőzsdei diadalmenete idején igencsak díjaztak a kockázati befektetők. Az eredmény: 1999-ben, egyedül az Egyesült Államokban 13 000 "bricks-and-cliks" (hagyományos és internetes cég közötti) fúziót jelentettek be.

A Nasdaq technológia tőzsde 2000. márciusi összeomlásának hatását jól mutatja a cégegyesítések megítélésének változása. A korábbi, egyértelmű pozitív fogadtatással szemben 2000 nyarán, őszén már csak a bejelentések 40 százaléka váltott ki egyértelműen pozitív visszhangot.

A nagy, látványos egymásra találások, a hangzatos sajtóközlemények száma ugyan csökkent, de a cégegyesülések továbbra is fontos szerepet játszanak az e-gazdaságban. Az egyesülés az új termékekhez, vásárlókhoz, üzleti lehetőségekhez való hozzájutásnak az alapoktól való építkezésnél gyorsabb és kevéssé tőke-intenzív módja.. A McKinsey & Company felmérése szerint az internetes cégek részvételével létrejött egyesülések 55 százaléka pénzügyi és stratégiai szempontból egyaránt sikeres. Az off-line cégeknél ez az arány6 valamivel alacsonyabb, 51 százalék.

A cégegyesülések sikere természetesen nagymértékben függ az összeolvadó vállalkozások típusától is. A McKinsey-felmérés rámutatott, hogy az internetes B2C vállalkozásokkal egyesülő hagyományos kereskedelmi cégek esetén például mindkét fél jól járt. Az off-line vásárlók elcsábításával, vagy az ár-aláígéréssel kapcsolatos korábbi félelmek alaptalannak bizonyultak. A "bricks and clicks" szövetségek 60 százalékát jól fogadta a piac, az együttműködések 75 százaléka hosszabb távon is sikeresnek bizonyult.

.

Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.