Dosszié

Címkék / Döglött akták / Hét diagramja

Előző oldal 1 2 3 4 Következõ oldal
2008. október 2. 08:34:34Makró
Önmagához képest javul, de versenytársaitól elmarad a magyar gazdaság
Önmagához képest javul, de versenytársaitól elmarad a magyar gazdaságA növekedési és az inflációs pályán mutatkozó korrekciók ellenére a hazai GDP-többlet még mindig a legalacsonyabb a térségben, hét százalék alá ereszkedő inflációnk az egyik legmagasabb, a beruházások visszaesésével pedig egyedül állunk Közép-Európában. Némi javulás csupán tavalyi önmagunkhoz képest mutatható ki. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal Petschnig Mária Zita elemzését közli a magyar gazdaság éves teljesítményéről és kilátásairól.
.
2008. augusztus 12. 13:39:00Makró
Alig csökken majd az infláció az idei évben
Alig csökken majd az infláció az idei évbenA júliusi inflációs adatok az infláció és a fogyasztói árak növekedését alakító tényezők tartós fennállására utalnak, így a következő hat hónapban is csak fokozatos dezinflációval számolhatunk. Az ICEG EC mfor.hu számára készült előrejelzése szerint a pénzromlás üteme decemberre 5,5 százalékra süllyed vissza, az éves infláció pedig 6,4 százalék lehet.
.
2008. június 11. 12:44:00Makró
Kevés az esély a magas infláció letörésére
Kevés az esély a magas infláció letöréséreBár az infláció magas szinten való beragadását elsősorban külső folyamatok okozzák, a monetáris politika dilemmái ezzel együtt alig kisebbek. A jelenlegi külső és belső folyamatok mellett még további erőteljes - a monetáris és fiskális politika közötti feszültséget valószínűleg növelő - inflációellenes fellépés esetén sincsenek jó esélyei a dezinfláció gyors kibontakozásának. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal az ICEG European Center legfrissebb elemzését közli.
.
2008. május 16. 11:04:54Makró
Lassú kifelé araszolás a gödörből
Lassú kifelé araszolás a gödörbőlMiközben a magyar gazdaság az átalakuló országok körében sereghajtóvá vált, végre elmozdult a mélypontról. A régiós versenytársaink romló inflációs és növekedési tendenciái ellenére mindez azonban kevés a helyzet szignifikáns javulásához, állítja az mfor.hu számára készített elemzésében Petschnig Mária Zita.
.
2008. április 28. 12:34:00Vállalatok
Riasztó foglalkoztatási trend: hárommillió felnőtt tartja el az országot
Riasztó foglalkoztatási trend: hárommillió felnőtt tartja el az országotAz idei első negyedévben tovább csökkent a hazai foglalkoztatottság - 56,9-ről 56,1 százalékra -, a munkanélküliség pedig 7,5-ről 8,1 százalékra nőtt. Ezek az adatok azt jelzik, hogy változtatni kellene a jelenleg munkavállalásra, foglalkoztatásra nem ösztönző jövedelmi és szociális politikán. Az egyik lehetséges modell az angol foglalkoztatáspolitika, amely a szociális juttatásokat szinte kizárólag a munkavállaláshoz köti, derül ki az ICEG European Center gazdaságkutató intézet mfor.hu számára készült elemzéséből.
.
2008. március 26. 08:39:18Vállalatok
Hirdetési toplista: mit rejtenek az akciós újságok?
Hirdetési toplista: mit rejtenek az akciós újságok?Leggyakrabban italokra és húskínálatukra, a vegyiáruk közül pedig a kozmetikai cikkekre, valamint a mosó- és tisztítószerekre igyekeznek az üzletek a fogyasztók figyelmét felhívni az akciós újságokban. Ezek kiadása terén 2007-ben legaktívabbak a cash&carry üzletek voltak, a legtöbb leaflet pedig a karácsonyi szezonban jelent meg. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal a Gfk Hungária felmérését közli.
.
2008. március 20. 11:39:00Makró
Hitelesebb gazdaságpolitika kellene az infláció letöréséhez
Hitelesebb gazdaságpolitika kellene az infláció letöréséhezNemcsak a világpiaci, valamint a fiskális kiigazítás teremtette ársokkok nehezítik az infláció letörését, hanem a gazdasági szereplők inflációs várakozásainak alacsony horgonyzottsága is. Ennek megváltoztatásához azonban a mainál lényegesen hitelesebb gazdaságpolitikára volna szükség. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal az ICEG European Center elemzését közli.
.
2008. február 27. 11:04:00Vállalatok
Honnan vesznek fel legszívesebben hitelt a magyar cégek?
