Zöld út a pénzügyi csomagnakFőleg az állami támogatások és adókedvezmények uniókonformmá tétele indokolja a kormány által pénteken elfogadott törvénymódosításokat. A pénzügyi tárgyú jogszabályok módosító csomagjával együtt szigorítják a vállalatfelvásárlás szabályozását is.

A kormány elfogadta a pénzügyi tárgyú jogszabályok módosításáról szóló csomagot, melynek magját az európai uniós jogharmonizációhoz szükséges törvénymódosítások alkotják -- adott tájékoztatást Varga Mihály pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón, pénteken. A csomag tartalmazza még az állami tulajdonban lévő vállalkozói vagyonról szóló törvény módosítását is. Ezzel a kormány megteremti a Földhitel- és Jelzálogbank értékesítésének lehetőségét.

Varga Mihály elmondta, a Postabankra tett OTP-ajánlatot a PM meglepően alacsonynak tartja, ezért csúszhat a bank privatizációja. A szintén pénteken elfogadott hírközlési törvény lehetőséget biztosít -- hangsúlyozta Varga -- a postának banki tevékenység folytatására, amennyiben tehát nem jön létre a Postabank és az OTP közötti tranzakció, elképzelhető a Postabank és a Magyar Posta közötti szorosabb együttműködés.

Az eddigi tapasztalatok indokolják a vállalatfelvásárlási szabályok szigorítását is, melyet szintén ennek a csomagnak a keretében szeretnének megvalósítani. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter a kisbefektetők védelmével és a vállalatfelvásárlás átláthatóságának megteremtésével indokolta. Újságírók előtt hozzátette, a szabályozás úgy változik, hogy 33 százalékos közvetett vagy közvetlen tulajdonlás elérése esetén az adott társaság teljes részvénycsomagjára nyilvános vételi ajánlatot kell tenni.

A helyi önkormányzatok 2003-tól csak szűkebb körben adhatnának egyedi kedvezményeket. A nagyberuházások után 2011-ig igénybe vehető 100 százalékos adómentességre csak 2002. december 31-ig lehet jogot szerezni. Változik az államháztartási, a hitelintézeti, az értékpapír- és a jelzáloghitel-intézetekről szóló törvény is.


Olvasta már?hirdetés
Brutális adócsökkentésre készül a kormányBrutális adócsökkentésre készül a kormány

De csak a következő évtized elején lesz rá pénz.

.
hirdetés
elrejt
 
.