Milliárdokat titkolnak el adóban a netes kereskedők


Adó | NAV

Két év alatt több mint 1 milliárdnyi be nem fizetett járulékot hoztak össze.

1,3 milliárd forint be nem fizetett adóra bukkant a NAV az elmúlt két évben az internetes kereskedelem ellenőrzése során - írja a Magyar Idők. Sokszor a hirdetések, internetes bejegyzések buktatták le a szabálytalankodókat tavaly.

A NAV a vizsgálatok során a termékek útját a vevőig próbálta követni, így még a csomagküldő szolgálatokat is ellenőrizték. A sima árukereskedelmen kívül rámentek a megosztáson alapuló gazdaságra is, így az appon keresztül rövidtávú lakáskiadókat, takarítókat, személyszállítókat, étkeztetőket is nézték.

Sok szabálytalanságot tártak fel tavaly, az adóellenőrzések 92 százalékában tettek különféle megállapításokat a hivatal munkatársai. Az arány romlott 2015-höz képest, amikor ez 84 százalék volt. A 2016-os eljárásokban nagyjából nyolcszázmillió forintnyi hiányzó adóra derült fény, de 2015-ben is túllépte a félmilliárdot a közkasszába be nem fizetett összeg. Az elmúlt két év mulasztásai miatt összesen 75 millió forintos bírsággal is számolniuk kellett az érintetteknek.

A leggyakrabban a nyugta hiánya okozott gondot, de volt példa arra is, hogy az internetes kereskedő késve jelentette be alkalmazottját, vagy a bevétele után nem a szabályok szerint rótta le adóját. Több magánszemély adószám nélkül, vagyis feketén értékesített különféle árucikkeket rendszeresen, üzletszerű módon.

A NAV tegnap tette közzé a jelentését a tavalyi év pénzmosási helyzetéről, abban az áll, hogy valamelyest csökkent ugyan a jelentett esetek száma, azonban még így is majdnem kilencezerszer kellett vizsgálatot kezdeményezni.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Furcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel veleFurcsa kampányígéretet tett Gyurcsány Ferenc, valami nem stimmel vele

A Demokratikus Koalíció elnöke 12 intézkedés megvalósítását ígérte egy esetleges kormányváltás utáni első napra. Az ígéretek között van egy, amit sehová sem tudunk tenni.


.
hirdetés
elrejt
 
.