JP Morgan: ismét kamatot vághat az MNBA JP Morgan elemzői az olajárak meredek zuhanása miatt a korábban vártnál is alacsonyabb idei magyarországi inflációval számolnak, és nem zárják ki, az újabb kamatcsökkentést.

A JP Morgan elemzőinek prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára az idei első negyedévben 35 dollár, az amerikai nyersanyagpiacon irányadó West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajé 33,50 dollár lesz. A ház várakozása szerint a Brent idei egész éves átlagárfolyama sem haladja meg a 40 dollárt.

A JP Morgan új előrejelzése szerint ebben a környezetben az éves összevetésű magyar infláció az idei második negyedévben zéró szintén éri el mélypontját, és 2016 végére is csak 1,8 százalékig gyorsul. A ház eddig 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt várt Magyarországon az idei év végére. A JP Morgan elemzői 2016 egészére mindössze 0,7 százalékos átlagos inflációt jósoltak csütörtöki prognózisukban. Hangsúlyozták, hogy ez egy teljes százalékponttal alacsonyabb az MNB által az idei átlagos inflációra jelenleg érvényben tartott előrejelzésnél.

A cégnél azzal számolnak, hogy az MNB márciusban újabb kamatcsökkentésekbe kezd, és a ciklus végére 1,00 százalékig, vagy ennél is alacsonyabbra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,35 százalékról. A JP Morgan elemzői hangsúlyozták: annak ellenére is érvényben tartják ezt a prognózisukat, hogy az MNB által a piacnak küldött világos üzenet szerint csökkent az alapkamat jelentősége, és a jegybank a nem konvencionális monetáris enyhítési eszközök alkalmazására kíván összpontosítani.

Ezzel a kocsival gyűrnék le a Teslát

A JP Morgan elemzői ugyanakkor azt is közölték, hogy a korábbinál kisebb a valószínűsége a további MNB-kamatcsökkentéseket, miután az euróövezeti jegybank (EKB) mennyiségi enyhítési ciklusa a vártnál gyengébb piaci hatást gyakorolt. Hozzátették ugyanakkor, hogy ha a magyar gazdaság növekedési üteme és az infláció is negatív meglepetéseket okoz - a JP Morgan mindkettőre lefelé ható kockázatokat lát -, akkor várakozásuk szerint az MNB fontolóra veheti az alapkamat-csökkentést.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ugyanis a kamatcsökkentés a monetáris kondíciók lazításának leghatékonyabb módja, különösen akkor, ha már megmutatkoznak a nem konvencionális enyhítési eszközök korlátai. Az újabb MNB-kamatcsökkentést más nagy londoni elemzőházak sem zárták ki a közelmúltban publikált elemzéseikben.

MTI

Aludjon nyugodtan! (X)

Elviselhetetlen a partnere horkolása? Segít a Snore Stopper horkolásgátló készülék!
További információ és vásárlás

Stresszes a munkája? Gondok gyötrik? Problémái és rohanó gondolatai nem hagyják elaludni?
A Dreamate elalvást segítő készülék gyógyszermentes elalváshoz és tartós, pihentető alváshoz segíti.
Rendelje meg most!

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-70-340-84-06-es számon!

hirdetés
Célunk, hogy ne csak finanszírozó partnerként gondoljanak ránk (X)
.
hirdetés
elrejt
 
.