Gyurcsány beperli a kormányt az MFOR kérdései miatt


A remélt kártérítést a pártja működtetésére kívánja fordítani.

Örömmel tölt el, hogy a kormány hazugsága miatt egy újabb kártérítési perből befolyó összeget fordíthatok majd a Demokratikus Koalíció működtetésére - reagált csütörtökön közleményben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az aznapi Kormányinfón elhangzottakra.

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc 

Mint írtuk, a tájékoztatón az mfor tudósítója megkérdezte Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert egy sajtóinformációról, mely szerint 18 milliárd forintot bukhat Magyarország egy uniós pályázat EU-szabályokkal ellentétes lebonyolítása miatt.

Válaszában Lázár két nevet említett meg, akiknek szerinte köze volt az ügyhöz: Dobrev Kláráét és Heil Péterét. Mindketten kötődnek Gyurcsány Ferenchez, Dobrev a felesége, Heil pedig a DK elnökének érdekeltségébe tartozó Altus-cégcsoportban dolgozik. Lázár szerint valószínűleg el fogjuk bukni a pályázat céljaira kapott 18 milliárd forintot. Jelezte, a kormány büntetőfeljelentés tesz az ügyben.

Erre reagált nem sokkal később Gyurcsány. Sokba fog kerülni Lázár János mai kijelentése - ezzel a címmel jelent meg a közlemény a DK honlapján. Szó szerint idézzük a szöveget:

"Előrebocsátva, hogy jó érzéssel tölt el, hogy a kormánnyal pereskedhetek, és a bíróságon bizonyíthatom az Orbán-kormány tisztességtelenségét és szavai komolyanvehetetlenségét, két megjegyzést tennék Lázár János mai kormányinfón elhangzott kijelentésére: Először is az Altusnak sem közvetlenül, sem közvetve nem volt köze az Európai Bizottság által kifogásolt informatikai rendszer fejlesztéséhez. Másodszor Dobrev Klára 2004-ig volt az egykori fejlesztési ügynökség elnöke, tehát a 2007-2013 közötti ügyekhez semmilyen módon nem lehetett köze. Örömmel tölt el, hogy a kormány hazugsága miatt egy újabb kártérítési perből befolyó összeget fordíthatok majd a Demökratikus Koalíció működtetésére."

Lázár a tájékoztatóján elmondta, hogy az eljárásban érintett úgynevezett EMIR informatikai rendszer az európai uniós támogatások kifizetését és lebonyolítását szolgálta. Ma már nem funkcionál, 2007-2014 között használták a kormányok. Az unió ezzel kapcsolatban a 2004 és 2009 közötti szerződéseket vizsgálta, szám szerint 8 kontraktus kapcsán pedig törvénytelenséget tártak fel.

Lázár megemlítette, hogy a rendszer kialakítására 2004 és 2006 között került sor, s ebben szerinte "döntő szerepe volt Dobrev Klára korábbi fejlesztési ügynökségi tisztségviselőnek, valamint Heil Péternek is, aki ma az Altus-csoport munkatársa". A miniszter következtetése szerint ez a cégcsoport és annak tulajdonosai intenzíven részt vettek az EMIR kialakításában.

Az informatikai rendszert 2014-ben visszavásárolták. A miniszter szerint ma egy ellenőrzött struktúra működik, állami felügyelet mellett, ami miatt az EU nem emelt kifogást.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.