Honnan vesznek fel legszívesebben hitelt a magyar cégek? A hazai vállalkozások 63 százaléka belföldi pénzintézettől venne fel banki hitelt további működésének finanszírozására, állapítja meg a GfK Hungária 2007-es GPASZ tanulmánya. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata számára készült elemzésből az is kiderül, hogy az állami vagy uniós támogatású hitelek, valamint a tagi kölcsön lehetősége csupán közel minden ötödik cég tervében szerepel.
.
2008. február 20. 11:59:00Makró
Tartósan alacsony maradhat gazdaságunk növekedési üteme
Tartósan alacsony maradhat gazdaságunk növekedési ütemeA tavalyi lassulást követően 2008 - kissé gyorsuló bővülés mellett - a kivárás éve lesz a magyar gazdaságban, és a GDP-növekedés csak a legkedvezőbb forgatókönyv esetén érheti el a 2,5 százalékot. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal az ICEG Európai Központ elemzését közli arról, miért nem tud gazdaságunk a közeljövőben visszatérni a korábbi magasabb növekedési ütemre.
.
2008. február 15. 16:49:00Makró
Mélypontra süllyedt a magyarok pesszimizmusa
Mélypontra süllyedt a magyarok pesszimizmusaNyolc százalékpontnyit csökkent a GfK Hungária és a Corvinus Egyetem közös komplex Fogyasztói Bizalom Indexe 2007 utolsó negyedévében, és ezzel megdöntötte a 2006 decemberi negatív rekordot. A csökkenés mértékéhez leginkább a tartós fogyasztási cikkek iránti vásárlási hajlandóság visszaesése járult hozzá, emellett az ország rövid távú gazdasági kilátásait illetően is egyre nő a borúlátók aránya. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal a Gfk elemzésének kibővített változatát közli.
.
2008. január 16. 07:04:00Makró
Megugrott az infláció - mi várható 2008-ban? Petschnig Mária Zita elemzése
Megugrott az infláció - mi várható 2008-ban? Petschnig Mária Zita elemzéseTavaly a kereslet-megszorítás inflációt leszorító hatásával szemben erőteljesebbnek bizonyult a költségoldalról mutatkozó árnyomás, így a fogyasztói árszint 2006-hoz képest lényegesen nagyobb mértékben emelkedett. Az mfor.hu Heti Diagram sorozatában ezúttal Petschnig Mária Zita elemzését közöljük az infláció 2007-es alakulásáról, valamint az idei kilátásokról.
.
2007. december 27. 10:04:39Makró | Személyes pénzügyek
Minimális mértékben nőnek jövőre a reálbérek
A gazdasági növekedés 2008-ban mintegy 3,5 százalékkal, a reálbérek átlagban egy százalékkal nőnek, az infláció pedig éves szinten öt százalék körül alakul, legalábbis a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Erste Bank közös előrejelzése szerint.
.
2007. december 19. 08:34:00Makró
Elhúzódhat a magyar gazdaság felzárkózása
Elhúzódhat a magyar gazdaság felzárkózásaA GDP dinamikája valószínűleg jövőre is el fog maradni a potenciális növekedés mértékétől, a konvergenciaprogrambeli 3,3 százalékos drágulással szemben pedig öt százalék fölötti árszint-emelkedéssel kell majd szembesülnünk. Az egyensúly helyreállításának fő kísérőjelenségei arra utalnak, hogy a magyar gazdaság felzárkózási periódusa elhúzódik. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal Petschnig Mária Zita elemzését közli.
.
2007. december 7. 12:09:00Vállalatok
Vitaminok helyett inkább sörre költ a magyar
Vitaminok helyett inkább sörre költ a magyar A decemberi hideg idő beálltával a meghűlés megelőzésében fokozott szerepet játszanak a jellemzően recept nélkül hozzáférhető vitaminkészítmények. A GfK Hungária Piackutató Intézet az mfor.hu számára készült elemzése szerint az idei első félévben kevesebben, de többet költöttek vitaminokra hazánkban tavalyhoz képest. Igaz - tesszük hozzá -, sörre még így is jóval többet szán az átlagember.
.
2007. október 31. 08:14:00Makró | Vállalatok
Hoz is, visz is a dollár zuhanórepülése
Hoz is, visz is a dollár zuhanórepüléseA gyenge dollár tompíthatja Magyarországon a benzin árának emelkedését, viszont negatívan érintheti a bevételeiket amerikai fizetőeszközben elszámoló magyar cégeket, közvetetten pedig mérsékelheti a hazai külső keresletet. Az mfor.hu Heti Diagram sorozata ezúttal az ICEG European Center elemzését közli a dollár hanyatlásának okairól és következményeiről.
Előző oldal 1 2 3 4 Következõ oldal
hirdetés
hirdetés
.