Már csak néhány nap, és kiderül, tényleg szemetet etetnek-e velünk a multik


A kormány jövő hétre ígéri a vizsgálatok eredményét.

Várhatóan jövő hétre derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatának eredménye, melyet azért indítottak, hogy megvizsgálják, tényleg alacsonyabb minőségű élelmiszereket forgalmaznak-e a multik Magyarországon, mint tőlünk nyugatabbra. Erről Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a parlament gazdasági bizottságának ülésén beszélt, szavait az Index idézi.

Zsigó azt mondta, hogy a február 20-án elrendelt vizsgálatban fűszerek, konzervek, fagyasztott-, édesipari-, és tejtermékek, illetve alkoholos és nem alkoholos italok Magyarországon forgalmazott, és Nyugat-Európában árult verzióit hasonlítják össze laboratóriumi, jelölésbeli és érzékszervi vizsgálatokkal.

Nem csak Ausztriából, hanem több nyugat-európai országból is vesznek mintát a Nébih munkatársai.

Az államtitkár felelevenítette a Nébih 2014-es vizsgálatát, melyből az derült ki, hogy az összehasonlított termékek többségének eltérő a minősége, és általában a nyugatra szántak javára.

Az itthoni termékek közül a porlevesben kevesebb volt a májgombóc, az üdítőben viszont több a cukor. Ezt javarészt érzékszervi, nem pedig összetevő-vizsgálat mutatta ki, az pedig ízlés kérdése, így bizonytalanabb terület.

A három évvel ezelőtti tesztnek nem volt nagy sajtóvisszhangja, a mostani hírverésbe viszont besegített, hogy a környező országok is most vizsgálódnak az ügyben. A visegrádi négyek közösen is felléptek, március elején felkérték az Európai Bizottságot, hogy foglalkozzon a témával. Zsigó szerint egyértelmű a kettős mérce az EU-n belül, ezt pedig jogi úton kell rendezni. Mint mondja, nem elfogadható érv a célpiacok eltérő ízlése: "Csehország és Németország vagy Magyarország és Szlovákia között azért nincs akkora különbség, ha valaki Ázsiába exportál, akkor még érthető lenne ez az érvelés."

mfor.hu

Olvasta már?Ajánló

Etikettek óriási választékban! Ha minőségi terméket keres, nálunk jó helyen jár, az Avery Zweckform etikettek teljes palettája megtalálható a kínálatunkban!

- Avery univerzális etikett címkék
- Avery színes univerzális etikett címkék
- Avery azonosító etikett címkék
- Avery visszaszedhető etikettek

További ajánlataink:
Prezentációs eszközök - Vizuál táblák, Flipchartok, Kiegészítők, Markerek és táblafilcek
Nyomtatási eszközök - Utángyártott tonerek, Utángyártott tintapatronok
Csomagolás - postázó dobozra, postázó dobozra, stretch és légpárnás fóliák

.
Tudja?

Vizes-vb költségszámláló*


* a közbeszerzési hirdetmények alapján ennyit már biztosan elköltöttünk a 25 milliárdosra tervezett rendezvényre

.
hirdetés
Vizes vb: 813 millióért fognak tereprendezi a MargitszigetenVizes vb: 813 millióért fognak tereprendezi a Margitszigeten

Az elmúlt pár nap úgy telt el, hogy egy forintot sem költöttünk el a nyári vizes vb-re. Szerdán azonban behoztuk a lemaradást rögtön egy 813 milliós tétellel.

.
hirdetés
elrejt
 
.