Óriási összeget kaszált az Uber alapítója


A tavaly nyáron, az Uber vezérigazgatói posztjáról távozó Travis Kalanick megvált részvényeinek egy részétől, így egycsapásra milliárdossá vált.

Jelentős mennyiségű részvénycsomagtól vált meg Travis Kalanick, az Uber alapítója. A tulajdonában lévő papírok harmadát értékesítette a hírek szerint az üzletember, a vevő a SoftBank Group Corp volt, amely 1,4 milliárd dollárt fizetett. A japánok a közelmúltban már megszerezték a vállalat 15 százalékos részvénycsomagját, akkor viszonylag kedvező áron vásároltak, hiszen a piac által becsült teljes 67 milliárd dolláros cégértékhez képest 30 százalékos diszkonttal szerezték meg a csomagot.

A cég alapítója, Travis Kalanick másfél évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy soha egyetlen Uber részvényt sem fog eladni. Igaz a véleményét jelentősen befolyásolhatta az a tény, hogy 2017 nyarán a részvényesek nyomására kénytelen volt lemondani vezérigazgatói posztjáról


A fél évvel ezelőtti távozás mögött számos ok állt, vádolták például az Ubert ipari kémkedéssel, és a vállalati kultúra miatt is rengeteg támadás érte őket. A tulajdonostársaknak vélhetőleg a sorozatos vezetői baklövések miatt lett elegük Kalanickből, ami miatt az Uber 700 millió dolláros veszteséget termelt. Az ok végül nem ez volt, hanem a cégnél kirobbant állítólag gyakori szexuális zaklatások vezetőségi eltussolása volt.

Más kérdés, hogy az új vezetés sem tudott varázsütésre profitot termelni, a vállalat nettó vesztesége 1,46 milliárd dollárra hízott július-szeptemberben, míg az előző negyedévben 1,06 milliárd dolláros deficitet termelt. Tetézte a bajokat, hogy egy évvel az eset után 2017 őszén ismerték be, 57 millió ügyfél adatait ellopták az Ubertől hackerek. Néhány héttel ezelőtt pedig az Európai Bíróság kimondta, megítélésük szerint a fuvarmegosztó appos vállalat is taxis cég, így mostantól szigorúbb szabályok vonatkoznak majd rá.
 
mfor.hu 

Olvasta már?hirdetés
Megtették: kibabrálnak Orbánék a közmunkásokkalMegtették: kibabrálnak Orbánék a közmunkásokkal

A dolgozók idén jól járnak, ahogy a nyugdíjasok is, a közmunkások viszont bukni fognak.

.
hirdetés
elrejt
 
.