Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Bankok, bankrendszer

2017. január 10. 05:55:59Makró
Tovább csökkent a bankfiókok száma
Tovább mérséklődött tavaly a bankfiókok száma Magyarországon, a dolgozók számának csökkenése azonban megállni látszik - olvasható a Világgazdaság keddi számában.
.
2016. december 15. 08:55:43Vállalatok | Személyes pénzügyek
Hétvégén és éjjel-nappal is lehet majd utalni, azonnal érkezik a pénz
A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) jóváhagyta az azonnali fizetési szolgáltatás működési modelljét, ezzel megkezdődhet a magyar pénzügyi infrastruktúra egyik legjelentősebb középtávú fejlesztése.
.
2016. december 12. 13:05:37Vállalatok | Személyes pénzügyek
138 millióan élnek bankszámla nélkül Európában, harmaduk 34 év alatti
Meglepő eredményekkel szolgált a Mastercard legfrissebb európai kutatása: a bankkapcsolattal nem rendelkező, ügyeiket főleg készpénzben intéző személyek harmada teljes munkaidőben dolgozik, 35 százaléka pedig 18-34 éves. A Világbank adatai szerint mintegy 138 millió európai állampolgár esik el a pénzügyi szolgáltatások nyújtotta előnyöktől, bankszámla illetve banki fizetési megoldások nélkül élve az életét.
.
2016. december 10. 10:37:59Makró
Ha nem csak feketelista lenne a bankoknál az ügyfelek is jól járnának
Ha a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) a lakossági adósok korábbi és meglévő hitelszerződéseire vonatkozó pozitív adatokat jogszabályi felhatalmazás alapján teljes körűen megismerhetnék a hitelintézetek, akkor csökkenhetnének a lakossági hitelek kamatfelárai a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői szerint.
.
2016. december 9. 16:58:59Vállalatok
Nem kapott haladékot a Monte dei Paschi
Az Európai Központi Bank (EKB) pénteken elutasította a Monte dei Paschi olasz bank kérelmét, hogy januárig 20-áig kapjon haladékot a feltőkésítésre - közölte a Reuters hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva.
.
2016. december 6. 21:34:59Vállalatok
Pénzt kaphat aki bankkártyás fizetést is elfogad
Terminálonként 80 ezer forint vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe az új bankkártya-elfogadó terminálokat telepítő és üzemeltető szolgáltatók a jogszabályban foglalt feltételek teljesülése esetén - derül ki a nemzetgazdasági miniszter rendeletéből, amely a december 6-ai Magyar Közlönyben jelent meg.
.
2016. november 14. 13:31:59Vállalatok
Egyelőre nem sokan akarnak bankot váltani
Nőtt az új lakás építésére vagy vásárlására családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők száma az MTI-nek nyilatkozó pénzintézeteknél, míg az alapszámla és az egyszerűsített bankváltás lehetősége iránt minimális az érdeklődés.
.
2016. november 14. 11:19:59Vállalatok
A 2000 és az 5000 forintost is lecserélik
Folytatódik a hazai bankjegyek megújulása, jelentette be az MNB. Ezúttal a 2000 és az 5000 forintos címletű bankjegyek cseréje lesz soron.
.
2016. november 2. 14:16:59Személyes pénzügyek
Egyszerűbb lesz bankszámlát váltani
A novembertől életbe lépett kormányrendelet alapján könnyebb és egyszerűbb lakossági bankszámlát váltani, a szabályozás növeli a bankok közötti versenyt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az MTI-vel.
.
2016. november 2. 07:04:59Makró
Magyarországra költözhet az európai uniós bankfelügyelet
Az Európai Unió több fontos intézményét és nyugati nagyvállalatok nagyobb csoportját is Magyarországra csábítaná Londonból a kormány - írja a Magyar Idők szerdai száma. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a lapnak azt mondta: a kabinet a múlt héten már hivatalosan is beadta pályázatát az EU bankfelügyeletének ide költöztetéséért, és az ország hamarosan versenybe szállhat az uniós gyógyszerhatóságért is. A cégeket az adózás egyszerűsítésével nyernék meg.
.
2016. október 28. 10:10:59Makró
Jelentősen esett a fogyasztási hitelek kamatszintje
A bankok bizonyos időszakokban túlságosan optimisták, máskor, például válság esetén, hirtelen kockázatkerülők lesznek, visszafogják hitelezési aktivitásukat, ezen rendszerszintű probléma kiegyensúlyozása a jegybank feladata - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) makroprudenciális igazgatóságának vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán.
.
2016. október 27. 17:13:59Makró
A gazdasági válság tanulságait is hasznosítja az MNB
A 2008-2009-es globális válság egyértelművé tette, hogy a pénzügyi rendszer egészséges fejlődéséhez nem elegendő a mikroszintű beavatkozás, az eseményeket makroszinten is folyamatosan elemezni kell; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) erős jogosítványokkal rendelkezik és nemzetközi összehasonlításban rendkívül aktív szerepet vállalt e területen, amit ezután is folytatni szeretne - hangsúlyozta Virág Barnabás ügyvezető igazgató az MNB makroprudenciális jelentésének csütörtöki bemutatásán.
.
2016. október 23. 13:49:59Makró
Hamarosan elhagyják a bankok Londont
A Brit Bankszövetség vezérigazgatója szerint heteken belül elkezdődhet a bankok elvándorlása a londoni City pénzügyi központjából a brit EU-tagság megszűnéséből eredő üzleti bizonytalanságok miatt.
.
2016. október 12. 14:46:59Makró
Nagyon megugrott a bankok MNB-nél elhelyezett állománya
A kereskedelmi bankoknak a jegybankban elhelyezett három hónapos betéteinek átlagállománya jelentősen, 213 milliárd forinttal 1767 milliárdra nőtt a múlt hónapban, miután az MNB szeptemberben tartotta a háromhónapos betét utolsó korlátlan tenderét - derült ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikai mérlegéről szerdán közölt előzetes adatokból.
.
2016. október 4. 17:49:59Vállalatok | Személyes pénzügyek
Erre kell figyelnie, ha axás ügyfél volt
Az OTP Bank 2016. november 1-jétől átveszi az AXA Bank lakossági és vállalkozói ügyfeleinek számlavezetését, hiteleit és betéti állományát. Az AXA értesítő levele után jövő héten az OTP Bank is megkezdi az AXA Bank ügyfeleinek tájékoztatását az átállás részleteiről. A legfontosabb, hogy drágulással nem kell számolniuk az OTP-hez kerülő ügyfeleknek - közölte a BankRáció.hu. Technikai változások azért lesznek, például változik a számlaszám.
.