Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Adózási szabályok, tudnivalók

2017. január 15. 10:49:59Makró | Személyes pénzügyek
Bírság nélkül pótolhatja az adófizetést, ha Airbnb-zik
Az ír adóhatóság által a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) megküldött adatok szerint az Airbnb-hálózat magyar szállásadói 2015-ben összesen 6 milliárd forint bevételt szereztek, az adóbevallások azonban ennél jóval kisebb összegről szólnak. Azok, akik nem vallották be maradéktalanul jövedelmüket, még korrigálhatják bevallásukat, és megfizethetik az elmaradt adót - mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.
.
2017. január 13. 05:55:59Makró
Több mint ötven önkormányzat vet ki földadót
A termőföldek után 56 önkormányzat jut bevételhez, további 21 képviselő-testület más módon használja ki a települési adókról szóló jogszabály adta lehetőségeket - írta pénteki számában a Világgazdaság.
.
2017. január 12. 05:55:59Vállalatok
Inkább a magasabb áfa-kulccsal számláznak az éttermek
Több étterem úgy döntött, hogy egyszerűsít és inkább a 27 százalékos forgalmi adóval számol ott is, ahol 18 százalékot irányoztak elő januártól, ez viszont szabálytalan és bírsághoz vezethet - írja a Magyar Nemzet csütörtöki számában.
.
2017. január 11. 12:34:59Makró | Személyes pénzügyek
Jó, ha már most nyilatkozik az igénybe vehető adókedvezményekről!
A magánszemélyek számára az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről - hívta fel a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára.
.
2017. január 10. 10:34:59Személyes pénzügyek
Fontos levél érkezik a NAV-tól a napokban
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a napokban postázza a lakosságnak a 2017-es személyi jövedelemadó (szja) bevallás változásairól szóló tájékoztató leveleket, ezekből minden érintett megtudhatja, hogy kinek, hogyan kell adóznia, az adóhivatal 3,8 millió levelet küldött ki - mondta Kiss Péter András, a NAV adószakmai szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.
.
2017. január 6. 16:13:02Vállalatok
Itt az NGM magyarázata az ultrabonyolultnak látszó éttermi áfaszabályokra
A kormány - a turizmus gazdaságélénkesítésben játszott kiemelt szerepe mellett - azért döntött az éttermi áfa mérséklése mellett, hogy olyan vállalkozásokat segítsen, ahol magas a foglalkoztatási, illetve beruházási igény. Ezek azok az éttermek, ahol helyben készítés-fogyasztás van. Az áfa csökkentés alapját az erősödő magyar gazdaság teremtette meg.
.
2017. január 6. 11:23:10Vállalatok
Egy nagyon durva ábra a betegesen agyonszabályozott adórendszerünkről
Egy nagyon durva ábra a betegesen agyonszabályozott adórendszerünkrőlIdén január elsejétől megváltoztak az éttermekre vonatkozó áfa-szabályok. Egy adószakértő és az RSM Hungary adótanácsadó cég egy ábrán foglalta össze, milyen számlát kell kiállítani egy ételt és italt rendelő vendég számára az éttermekben. Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!
.
2016. december 28. 08:50:45Makró | Vállalatok
Még három napja van a vállalkozásoknak, siessenek!
December 31-én három – a vállalkozásoknak jelentős adómegtakarítást eredményező – határidő jár le. Az év utolsó napjáig választható a kisadózók tételes adója (kata) és a kisvállalati adó (kiva), - ha már január elsejétől ezen igen kedvező adózási módok egyike szerint kíván adózni a vállalkozó - illetve az alanyi mentesség az áfában.
.
2016. december 20. 10:01:57Személyes pénzügyek
Megkapta már gyermeke adóazonosítóját? Több tízezer forintba kerülhet, ha nem!
Több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10 és 25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben, hívta fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.
.
2016. december 6. 08:10:59Makró
Indokolatlan lehet az online kassza kiterjesztése
Nem generál adóbevételt, így felesleges lehet a kötelező online kassza kiterjesztése - írja a Magyar Nemzet keddi számában.
.
2016. november 29. 13:22:59Vállalatok
Decemberben kell dönteni az eváról
Akik jövőre új bejelentkezőként kívánnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozni, december 1. és 20. között nyilatkozhatnak erről az adóhatóságnak, akik már idén is így adóztak, azoknak nincs tennivalójuk - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.
.
2016. november 24. 11:31:59Vállalatok
Már igényelhető támogatás a pénztárgépekre
Már igényelhető a kasszánként 50 ezer forint támogatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), amely a 2017. január elsejétől újonnan kötelezett vállalkozásoknak jár - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
.
2016. november 23. 14:01:59Személyes pénzügyek
Elkészült az első 2017-es bérkalkulátor! Számolja ki nettóját!
Elkészült az első 2017-es bérkalkulátor! Számolja ki nettóját!Ahogyan a korábbi években megszokhatták, amint ismerté és véglegessé váltak a következő évekre érvényes szabályok, az mfor.hu az elsők között készítette el bérkalkulátorát. Így van ez az idén is.
.
2016. november 21. 14:10:59Makró
Az adócsökkentésre panaszkodik a kereskedelmi szövetség
Csak a nagyvállalati szektornak jelent érezhető könnyebbséget a kormány javaslata, amely révén jövőre egységesen 9 százalékra mérséklődik a társasági nyereségadó, míg a kisebb vállalkozások nem lesznek képesek kigazdálkodni a kötelező béremelést - közölte a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) hétfőn az MTI-vel.
.
2016. november 20. 10:22:59Makró
A hibázó adózók jövőre szankciók helyett szakmai támogatást kaphatnak
Jövőre elindulhat az adóhatóság úgynevezett támogató eljárása, amelynek célja a hibázó adózók szakmai támogatása a szankcionálás helyett - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) vasárnap.
.