Visszavonta egy pénztár engedélyét a jegybank


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a PRO V1TA Első Magyar Kiegészítő Egészségpénztár tevékenységi engedélyét és kezdeményezte felszámolását, mivel a pénztár a jegybank vizsgálata szerint súlyosan és folyamatosan megszegi a tevékenységére vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket - közölte az MNB szerdán.

Hozzátették: a pénztárvagyon fedezeti alapra eső részének tagok közötti felosztása a felszámolási eljárásban várható. A jegybank határozatában a felszámolás kezdő időpontjáig - a tagok vagyoni jogainak védelme érdekében - megtiltotta a pénztár eszközei feletti szabad rendelkezést, a pénztár kifizetést nem teljesíthet, új befektetést nem eszközölhet.

A jegybank az engedély visszavonását követően mindent köteles megtenni a pénztártagok védelmében, így korlátozta az eszközök feletti rendelkezési jogot annak érdekében, hogy a felszámolási eljárás során a pénztártagok értékvesztéssel csökkentett, az eszközökkel ténylegesen fedezett egyéni számláinak arányos kifizetését biztosítsa - írják.

A PRO V1TA Egészségpénztár taglétszáma 0,34 százalékát teszi ki a teljes magyar egészségpénztári szektornak.

Adatvédelmi előírások elsőkézből! Marketing, pénzügyek és HR szabályosan - Adatvédelem 2016 Konferencia a NAIH elnökhelyettesével! - 2016.03.03.

Az MNB emlékeztet arra, hogy 2015. március 3-án átmeneti kifizetési tilalmat rendelt el a pénztártagok egyéni egészségszámláit érintő fedezeti alap tekintetében. A jegybanki intézkedés oka az volt, hogy a pénztár annál a DRB Bankcsoporthoz tartozó BRB Buda Regionális Bank Zrt.-nél és ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt.-nél tartotta vagyonának jelentős részét, amelyek tevékenységi engedélyét az MNB visszavonta.

A jegybank a vizsgálat során megállapította: a pénztár súlyosan megsérti a tevékenységére vonatkozó - így különösen a belső ellenőrzést, irányítást és napi működést érintő - jogszabályi rendelkezéseket, vagyonkezelése nem felel meg a jogszabályoknak, a működés finanszírozása rövid távon sem biztosított. A pénztár ezen kívül az egyik elemi engedélyezési feltételnek sem felel meg, mivel mérlegképes könyvelőt nem alkalmaz, és a nyilvántartással megbízott társasággal kötött szerződése sem felel meg a jogszabályi előírásoknak - írja az MNB.

A PRO V1TA ezen túlmenően a számviteli jogszabályokkal ellentétesen nem számolta el a keletkezett értékvesztést a DRB-csoport tagjaival szemben fennálló követelése tekintetében, és a vagyonvesztés miatt a pénztártagok egyéni számláján kimutatott egyenlegek jelenleg is magasabb összegűek, mint a fedezetüket képező pénzügyi eszközök tényleges értéke - áll a közleményben.

MTI


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.