Irányt váltott az iPhone


Hétfőn mutatta be a Szilícium-völgyben lévő központjában az Apple legújabb, a jelenlegi csúcsmodelljeinél kisebb méretű termékeit: az iPhoneSE-t és iPad Pro-t. Az informatikai cég vezetője, Tim Cook a bemutatón szólt a washingtoni kormányzattal fennálló vitáról is.

Bár az új iPhoneSE kisebb méretű az iPhone6S-nél (4 collos, szemben az utóbbi 4,7-es adatával), technikailag gyakorlatilag ugyanazt nyújtja. Az új okostelefon bemutatóján Greg Joswiak, a cég marketingért felelős alelnöke közölte, hogy az új készülék ötven százalékkal gyorsabb, mint a vele azonos méretű, de már elég régi (2013-ban piacra dobott) iPhone 5S.

A 64 gigabájtos modellt keddtől lehet rendelni, a jövő héten már a boltokban lesz, május végére száztíz országban tervezik forgalmazni. 399-499 dollárért (110-137 ezer forintért) adják majd. 399 dollárért a 16 gigabájtos alapmodellt lehet majd beszerezni.  A bemutatón a cég vezetői elmondták, hogy a piaci igények miatt tértek vissza a 4 collos (inches) mérethez, mert nagyon sok vásárló számára kényelmetlenek voltak az 5-6 collos készülékeke, és kifejezetten a kisebb, kézhez állóbb telefonokat keresték.

Ezek az Apple tavaszi újdonságai

A cég szintén hétfőn mutatta be az új iPad Pro tabletet, amely némileg kisebb elődjénél, s árcsökkentést jelentett be az Apple Watch okosóráknál.

A bemutatón beszédet mondott Tim Cook, az Apple elnöke is, és kitért a cég és a washingtoni kormányzat vitájára a San Bernardinóban tavaly december elején elkövetett terrorakció végrehajtójának okostelefonja, illetve az okostelefon kódjának feltörése ügyében. Az Apple jogi vitában áll a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), amely információkat akar "kiszedni" a terrorista okostelefonjából. Az Apple mindeddig ellenállt a kód feltörésének, arra hivatkozva, hogy ezzel precedenst teremtene és elbizonytalanítaná klienseit is, mert ezzel jelezné, hogy képtelen garantálni nekik az adatvédelmet.

"El kell döntenünk, hogy mennyi hatalmat adunk a kormányzat kezébe az adataink és a magánéletünk ellenőrzéséhez" - fogalmazott beszédében Cook. Megköszönte a döntésüket támogatóknak a segítséget és kijelentette: "nem számítottunk rá, hogy ilyen helyzetbe kerülünk, de erősen hiszünk abban, hogy felelősségünk van az adatok és a magánélet védelmében". Cook hangsúlyozta, hogy erről a felelősségről a cég nem mond le.

Ebbe még az Apple is belebukott

A vállalat a környezetvédelmi kérdéseket továbbra is fontosnak tartja, ennek jegyében mutattak be egy új fejlesztést. A már kiselejtezett iPhone-ok szétszerelésére és az újrahasznosítható részeik kiválogatására képes robotizált rendszert hozott létre az Apple, amelyet már régóta kritizálnak a természetvédők amiatt, hogy termékei nem elég környezetbarátok. A vállalat tavaszi termékbemutatóján ismertetett Liam nevű rendszert három évig fejlesztették. A robot egyelőre csak az iPhone 6 készülékeket tudja szétszerelni és felkutatni a bennük lévő újrahasznosítható - alumínium, réz, ón, volfrám, ezüst és arany - részeket.

A február óta teljes gőzzel működő rendszer tizenegy másodpercenként végez egy telefonnal. Ez azonban még így is csak évente néhány millió készülék szétszerelését jelenti, ami elenyésző szám a cég által tavaly eladott több mint 231 millió telefonhoz viszonyítva. 

MTI/mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!Hihetetlen vágta volt az amerikai tőzsdéken? Mi jön majd ezután!

Az amerikai piacok csütörtökön az ősz legnagyobb esésével kezdett, de a zárásra mind a Dow, mind az S&P 500 rekordszinten zárt. Csütörtökön éjszaka újabb pozitívum derült ki, ami komoly lökést adhat a tőzsdéknek.

.
hirdetés
elrejt
 
.