Minden második agrárvállalkozás beuházott tavaly


Az agráriumban tevékenykedő kis- és középvállalkozások több mint 60 százaléka valósított meg tavaly beruházást a Budapest Bank (BB) megbízásából végzett kutatás szerint. Az idén a kapacitásbővítéssel szemben a technológiai fejlesztések kerülnek előtérbe. A Vidékfejlesztési Program elindulása jelentős lökést adhat az ágazat beruházásainak - közölte a bank.

A Budapest Bank országosan reprezentatív felmérés keretében vizsgálta az agráriumban tevékenykedő kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetét, a felmérést a GfK Hungária Piackutató Intézet végezte a bank megbízásából, 2015 végén.

A felmérés szerint 2015-ben az agrárvállalkozások 63 százaléka hajtott végre beruházást, és minden ötödik vállalkozás növelte is beruházásainak mértékét az egy évvel korábbihoz képest. A beruházások jellemzően 50 millió forintnál kisebb összegben valósultak meg. Az előző évben a vállalkozások 61 százaléka fejlesztett. Az üzemméret emelkedésével nőtt a beruházások szintje is, a legalább 500 hektáron gazdálkodók és a legalább 500 állatot tartók ötöde, és a legalább 500 millió forint árbevételű gazdálkodók harmada 100 millió forint feletti összeget fektetett be 2014-ben. 

Az idén a kapacitásbővítéssel szemben a technológiai fejlesztések kerülnek előtérbe. Minden második vállalkozás tervez korszerűsítést, azaz növelné technológiai színvonalát vagy további gépesítésbe ruházna be, a kapacitást pedig a gazdák 17 százaléka kívánja bővíteni. Főleg a növénytermesztéssel (is) foglalkozók (54 százalék), valamint a nagyobb földterületen gazdálkodók (56 százalék) kívánják növelni technológiai színvonalukat 2016-ban.
 
Betegszabadság és Táppénz kalkulátor

Mennyi táppénz jár, ha beteg lesz?
Tudjon meg többet a betegszabadságról és a táppénz szabályairól!
Számoljon velünk, milyen összegre számíthat betegszabadságból és táppénzből?

 
Az agrárvállalkozások 12 százaléka állította, hogy az előző évhez képest nőtt az árbevétele, ők átlagosan 16 százalékkal magasabb árbevétellel zárták 2015-öt. Majdnem minden második vállalkozásnak (42 százalék) ugyanakkor stagnált az árbevétele, 46 százalékuk pedig a korábbinál alacsonyabbal zárta az évet. A mikrovállalkozások közül minden hetedik növelte árbevételét 2014-hez képest. 

Az értékesítési árak a megkérdezettek 43 százaléka szerint nem változtak 2015-ben, a megkérdezettek negyede növekedésről, míg harmaduk csökkenésről számolt be. A legkisebb vállalkozások közül minden második cég azt tapasztalta, hogy az árak nem változtak, 25 százalékuk pedig növekedésről adott számot, ami összecseng a KSH adataival, miszerint 2015 első felében 5 százalékkal nőtt az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom. 

A felmérés szerint az agrárvállalkozások körében a saját forrás a legnépszerűbb finanszírozási forma 59 százalékos aránnyal. A bankhitel is népszerű (13 százalék), és minden ötödik gazda tervezi, hogy az idén nagyobb mértékben alkalmazza ezt a finanszírozási formát. Az uniós támogatásokat közel háromszor annyian vették igénybe, mint az állami támogatásokat, és ez az olló valószínűleg tovább nyílik az idén. 

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője a közleményben kifejti: az agrárszektor tapasztalataik szerint rendkívül tőkeerős ágazat, a vállalkozások jelentős önerővel rendelkeznek, de beruházásaik megvalósításához erősen támaszkodnak az uniós forrásokra és banki hitelekre is, ami az agráriumot finanszírozói szempontból az egyik legvonzóbb szektorrá teszi. A Vidékfejlesztési Program elindulása az üzletágvezető szerint az idén jelentős lökést adhat az ágazat beruházásainak, amelynek finanszírozásában a Budapest Bank is komoly szerepet kíván vállalni.
 
MTI 

Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.