Leminősítették Lengyelországot!


Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor's, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

A Standard & Poor's péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal "A mínusz/A-2"-re rontotta az eddigi "A/A-1"-ről.

A Standard & Poor's az új - egyébként továbbra is befektetési ajánlású - osztályzatokra negatív kilátást adott, közölve: ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban még tovább romolhatnak, ha a lengyel monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik.

A leminősítés indoklásában a hitelminősítő közölte: a döntés azt a véleményét tükrözi, hogy máris a fékek és ellensúlyok lengyelországi intézményrendszerének jelentős mértékű eróziója tapasztalható, mivel a tavaly októberi választások óta végrehajtott törvényhozási intézkedések gyengítették kulcsfontosságú intézmények, köztük az alkotmánybíróság és a közszolgálati média függetlenségét és hatékonyságát.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

A Standard & Poor's véleménye szerint ezek az intézkedések általánosságban is a lengyel intézményrendszer eddigi erősségeinek erózióját okozzák, és a szakpolitikai változtatások túlmennek azon a mértéken, amelyet a hitelminősítő a választások után valószínűsített.

A rontott osztályzatokra érvényes negatív kilátás az indoklás szerint azt jelzi, hogy még tovább gyengülhet a kulcsfontosságú intézmények, különösen a lengyel jegybank függetlensége, hitelessége és hatékonysága.

A Standard & Poor's mindemellett már nem számol a lengyel államháztartási mérőszámok olyan mértékű javulásával, ahogy azt korábbi előrejelzéseiben valószínűsítette. A hitelminősítő szerint úgy tűnik, hogy a bankokra, a biztosítási szektorra és a kiskereskedelmi hálózatokra kivetni tervezett adók a többségi külföldi tulajdonú vállalatokat célozzák, és ez kérdéssé teszi Lengyelország hozzáállását a gazdasági növekedés hajtóerejét adó közvetlen külföldi tőkebefektetésekhez.

A hitelminősítő az általa korábban vártnál magasabb, a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékának megfelelő államháztartási hiánnyal számol az idén, mivel megítélése szerint az új lengyel kormány tervezett vagy már bejelentett kiadási intézkedéseit nem fedezik teljes mértékben a bevételi oldalon kilátásba helyezett lépések.

A cég várakozása szerint ugyanakkor a lengyel államadósság-ráta jórészt stabil - 2018-ig 51 százalék körüli szinten - marad, és továbbra is robusztus lesz a gazdasági növekedés. A Standard & Poor's a 2016-2018-as időszakra, éves átlagban 3,3 százalékos növekedést vár a lengyel gazdaságban.

Londoni pénzügyi elemzők meglepve fogadták a lengyel államadós-osztályzat leminősítését. Cristian Maggio, a TD Securities felzárkózó piaci kutatási igazgatója szerint a Standard & Poor's lépése sokkhatásként éri a piacot, különös tekintettel arra, hogy a lengyel szuverén adósosztályzatra az S&P eddig pozitív kilátást tartott érvényben, amely nagyobb esélyt jelzett Lengyelország jövőbeni felminősítésére, mint a lengyel besorolások rontására.

Maggio szerint a piaci sokkot az is valószínűsíti, hogy a pénteki leminősítés két évtizednyi pozitív hitelminősítői lépéssorozatnak vet hirtelen véget Lengyelország esetében. A lengyel szuverén besorolások legalább 1995 óta vagy javultak, vagy szinten maradtak mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél - hangsúlyozta a TD Securities vezető londoni közgazdásza.

Maggio közölte: a TD Securities "egyáltalán nem ért egyet" a Standard & Poor's döntésével, mert megítélése szerint a leminősítést szinte kizárólag politikai okok motiválták. Ez hibának bizonyulhat, ha a lengyel kormány úgy dönt, hogy mégsem hajtja végre a választási kampány idején megígért legpopulistább intézkedéseket - fogalmazott a TD Securities londoni igazgatója.

Simon Quijano-Evans, a Commerzbank elemzője is "nagy meglepetésnek" nevezte a Standard & Poor's lépését, szintén kiemelve, hogy a lengyel adósosztályzatokra ez a hitelminősítő eddig pozitív kilátást tartott érvényben, most pedig a rontott besorolások kilátása is negatív. Quijano-Evans szerint az S&P pénteki döntésével új korszak kezdődött a hitelminősítésben, amennyiben a minősítő cégek a gazdasági alapmutatókról egyre inkább a politikára és a reformkilátásokra helyezik át figyelmüket.

"Ez nagyon világos üzenet más szuverén adósoknak is, arra intve őket, hogy ne nyúljanak a hosszú évek alatt felépített alkotmányos keretekhez, mert ennek leminősítés, és ebből eredően a finanszírozási költségek emelkedése lesz a következménye" - vélekedett péntek esti kommentárjában a Commerzbank londoni elemzője. A másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Fitch Ratings idei felülvizsgálati menetrendjében is pénteken szerepel Lengyelország hitminősítésének vizsgálata.

MTI


Olvasta már?



hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.