Újra bevásároltak állampapírból a jegybanki alapítványok?


A legfrissebb adatok arra engednek következtetni, hogy egy több hónapos szünetet követően ismét milliárdokért vásároltak magyar állampapírokat a jegybank alapítványai.

Legelőször tavaly számoltunk be arról, hogy egy rejtélyes nonprofit szervezet tízmilliárdos nagyságrendben vásárolja fel a lakosságnak szánt állampapírokat. Mivel nem sok olyan alapítvány és nonprofit szervezet lehet Magyarországon, amely ilyen nagyságrendben tudja az "államot finanszírozni" állampapír-vásárlások révén, némi "nyomozás után" kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné alapítványok vásároltak be tetemes mennyiséget a magyar állampapírokból.

Kapcsolódó cikkeink:
Rejtélyes nonprofit cég "zabálja" a magyar állampapírokat
Még 20 milliárdnyit állampapírt találtunk az MNB-alapítványoknál

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb értékpapír-statisztikája szerint januárban ismét jelentősebb mennyiségű állampapírhoz juthattak a jegybanki alapítványok. A központi kormányzat által kibocsátott hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokból a nonprofit szervezetek ugyanis 222,9 milliárd forintnyival rendelkeztek. Ez a tavaly év végi állapothoz képest 9,2 milliárddal több.

Amíg azonban tavaly még a jegybanki alapítványok esetében a Bónusz Magyar Államkötvény vásárlásáról volt szó, addig most a Prémium Euró Magyar Államkötvényből halmozhattak fel egy jelentősebb mennyiséget. A részletes adatok szerint ugyanis nonprofit szervezeteknél lévő állomány növekedése a devizában denominált állampapíroknak köszönhető, mely esetében 6,6 milliárd forintos volt a tranzakcióból eredő növekedés mértéke.

Emellett még 1,3 milliárdnyit vásárolhattak az egy évnél nem hosszabb lejáratú állampapírokból is (decemberben 1,8 milliárdot vettek az adatok szerint).

Így a nonprofit szervezetek az MNB adatai szerint januárban

  • 111,3 milliárdnyi éven túli lejáratú,
  • 31 milliárd éven belüli lejáratú,
  • és 80,6 milliárd devizában denominált állampapírral rendelkeztek.

2015 januárjához képest egyébként összesen 113,9 milliárd forinttal emelkedett a nonprofit szervezeteknél lévő állampapírok mennyisége.

Székely Sarolta
mfor.hu
Aludjon nyugodtan (X)

Stresszes a munkája? Gondok gyötrik? Problémái és rohanó gondolatai nem hagyják elaludni?
A Dreamate elalvást segítő készülék gyógyszermentes elalváshoz és tartós, pihentető alváshoz segíti.
Rendelje meg most!

.
Cikkajánló

Itt az első 2017-es bérkalkulátor!


Számolja ki 2017-es nettóját

.
hirdetés
Hatalmasat kaszált az állam a minimálbér-emeléseken!Hatalmasat kaszált az állam a minimálbér-emeléseken!

A közeledő 2018-as választás árnyékában kihagyhatatlan kampányelem lesz a 2010 óta végrehajtott emelés.

.
hirdetés
elrejt
 
.