Dosszié

Címkék / Dosszié Címkék / Körbetartozás

2016. június 5. 08:46:59Makró | Befektetés
A késve fizető nagyvállalatok csinálják ki a kisebb cégeket
A késve fizető nagyvállalatok csinálják ki a kisebb cégeketMinden harmadik európai kis- és középvállalkozás fennmaradását a késedelmes fizetések fenyegetik – derül ki az Intrum Justitia éves Európai Fizetési Jelentéséből. A felmérés azt mutatja, hogy a KKV-kat Európa-szerte korlátok közé szorítja a nagyvállalatok likviditáskezelése.
.
2014. július 1. 15:46:59Makró | Vállalatok
Követeléskezelési törvényt sürget a MAKISZ
A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége azt kívánja elérni, hogy törvényben szabályozzák a követeléskezelő cégek működését hazánkban. Nyugat-Európa túlnyomó részén a követeléskezelés engedélyhez kötött tevékenységnek minősül, ezzel szemben Magyarországon továbbra sincs jogszabályi feltétele. A szervezet a hazai és európai gyakorlatot is figyelembe véve szakmai ajánlást készített és juttat el a jogalkotók részére, amelyet közös találkozón vitatnak meg a felek.
.
2013. december 27. 14:16:59Vállalatok
Javult a magyar cégek számlafizetési fegyelme
Ma számláik 62 százalékát fizetik időben a cégek, míg egy évvel korábban csupán 56 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi üzleti információszolgáltató fizetési tapasztalat programjából.
.
2013. október 29. 14:34:58Makró | Vállalatok
A forgalmuk 3 százalékát bukják a cégek a rossz ügyfelek miatt
Relatív és abszolút értékben is a média, az építőipar és a szolgáltatói szektor a legrosszabbul fizető ágazatok. Az idei évben a teljes leírt tartozásállomány értéke jóval 350 milliárd euró felett alakult.
.
2013. február 21. 19:19:15Vállalatok
Kirívóan magas a magyar vállalati szektor fizetési kockázata
Kirívóan magas a magyar vállalati szektor fizetési kockázataMagyarország hitelkockázati megítélése 2005 óta folyamatosan romlik, tehát a nemfizető kintlévőségek már a válság előtt növekedő tendenciát mutattak. Hazánk a balkáni és dél-európai országokhoz hasonlatosan pocsékul teljesít az Intrum Justitia Fizetési Kockázati Indexe szerint.
.
2013. február 5. 05:01:59Vállalatok
Új szabályokkal állítanák meg a lánctartozást
Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) felállításával szeretné a kormány megakadályozni a lánctartozások kialakulását, illetve jövőbeni újratermelődését az építőiparban a nemzetgazdasági miniszter által a parlamenthez hétfőn benyújtott törvényjavaslat szerint, amely emellett a késedelmes fizetésekkel összefüggő módosításokat is tartalmaz.
.
2011. május 18. 16:01:59Makró | Vállalatok
Új szolgáltatás indul a lánctartozások enyhítésére
Enyhítheti a lánctartozásokból, körbetartozásokból származó problémákat egy Európa-szerte több országban - köztük Magyarországon is - június 30-án induló új szolgáltatás, a HONEM tartozáskiegyenlítő rendszer, amelynek segítségével a cégek a múltban keletkezett lejárt követeléseiket a jelenben fennálló tartozásokra fordíthatják.
.
2011. április 15. 07:54:39Vállalatok
Vállalkozók bontanák a felújított gárdonyi vasútállomást
El sem készült, máris bontanák a megújult vasútállomást Gárdonyban - írta a Népszabadság pénteki száma.
.
2011. február 16. 08:16:59Vállalatok
A cégek kezdeményezik a legtöbb felszámolási eljárást
Míg korábban az adóhatóság kezdeményezte a legtöbb felszámolási eljárást Pest megyében, addig napjainkban a "gazdálkodó szervezet gazdálkodó szervezet ellen" felállás a jellemző - közölte a Pest Megyei Bíróság szóvivője kedden az MTI-vel. Jelenleg több mint 4400 fizetésképtelen cég ellen folyik procedúra a régióban.
.
2010. október 7. 07:46:59Makró
Kevés cég tudja finanszírozni a vevőit
Miközben sok vállalkozás igyekszik minél hosszabb fizetési határidőt kialkudni, a jelenlegi rossz likviditási körülmények között sok cég számára már a 60 napos fizetési határidő is nehézségeket okoz. A kis- és középvállalkozások számára emellett a nemfizető vevők a rémálmok netovábbja.
.
2010. szeptember 23. 09:13:59Vállalatok
Ritkán fordulnak követeléskezelőhöz a cégek
A kintlevőséggel rendelkező magyar cégek 13 százaléka fordul külsős követeléskezelőkhöz, míg az európai arány 29, a világátlag pedig 32 százalék ezen a területen - közölte legfrissebb felmérésének eredményét az Atradius Collection nemzetközi követeléskezelő az MTI-vel.
.
2010. július 23. 07:55:59Vállalatok
Megüti a bokáját, aki átveri az alvállalkozóit
A tisztességtelen üzleti magatartásnak komoly következményei lesznek a jövőben, és az alvállalkozóival vagy beszállítóival szemben nem korrektül eljáró cég bűnhődni fog - tartalmazza Bakonyi József, a Közbeszerzések Tanácsa elnökének az MTI-hez a közbeszerzési törvény csütörtöki elfogadását követően eljuttatott közleménye.
.
2010. április 30. 08:29:59Vállalatok
Leállt az útbontás - megegyezhetnek az M7-es építői
Nem bontják tovább a mezőgazdasági utakat az M7-es autópálya zalakomári szakasza közelében, mert több órás egyeztetés után csütörtök megállapodott a generálkivitelező Porr Építési Kft. és az utak építésének ellenértékét követelő társaság.
.
2009. december 9. 11:36:58Vállalatok
25 ezer cég szűnt meg idén
Novemberben 1300 cég került felszámolás alá Magyarországon. Ez nagyjából megfelel az elmúlt fél év átlagos havi adatainak – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből. November végéig összesen 13708 cég jutott hasonló sorsra, miközben 12383 cég bezárásáról maguk a tulajdonosok döntöttek.
.
2009. november 26. 10:51:50
A beszállítókkal finanszíroztatják magukat a cégek
Az üzleti megállapodásoknak ma már csak fél százaléka köt ki a nemrég még általánosan alkalmazott, nyolcnapos fizetési határidőt. Az elmúlt fél évben 9 százalékról 16 százalékra növekedett a 90 napot maghaladó határidők aránya, az átlagos fizetési késedelem pedig már a 110 napot is meghaladja. A tendencia azt mutatja, hogy a finanszírozást a bankok helyett – kényszerből – a beszállítók vállalják, amíg bírják.
.