Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Makói gáz

2014. július 16. 12:31:59Vállalatok
Befejezték a próbafúrásokat a Makói-árokban - állítólag sikeresen
Az amerikai Falcon Oil & Gas Ltd. szerdán közleményben jelentette be, hogy sikeresen befejeződött próbafúrása a Makói-árokban miután a Besa-D-1 kútnál elérték a 3000 méteres mélységet.
.
2011. november 2. 05:22:59Vállalatok | Befektetés
Csak tavaly 30 milliárdos bukta volt a legendás makói gáz
Csak tavaly 30 milliárdos bukta volt a legendás makói gázMúlt heti cikkünkben már foglalkoztunk az időről időre felbukkanó legendás magyar olaj- és gázkinccsel. Most annak próbálunk utánajárni, mekkora üzlet az ásványkincs az érintett cégeknek. Nem meglepő módon a nyereség javát eddig a Mol fölözte le, a cégek többsége egyelőre csak kutat, ami viszi a pénzt. Mfor.hu-háttér.
.
2011. október 26. 06:43:59Vállalatok
Európai Texas: olaj- és gáznagyhatalom lehetünk?
Európai Texas: olaj- és gáznagyhatalom lehetünk?Néhány éve a makói gázmező volt a sláger, melyet most kanadaiak és szerbek próbálnak kiaknázni, azonban ezen kívül is van elég lehetséges lelőhely Magyarországon. A Mol például most éppen Somogy megyében kutatna egy osztrák céggel közösen, de ugyanabban a régióban mások is lehetőséget látnak. Mfor.hu-háttér.
.
2011. június 9. 16:28:59Vállalatok
A szerbeké lesz a legendás makói gáz?
A szerbeké lesz a legendás makói gáz?Tavaly úgy nézett ki, hogy lőttek a sokáig hatalmas magyar gázvagyonként emlegetett makói kitermelésnek, mivel a Mol kiszállt az üzletből. Most azonban az egykori kanadai partner a szerb olajvállalattal írt alá megállapodást, mely vállalta a további fúrások finanszírozását, siker esetén pedig 50 százalékos tulajdonrészt szerez a mezőben. Mfor.hu-háttér.
.
2011. június 9. 15:29:35Vállalatok
Szándéknyilatkozatot írt alá a Falcon a szerbekkel a Makó melletti gázkitermelésre
Szándéknyilatkozatot írt alá a Falcon Oil & Gas Ltd. (Falcon) magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) a makói termelési engedélyének hatálya alá tartozó, Algyő formáció kitermelésére a Naftna Industrija Srbije (NIS), j.s.c. Novi Saddal csütörtökön Szegeden.
.
2010. február 22. 08:16:59Vállalatok
Ébredés az álomból: egyelőre nem lesz Texas Makóból
Ébredés az álomból: egyelőre nem lesz Texas MakóbólÚgy tűnik, egy időre lőttek a makói gázmező kiaknázására vonatkozó álmoknak – feloszlott ugyanis az erre "felesküdött" Exxon-Falcon-Mol triumvirátus. Az amerikai és a magyar cég a tesztfúrások csalódást keltő eredményére hivatkozva hátrált ki a projekt mögül. A továbbra is kitartó kanadaiak most új partnerek után kutatnak – kérdés, hisz-e még bárki abban, hogy a nehezen hozzáférhető természeti kincset gazdaságosan ki lehet termelni. Mfor.hu háttér.
.
2009. október 14. 10:06:59Vállalatok
Mégis jöhet Jockey Ewing – tovább fúrnak Makónál a jenkik
Mégis jöhet Jockey Ewing – tovább fúrnak Makónál a jenkikAz eddig csalódást keltő eredmények ellenére tovább folytatják a keresést a dél-alföldi lelőhelyen.
.
