Újra nyereséges a Raiffeisen


Több év komoly vesztesége után a Raiffeisen Bank ismét profitot ért el, a 2015 évi nyereség 8 milliárd forint lett, derült ki a bank szerdai sajtótájékoztatóján.

A banki elszámolások kifutása után a mögöttünk hagyott évben immár nem volt olyan rendkívüli tétel, amely veszteségbe taszította volna a bankot. Így a Raiffeisen Bank ismét nyereséges lett, 2015-ben nettó 8 milliárd forint profitot ért el. Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója szerint ez fontos fordulópont volt, hiszen a magyar piacon még mindig számos olyan pénzintézet van, amely nem tudott nyereséget felmutatni.

A vezérigazgató szerint a pozitív eredmények hátterében az elszámolás lezárása mellett az alacsonyabb kockázati költségek állnak.  A portfólió-tisztítási stratégiának köszönhetően a nem teljesítő hitelek (NPL) összege 43 százalékkal mérséklődött, 175 milliárd forint értékben. Az ügyfelekhez kihelyezett hitelállomány csökkenése jelentős részben az NPL állomány megtisztításának köszönhető, így 2015 végén a hitelállomány 21 százaléka tartozott a nem teljesítő kategóriába. Mint azt Ralf Cymanek elmondta, az átlagos szinthez képest a lakossági állománynál sem sokkal rosszabb a helyzet. Ennél alacsonyabb szinten egyébként utoljára 2010-ben állt a Raiffeisen NPL állománya, ami látványos javulást jelent.

KATA és KIVA-kalkulátor

Tudja, hogy mennyi adót kell fizetnie, ha a KATA (tételes kisadó) vagy a KIVA (kisvállalati adó) szerint adózik? Kalkulátoraink segítenek Önnek!
2017-es KIVA kalkulátor,
2017-es KATA kalkulátor

A 8 milliárdos nyereséget úgy sikerült elérni, hogy a bank működési bevétele - a fent jelzett okok miatt - 10 milliárddal visszaesett. Ugyanakkor a költségcsökkentő lépéseknek köszönhetően az idei évben a működési költségek alacsonyabb bázisról indulnak.

Heinz Wiedner elmondta, hogy a bank minden jogszabályi előírásnak megfelel a tőkekövetelményeket tekintve, a bank helyzete nagyon stabil.  A hitel-betét arány számottevően változott, tavaly 82 százalékot ért el, ennek hátterében is részben az állomány leépítése áll, de a betéti állomány is növekedett. A porfólió-tisztítás hatása a bank piaci részesedésére is hatással volt, amely a tavalyi évben csökkent. Ugyanakkor a Raiffeisen által legfontosabbnak tartott szegmensben, a vállalatiban meg tudták tartani a 11 százalék feletti piaci részesedésüket.

Az NPL állomány javulás hátterében több tényező áll, így az elszámolás mellett a MARK-nak értékesített portfóliók, az egyéb ügyfelek esetében (részben önkormányzati kintlevőségek) az ÁKK törlesztése okozott jelentős csökkenést. Ugyanakkor a bank vezetői azt hangsúlyozták, hogy a jövőben is aktív szerepet kívánnak játszani a hitelpiacon. Ez már a tavalyi évben is így történt, az aktív portfólió leépítés mellett az állomány csökkenése kisebb mértékű volt, miután mind a nagyvállalati, mind a kkv szektorban növelni tudták az új kihelyezéseket.

Kementzey Ferenc, a vállalati üzletág vezetője azt hangsúlyozta, hogy ebben a szegmensben a Raiffeisen továbbra is az egyik legerősebb magyarországi szereplő. Mind a treasury, mint az exportfinanszírozást tekintve piacvezetők voltak tavaly, és az MNB Növekedési Hitelprogramjában is sikeresen vettek részt, hiszen a második fázisban is 137 milliárd forint leszerződött állománnyal rendelkeznek.

A bank vezetői a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, hogy a jövőben nem terveznek komoly változásokat, továbbra is a vállalati és a prémium ügyfelek állnak a középpontban. Ugyanakkor a CSOK kapcsán folyamatban van új jelzálogtermékek fejlesztése is. Az is kiderült, hogy hamarosan megújulnak az internetes- és mobilbanki szolgáltatások is.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.