Újabb 11 milliárdot ad a kormány a stadionokra


A napokban megjelent kormányrendelet alapján az eddigieken felül plusz 11 milliárd forint jut stadionokra és utánpótlás-centrumokra. A többi pénz elköltésére több idő is jut majd.

Múlt héten a Magyar Közlönyben megjelent a kormány határozata az egyes sportinfrastruktúra-fejlesztési beruházások megvalósításához kapcsolódó kormányhatározatok
módosításáról. A változtatások több területet is érintenek, melyek közül a legérdekesebb a szombathelyi Haladás stadionjához kapcsolódik.

Ennek értelmében a kormány 15,2 milliárd forintot biztosít a stadionépítésre. Az eset azért érdekes, mert eredetileg 9,6 milliárd forintot szánt a kormány a beruházásra, melyet a közbeszerzési tender eredménye alapján 13,2 milliárd forintos ajánlattal a Swietelsky Magyarország és a ZÁÉV konzorciuma bonyolíthat le.

Bár a nyertes ajánlat bő 4 milliárddal meghaladja a kormány által a projektre elkülönített összeget, sajtóinformációk szerint a fejlesztési minisztérium egy titkos határozattal már előre odaígérte a pénzt a helyi önkormányzatnak. A most megjelent határozat szerint

a kormány azonban nem aprózza el, jókora ráhagyást biztosít, hiszen még a nyertes ajánlatnál is 2 milliárddal többet biztosítanak a beruházásra. (Összesen így tehát az eredeti terveknél 5,6 milliárddal fog többe kerülni a szombathelyi stadion.)

Ezzel pedig az új Puskás Ferenc Stadiont leszámítva a szombathelyi aréna lesz a legdrágább stadion hazánkban. Az eddigiek közül a legtöbbe, 13,5 milliárdba a Fradi stadion került.

Képek a legdrágább magyar stadionról! 

Ám nem csak a szombathelyi beruházásra jut több pénz, a kormányhatározat szerint.

  • A diósgyőri stadion az eddigi 8 milliárd helyett 10,9 milliárdból épülhet,
  • a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrumra 3,071 milliárd jut 2,5 milliárd helyett,
  • a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia 2,2 milliárdból épülhet a korábban meghatározott 1,9 milliárd helyett,
  • és a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrumra is 1,7 milliárddal többet biztosít a kormány, 4,2 milliárd forintot.

Utóbbi eset több szempontból is érdekes. Egyrészt még sem látványtervek, sem közbeszerzési kiírás nem történt pedig a pénz már évek óta rendelkezésre áll, másrészt pedig a kormány felkérte a fejlesztési minisztert, Seszták Miklóst, hogy dolgozza ki az akadémia üzemeltetési koncepcióját is. Az újdonság, hogy eddig Fürjes Balázs, kormánybiztos volt felelős ezért a feladatért.

A kormányhatározat egyik rendelkezése visszavont egy korábbi, 2014-es rendelkezést a Nemzeti Stadionfejlesztési Programmal összefüggésben. Az a határozat összesen 26,281 milliárdos keretet biztosított, ám a mostani rendelkezés szerint 25,565 milliárd jut a projektre. Igaz, a csökkenés elsősorban a 2014-es évnek köszönhető. A 2015-2017-es években ugyanis a korábbi 14,246 milliárd helyett 14,99 milliárd forintot költhetnek el stadionokra.

A program kifutását tekintve is változtattak, hiszen a 2016-os határidőt a mostani határozattal 2017-re módosították minden beruházás esetében. Röviden összefoglalva több pénzt, több idő alatt lehet elkölteni stadionokra.

A Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósításra kerülő labdarúgó sportlétesítményfejlesztésekA Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósításra kerülő labdarúgó sportlétesítményfejlesztések

Székely Sarolta
mfor.hu
Hirdetés


Telefont keres? Vezeték nélküli készülékek széles választékban! Írószerek, papír, irodatechnika, nyomtató kellékek. Nézzen szét az mfor.hu irodaszer áruházában!

További ajánlataink:
Másolópapírok, borítékok, Etikettcímkék, Nyomtatási kellékanyagok, Iratrendezők, Gyorsfűzők, Írószerek, Higiéniai termékek

.
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

Cikkajánló
.
hirdetés
Még mindig jobb bankba tenni a pénzt, mint otthon tartaniMég mindig jobb bankba tenni a pénzt, mint otthon tartani

Két százalék fölötti betéti kamatok is elérhetők egyes hitelintézeteknél, de van ahol szinte nulla a kamat.

.
hirdetés
elrejt
 
.