Már üti is a kormány a Heinekent


Az ötágú vörös csillag miatt büntethetik a sörgyártót.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gyorsan kitalálták, hogyan lehetne erős borsot törni a Heineken sörgyártó hazai vezetőinek orra alá. Egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a parlamenthez ma délután, amely az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szól. Kimondják, hogy tilos úgy a náci, mint a kommunista jelképekkel - köztük a horogkereszt, vagy az ötágú vörös csillag - ellátott terméket vagy szolgáltatást értékesíteni.

Lesz nagy csodálkozás a Heinekennél

Lesz nagy csodálkozás a Heinekennél 

Különös méltánylást érdemlő esetben persze el lehetne térni ettől, de a javaslat szerzői az indoklásukban világossá teszik, hogy erre azért nagyon tág tere nem marad majd az érintetteknek.

Akár komoly pénzbüntetést is kockáztat ezentúl a merész vállalkozó, vagy multi, ha nem tarja be az előírásokat, mert a vállalkozás formájától függetlenül minimum 500 ezer, legfeljebb 2 milliárd forint (illetve a vállalkozás árbevételének maximum 5 százaléka) lehet a büntetés mértéke.
A Heinekennek 2015-ben több mint 51 milliárd forintos bevétele volt, ez alapján nagyjából egymilliárdos büntetési tétellel nézhetne szembe. 

Sok időt nem hagynak a felkészülésre, mert a törvény kihirdetését követő 30 nappal a rendelkezések már hatályba is lépnek.

Erős a gyanúnk, hogy mindez a sörháború miatt fogalmazódott meg a politikusok fejében. Közismert, hogy a Heineken romániai érdekeltsége összetűzésbe került egy ottani kis, félig magyar tulajdonban lévő sörfőzde tulajdonosaival a Csíki Sör szellemi tulajdonjogával kapcsolatban. Amint pár napja megírtuk, Lázár már egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel a magyar kormány álláspontjáról. Valószínűleg a válaszcsapás egyik fegyvere a most benyújtott javaslat.

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.