Dosszié

Címkék / Döglött akták / Viselkedési Közgazdaságtan

Előző oldal 1 2 Következõ oldal
2014. szeptember 17. 19:46:59Vállalatok
Egy ország sikertelensége az antiszociális emberek számától függ
Egy ország sikertelensége az antiszociális emberek számától függA közgazdaságtan egy alapkérdése, hogy vajon miért gazdagabb az egyik ember, mint a másik, vagy miért gazdagabb az egyik ország, mint a másik. Egy híres kutatás arra mutat rá, hogy nagyon erős összefüggés van az antiszociális viselkedésminta és az ország sikeressége/sikertelensége között.
.
2014. június 9. 16:10:59Vállalatok
A gazdaságpszichológia 5 tippje a boldogsághoz
A gazdaságpszichológia 5 tippje a boldogsághoz5 egyszerű, tudományosan is bizonyított tipp a boldogsághoz.
.
2014. április 30. 09:25:59Vállalatok
Miért van kamat?
Miért van kamat?Szinte nincs olyan gazdasági kérdés, amihez ne lenne fontos tudni az idő értékét (kamatlábat). Ezért mindenki használja anélkül, hogy pontosan tudnánk, mi az.
.
2014. április 7. 20:19:59Vállalatok
Közgazdasági kísérlet: sokan nem a valódi válaszukat adják
Közgazdasági kísérlet: sokan nem a valódi válaszukat adjákA közgazdasági kísérleteknek két nagy csoportja van: a gazdaságpszichológia (Economic Psychology) és a kísérleti közgazdaságtan (Experimental Economics).
.
2014. április 3. 19:19:59Vállalatok
Az ész lett a világon a legjobban elosztva!
Az ész lett a világon a legjobban elosztva!Mindenki úgy érzi, hogy neki az átlagosnál kicsivel több jutott. Ez már tudományosan bizonyított is, és úgy hívják túlzott magabiztosság (overconfidence).
.
2014. március 27. 15:19:59Vállalatok
Miért a magyar szenved a világon az egyik legtöbbet
Miért a magyar szenved a világon az egyik legtöbbetVajon milyen tudományos oka lehet, hogy Magyarországon a 4. legnagyobb a szenvedők aránya a világon. A Gallup idei eredményéről sokat lehetett olvasni pár hónapja, de talán kevésbé derült ki belőle, hogy mi lehet az oka ennek az eredménynek, és mit is jelenthet pontosan. Önmagában már az is érdekes, hogy miért Bulgária vezeti ezt a listát.
.
2013. november 6. 18:31:59Vállalatok
Nem igaz, hogy a tőzsde nem előrejelezhető!
Nem igaz, hogy a tőzsde nem előrejelezhető!A modern pénzügyek alapja, hogy a tőzsde, a nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján nem előrejelezhető. De ez nem igaz! A statisztikai megfigyelések alapján két lényeges megfigyelést tettek a tőzsdei árfolyamok kapcsán.
.
2013. október 16. 18:19:59Vállalatok
Sokan sokat buknak miatta - a tőzsde legnehezebb szabálya
Sokan sokat buknak miatta - a tőzsde legnehezebb szabályaHa valaki tőzsdei kereskedésből akar megélni, akkor ezzel a problémával nap mint nap találkozni fog.
.
2013. október 4. 17:31:59Vállalatok | Befektetés
Egyszerű trükk az emberek befolyásolására
Egyszerű trükk az emberek befolyásolásáraMiért könnyű és hogyan lehet manipulálni a döntéseket? Miért veszünk biztosítást és lottót is? Miért fektetünk inkább alacsonyabb hozamú kötvényekbe, mint részvényekbe?
.
2013. augusztus 28. 12:22:59Vállalatok
Így változik meg igazságérzetünk, ha diktátorok leszünk
Így változik meg igazságérzetünk, ha diktátorok leszünkA diktátor játékok lényege, hogy az egyik fél teljesen kiszolgáltatott a másiknak. Ilyenkor csak az a kérdés, hogy ki mennyire él vissza a hatalmával.
.
2013. augusztus 16. 14:26:25Vállalatok
Ne fizesd meg az alkalmazottat és jobban fog dolgozni!
Ne fizesd meg az alkalmazottat és jobban fog dolgozni!Az alkalmazott is motiváltabban és jobban dolgozik, ha nem fizetik meg. Bármilyen meglepő, számos tény támasztja ezt alá.
.
2013. augusztus 13. 17:19:59Vállalatok
A nagy lekvárteszt - ne biztosítson túl nagy választékot!
A nagy lekvárteszt - ne biztosítson túl nagy választékot!Pszichológusok arra voltak kíváncsiak, hogy a lehetőségek száma hogyan hat a döntéseinkre. Az egyik esetben csak hat féle lekvárt helyeztek el egy boltban, míg a másodikban 24-et.
.
2013. augusztus 8. 15:04:59Vállalatok
Miattunk működnek úgy a bankok, ahogy
Miattunk működnek úgy a bankok, ahogyMilyen a legmegtévesztőbb banki hitel? Miért olyan nyereséges a gyorskölcsön és miért éri meg betétet szedni hosszú távon? Miért lehet ezeknél messze a piacinál jobb kamatokat érvényesíteni?
.
2013. augusztus 5. 20:31:59Vállalatok
Egyszerű a megoldás, mégse hiszi el senki
Egyszerű a megoldás, mégse hiszi el senkiA TV műsorokból jól ismert helyzetben kell döntenünk: 3 ajtó közül az egyik mögött ott van a főnyeremény, míg a másik kettő mögött nincs semmi. Első lépésben a játékos kiválasztja a legszimpatikusabb ajtót, majd a műsorvezető a hangulat fokozásképpen a maradék két ajtó közül kinyitja az egyiket, hogy megmutassa, nem ott volt a főnyeremény. Ezek után megkérdezi, hogy továbbra is az elsőre kiválasztott ajtóban bízik, vagy inkább váltana a másik még ki nem nyitott ajtóra.
.
2013. július 31. 18:49:59Vállalatok
Sokszor kérünk kifejezetten negatív kamatot
Sokszor kérünk kifejezetten negatív kamatotKét azonos összeg közül azt választjuk, amelyiket hamarabb kapunk meg, "elvileg". Ha pedig fizetni kell, akkor azt, amelyiket később kell fizetni. Legalábbis ez lenne a logikus.
Előző oldal 1 2 Következõ oldal
hirdetés
hirdetés
.