További kalkulátorok
Devizahitel-kalkulátor - TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ
Devizahitel-kalkulátor - TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ

fix kamat vagy kamatfelár:Az adatok T Á J É K O Z T A T Ó jellegűek
Mielőtt bemutatnánk a számítás menetét, kérjük olvassa el az MNB 2015.02.18-i közleményét.

 1. A számítás módja: A kalkulátor alapdevizában havi fix összegű, vagyis ANNUITÁSos törlesztéssel számol a futamidő végéig, vagyis nem veszünk figyelembe kamatperiódusokat, illetve egyéb megállapodásokat (pl. türelmi idő) sem. A pénzintézetek által alkalmazott kezelési költséget a 12 hónapos periódus elején fennálló tőketartozásra számolja és havi részletben hozzáadja a törlesztőrészlethez. Publikus statisztika hiányában ezt az inputértéket a számítás során fixnek vettük.
  A kalkulációhoz a jegybank által havonta közölt statisztikák adatait használtuk: lakáscélú és szabad felhasználású hiteleknél az 5 éven túl lejáró, míg a személyi és gépjárműhitelnél az éven túli lejáratokhoz tartozó kamatokat vettük alapul.
  Az árfolyamoknál a publikus oldalakon elérhető, illetve a bankok által szerkesztőségünknek megküldött árfolyamokat használtuk (Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, Unicredit), és azokat átlagoltuk. (A K&H esetében csak 2009.09-től vannak adataink.) Szintén havi átlagot képeztünk az MNB napi középárfolyamaiból is.
  Árfolyamrést a lakáscélú adatoknál 2010 végéig, a többi hiteltípusnál 2014 júniusáig számoltunk.
  A kalkulátor a 2015. januári törlesztőrészlet teljesítéséig számol.
  A kamatfelár a folyósításkori ügyleti kamat és az adott hónap végén érvényes bankközi kamat különbsége. Ehhez adtuk hozzá a számítás során az adott hónap végén érvényes 3 havi bankközi kamatokat: svájci frankhitel esetében 3 havi LIBOR, euróhitelnél 3 havi EURIBOR, forinthitelnél 3 havi BUBOR. (Források: SNB, EKB, MNB).
  További információ a számításhoz.
 2. a befizetés idejében érvényben lévő havi átlagos banki eladási árfolyam alapján
hirdetés
.