2009. október 9. 11:36:59Vállalatok
Nem adja egykönnyen szüzességét a makói gázmező
Nem adja egykönnyen szüzességét a makói gázmezőHiába fúrják, egyelőre nem akarja "áruba bocsátani" milliárdokat érő kincseit a hatalmas lehetőségekkel kecsegtető makói gázmező - legalábbis erre utal, hogy a napokban eredménytelenül végződtek a "repesztések" egyik kútjánál. Arra azonban még van remény, hogy kisebb mélységben vagy más kutaknál sikerül majd áttörést elérnie a kutatást végző magyar-amerikai-kanadai triumvirátusnak.
.
2009. szeptember 18. 18:16:59Vállalatok
Ezúttal Görbeházánál bukkantak gázra - a végén gáznagyhatalom leszünk?
Ezúttal Görbeházánál bukkantak gázra - a végén gáznagyhatalom leszünk?Az utóbbi időben sorra jönnek a hírek azzal kapcsolatban, hogy éppen hol találtak gázmezőt Magyarországon: legutóbb arról lehetett olvasni, hogy a Dél-Dunántúlon fedeztek fel egy hatalmas lelőhelyet, most pedig egy brit cég jelentette be, hogy a Görbeháza melletti kutatófúrása eredményre vezetett. Ezek mellett ott van még a makói gázmező, melyen évek óta folynak a kutatások a gazdaságos kitermelésről. Mfor.hu-háttér.
.
2009. április 22. 08:44:58Vállalatok
Nyugodt szívvel várja az orosz csatát a Mol vezére
"Bár az orosz Szurgutnyeftegaz stratégiai befektetőnek tekinti magát, én úgy vélem, hogy nehéz lenne közös pontokat találni a két cég működésében, részvényesi értékeiben" - mondta el Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy keddi rendezvényen. A cégvezér szerint sokat tanultak az osztrák OMV 2007-es ellenséges felvásárlási kísérletéből - többek között ennek köszönhető most, hogy nyugodtan ülhetnek.
.
2008. május 13. 07:59:00Vállalatok
Hazánkban keresnek gázt az észak-amerikaiak
A makói gázmező csökkentheti Magyarország energiafüggőségét Oroszországtól - olvasható a washingtoni Jamestown Alapítvány elemzésében.
.
2008. május 8. 12:29:21
Nem veszélyezteti a Gazprom pozícióját a makói gázmező
A makói földgázvagyon "alternatíva" lehet az orosz szállítások mellett, de "nem olyan nagy, hogy komolyan befolyásolja a Gazprom európai pozícióját", írta a Kommerszant című orosz gazdasági lap csütörtökön.
.
2008. május 7. 11:59:35Vállalatok
Megtörheti a Gazprom egyeduralmát a makói gáz
A Mol, az Exxon és a Falcon közösen exportálhatják a makói gázmezőn kitermelt földgázt a nyugat-európai országokba, ezzel pedig az orosz Gazprom piacának egy részét vennék el - írja a Bloomberg.
.
2008. április 16. 15:14:50
Legkorábban négy év múlva termelhet gázt a Makói-medence
Sikeres program esetén a Makói-medencében a gázmező-fejlesztés és -kitermelés 2012-2014-ben várható - mondta Áldott Zoltán, a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. kutatás-termelés ügyvezető igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
.
2008. április 14. 12:29:47Vállalatok
Mindenki a makói gázra hajt
Mindenki a makói gázra hajtMagyarország sok problémájára megoldást jelentene, ha sikerülne kitermelni a makói gázmezőt. Az egekbe szökő szénhidrogén árak miatt egyre több helyen próbálkoznak az úgynevezett nem hagyományos kitermelési módokkal. Az ügy komolyságát mutatja, hogy a világ legnagyobb energia cége, az Exxon Mobil is beszállt a makói árokban található földgáz kitermelésébe és újabb kutatásokat is finanszíroz. Hétfőn a makói történéseket eddig a háttérből figyelő Mol is lépett, közös kutatási program indításáról egyezett meg az Exxon helyi leányvállalatával. Mfor.hu háttér.
hirdetés
hirdetés
.