Mindenkit csábít a nem ritkán 400 ezres kezdőfizetés


Soha nem jelentkeztek még ennyien informatikusnak: sem az egyetemeken, sem pedig a gombamód szaporodó magániskolákban soha nem vettek még fel ennyi jelentkezőt sem, pedig a képzések ára meglehetősen borsos.

A Felvi.hu adatai szerint 2005 óta nem vettek fel ennyi jelentkezőt informatikai képzésekre, mint idén. Minden bizonnyal ebben szerepe van annak is, hogy az elmúlt 1-2 évben a sajtó - köztük mi is: itt is, aztán itt is, vagy éppen itt - is sokszor beszámolt arról, milyen óriási hiány van az országban informatikusból, fejlesztőből, programozóból.

2017 szeptemberétől konkrétan 6456 informatikus hallgató kezdi meg a tanulmányait, legutoljára pedig 2005-ben kezdtek többen informatikusnak tanulni, konkrétan 6592-en. A felvettek száma a statisztikák alapján évek óta növekszik, és ugyanez igaz a felvételizők számára is: idén 11 ezer 159-en jelentkeztek informatikai képzésekre, ami 6 éves rekord - írja az Index. 

A portál összeszedte azokat a magániskolákat is, ahol fizetős tanfolyamok keretében módosíthat pályát valaki. 

A fizetések igen csábítóak, hiszen, ahogy korábban írtuk, "az informatikusoknál a skála alja versenyben van egy jobb tanári, a teteje pedig egy jobb vezérigazgatói fizetéssel.” 

Az Index gyűjtése szerint jelenleg 12 magániskolában lehet különfélei informatikai képzéseket igénybe venni. A Codecool és a GreenFox Academy talán a két legismertebb, róluk mi is írtunk. A Codecool tájékoztatása szerint az átlagfizetések most bruttó 400 ezer forint körül vannak.

A képzések időtartama jellemzően 3-4 hónaptól kezdődik, és egészen másfél évig tarthat, iskolája válogatja. A tandíjak meglehetősen nagy szórást mutatnak, vannak ingyenes, de semmilyen lehelyezkedési garanciát nem vállaló képzések is, vagy a T-Systemsnél kötelezően a cégnél kell elhelyezkedni az ingyenes tanfolyam végén, de jellemzően inkább 400 ezer forint és 1,9 millió között szóródnak a képzések. Előfinanszírozzással olcsóbb, de sok helyen vállalnak garanciát az elhelyezésre is, ha ez nem sikerül, az iskola vagy részben vagy teljes egészében visszafizeti a tandíjat.

mfor.hu 


Olvasta már?hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
hirdetés
elrejt
 
.