Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Munkajog

2017. április 19. 14:28:59Makró | Személyes pénzügyek
A multiknak kedvez a kormány a magyar emberek helyett, állítják a szakszervezetek
A multiknak kedvez a kormány a magyar emberek helyett, állítják a szakszervezetekÚjabb szakszervezetek tiltakoznak a munka törvénykönyvének parlament előtt lévő módosítási javaslata ellen. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is visszautasította, hogy a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónaposra emelkedjen a munkavállalók munkaidőkerete, és úgy vélték a módosítás a multik érdekeit szolgálja a munkavállalókéval szemben.
.
2017. március 25. 09:04:59Vállalatok | Személyes pénzügyek
Sokaknak fog fájni a nagypéntekre adott szabadnap
Bár nagypéntek szabad nap lesz, de emiatt sok cégnél rendelnek el munkát a húsvét előtti szombaton, írja a MAgyar Idők.
.
2017. március 7. 10:46:59Személyes pénzügyek
Megszavazták: négynapos ünnep lesz a húsvét
Az Országgyűlés kedden a Fidesz-KDNP képviselőinek javaslatára munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé válik a húsvét.
.
2017. február 24. 16:40:59Makró | Személyes pénzügyek
Félnek tőle a magyar cégek, pedig máshol működik
Félnek tőle a magyar cégek, pedig máshol működikA napokban látott napvilágot az OECD felmérése, amely a rugalmas munkaidő alkalmazását vizsgálta. Magyarország továbbra is a sereghajtók között található.
.
2016. december 11. 18:17:19Vállalatok
Egyre kevesebb itthon a sztrájk
Egyre kevesebb itthon a sztrájkEgyre kevesebben és kevesebbet sztrájkolnak Magyarországon, a legtöbb munkabeszüntetés 2006-ban és 2007-ben volt, a tendencia mögött - a vállalatoknál az érdekképviseleti jelenlét csökkenése mellett - a szakszervezetek szerint a sztrájktörvény számukra hátrányos megváltoztatása áll, de az is hozzájárul, hogy gyakran már a sztrájkbizottság megalakítása is eredményre vezet.
.
2016. december 10. 11:46:59Vállalatok | Személyes pénzügyek
Megmaradt a szabadság - mit mond a jogszabály?
Megmaradt a szabadság - mit mond a jogszabály?Szabadságra kell-e küldeni a munkavállalókat az év vége közeledtével vagy átvihető a ki nem adott szabadság a következő évre?
.
2016. december 2. 20:37:59Vállalatok | Személyes pénzügyek
A főnök sem büntethet akárhogy
A főnök sem büntethet akárhogyEgyes helyeken csúnyán túllőnek a célon a vezetők, amikor a munkavállalókkal szemben retorziókat alkalmaznak. De mégis mit tehet a főnök, ha fegyelmezni akar?
.
2016. november 1. 15:13:59Vállalatok
Komoly bírság várhat a külföldieket foglalkoztató hazai cégekre
Komoly bírság várhat a külföldieket foglalkoztató hazai cégekreA Munka Törvénykönyvének módosítása új kötelezettségeket ró azokra a hazai munkáltatókra, akik egy külföldi cégtől kiküldött munkavállalót foglalkoztatnak. Mind a magyar foglalkoztatóra, mind pedig a külföldi munkáltatóra vonatkozó új szabályok jelentős adminisztratív terhet jelentenek a cégek számára, a rendelkezések teljesítésének elmulasztása pedig komoly bírsággal járhat.
.
2016. október 27. 10:16:59Vállalatok
Emiatt büntethetik januártól a vállalkozókat
Emiatt büntethetik januártól a vállalkozókatJanuártól már a 20 fő feletti cégeknél is kötelező lesz munkavédelmi képviselőt alkalmazni.
.
2016. október 27. 07:28:59Makró
December 24. is munkaszüneti nap lehet
Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének javítására, ebben szó sincs a vállalkozások nyitva tartásának korlátozásáról - jelentette ki a Magyar Idők csütörtöki száma által közölt interjúban Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő.
.
2016. október 10. 20:04:59Személyes pénzügyek
Ezek a leggyakoribb tévhit a felmondásokkal kapcsolatban
Ezek a leggyakoribb tévhit a felmondásokkal kapcsolatbanGyakran találkozunk olyan városi legendákkal, amelyek a felmondások jogszerűségéhez vagy jogellenességéhez kapcsolódnak. Az alábbiakban ezeket vizsgálja meg dr. Rátkai Ildikó munkajogi ügyvéd.
.
2016. szeptember 14. 16:46:59Vállalatok
Ingyenes jogi segítséget kapnak a fejlődő régiók
Az ingyenes jogi tanácsadás az ország hat fejlődő régiójában lesz biztosítva.
.
2016. szeptember 2. 21:55:59Vállalatok
Mit tehet a munkáltató a munkavállaló mulasztása esetén
A munkavállalók a munkaviszonyuk fennállása alatt felelősséggel tartoznak a munkaviszonyból származó kötelezettségeik teljesítéséért. Az ilyen kötelezettségek megszegése esetén a munkáltató az eset súlyától függően több megoldás közül is választhat, melyeket összefoglalóan munkáltatói intézkedésnek hívunk.
.
2016. augusztus 29. 21:52:59Vállalatok
Mikor kell dolgozni a kötetlen munkarendben?
Mikor kell dolgozni a kötetlen munkarendben?A munka törvénykönyve (Mt.) főszabályként a munkaidő-beosztás jogát a munkáltatóhoz delegálja, meghatározott feltételek megvalósulása esetén lehetővé teszi viszont azt is, hogy a munkáltató a munkaidő-beosztással kapcsolatos rendelkezési jogát korlátozza és a munkaidő-beosztás jogát részben vagy egészben a munkavállaló részére átadja. Ez utóbbi esetben beszélünk kötetlen munkarendről.
.
2016. július 24. 13:51:20Vállalatok
Ezeket a szabályokat kell betartani nyári idénymunkánál
Ezeket a szabályokat kell betartani nyári idénymunkánálNyári időszakban sok vállalakozásnál megnő az igény az idény- és diákmunka iránt. Számos olyan szabály van ugyanakkor, amelyet szem előtt kell tartani, hogy ne legyen bírság a dolog vége. A legfontosabb tudnivalókat az RSM DTM szakértője foglalja össze.
.