Már csak néhány nap, és kiderül, tényleg szemetet etetnek-e velünk a multik


A kormány jövő hétre ígéri a vizsgálatok eredményét.

Várhatóan jövő hétre derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatának eredménye, melyet azért indítottak, hogy megvizsgálják, tényleg alacsonyabb minőségű élelmiszereket forgalmaznak-e a multik Magyarországon, mint tőlünk nyugatabbra. Erről Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a parlament gazdasági bizottságának ülésén beszélt, szavait az Index idézi.

Zsigó azt mondta, hogy a február 20-án elrendelt vizsgálatban fűszerek, konzervek, fagyasztott-, édesipari-, és tejtermékek, illetve alkoholos és nem alkoholos italok Magyarországon forgalmazott, és Nyugat-Európában árult verzióit hasonlítják össze laboratóriumi, jelölésbeli és érzékszervi vizsgálatokkal.

Nem csak Ausztriából, hanem több nyugat-európai országból is vesznek mintát a Nébih munkatársai.

Az államtitkár felelevenítette a Nébih 2014-es vizsgálatát, melyből az derült ki, hogy az összehasonlított termékek többségének eltérő a minősége, és általában a nyugatra szántak javára.

Az itthoni termékek közül a porlevesben kevesebb volt a májgombóc, az üdítőben viszont több a cukor. Ezt javarészt érzékszervi, nem pedig összetevő-vizsgálat mutatta ki, az pedig ízlés kérdése, így bizonytalanabb terület.

A három évvel ezelőtti tesztnek nem volt nagy sajtóvisszhangja, a mostani hírverésbe viszont besegített, hogy a környező országok is most vizsgálódnak az ügyben. A visegrádi négyek közösen is felléptek, március elején felkérték az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon a témával. Zsigó szerint egyértelmű a kettős mérce az EU-n belül, ezt pedig jogi úton kell rendezni. Mint mondja, nem elfogadható érv a célpiacok eltérő ízlése: "Csehország és Németország vagy Magyarország és Szlovákia között azért nincs akkora különbség, ha valaki Ázsiába exportál, akkor még érthető lenne ez az érvelés."

mfor.hu

Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.