Minden ötödik üveg méz hamisítvány


A magyar polcokról ugyan eltűnt a kínai méz, az Európai Unióban azonban továbbra is gondot jelent. Ezt bizonyítja, hogy ott a legutóbbi ellenőrzésen sok hamisítványt találtak.

Lesújtó eredménnyel zárult az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése: a minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány – olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Az EU Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága azután indított eljárást az ügyben, hogy a termelők, köztük magyar méhészek 2015 végén Brüsszelben és Budapesten is felhívták a figyelmet arra: a polcokra nem természetes eredetű ázsiai mézek is kerülnek.

Betegszabadság és Táppénz kalkulátor

Mennyi táppénz jár, ha beteg lesz?
Tudjon meg többet a betegszabadságról és a táppénz szabályairól!
Számoljon velünk, milyen összegre számíthat betegszabadságból és táppénzből?

Az uniós hatóság összesen 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. Az előzetes kiértékelés alapján a minták 15 százaléka bizonyult hamisnak, majd további vizsgálatok után újabb 5,6 százaléknál merült fel a hamisítás gyanúja. A magyar hatóság ebből 74 mézmintát vizsgált, ebből a hagyományos módszerek segítségével 14 terméket szűrtek ki, a bizottság laboratóriumába pedig 49 mintát továbbítottak. A különleges eljárásoknak köszönhetően tizenegy mézmintáról nem tudták bebizonyítani, hogy természetes.


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.