Makró
2008. december 1. 08:49:30
Alig adnak hitelt a bankok
A bankok többsége rendkívül óvatos hitelezésre állt át, lényegesen kevesebbet és szigorúbb feltételek mellett adnak kölcsön, mint a pénzpiaci válság elmélyülése előtt. Visszaesett a hitelfelvételi kedv is, de nem annyira, mint a bankok hitelnyújtási hajlandósága - derül ki a Népszabadság összeállításából.
.
2008. december 1. 08:09:27
Kétmilliárdos büntetést is kaphatnának az áruházláncok
Akár kétmilliárd forintos bírságot is kiróna egy-egy esetben az agrártárca a kereskedelmi láncokra, ha nem tartanák be a "tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról" szóló törvénytervezet rendelkezéseit - írta a hétfői Világgazdaság.
.
2008. december 1. 07:34:04
Több évtizedes mélyponton az autóeladás Japánban
Több mint harminc éve adtak el olyan kevés új autót Japánban, mint most. A visszaesés a gazdasági válság következménye.
.
2008. december 1. 07:04:04
Még többet dőzsöltek az amerikaiak az idei fekete pénteken
Előzetes adatok szerint éves szinten mintegy 3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban a hálaadás ünnepe után első, pénteki munkanapon.
.
2008. december 1. 06:34:12
Sok multi mehet Kínába a válság miatt
Jövőre várhatóan ha mérsékelten is, de csökkeni fog a kínai export bővülése a globális gazdasági növekedés jelentős lassulása ellenére. Ugyanakkor sok multinacionális cég helyezhet át termelő kapacitásokat költségeik csökkentése céljából.
.
2008. december 1. 06:24:07
Hatalmas gazdasági kárral kell számolnia Thaiföldnek
Hatalmas gazdasági kárt okozhat a kormányellenes Népi Szövetség a Demokráciáért akciója, amely során elfoglalták a thai főváros mindkét repülőterét a miniszterelnök, illetve a kormány lemondását követelve. Ezzel fokozhatják a nemzetközi recesszió hatásait.
.
2008. december 1. 05:54:05
Minden eddiginél sötétebben látjuk a magyar gazdaság jövőjét
Tovább romlottak a lakossági és az üzleti várakozások. A GKI konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke novemberben újabb történelmi mélypontra, mínusz 25 pontról mínusz 33,3 pontra zuhant.
.
2008. november 28. 17:34:54
Újabb cég küldi kényszerszabadságra dolgozóit
Várhatóan másfél hónapra kényszerszabadságra küldi mintegy kétezer alkalmazottját a romániai Azomures vegyipari kombinát, amely a műtrágya iránti kereslet csökkenése miatt kénytelen felfüggesztenie tevékenységét - közölte pénteken a vállalat.
.
2008. november 28. 16:59:57
80 milliárdból óvná a munkahelyeket a kormány
A pénzügyi válság okozta várható leépítéseket a munka világán belül kell kezelni - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján pénteken.
.
2008. november 28. 16:29:13
Kóka: A világválság a Nabuccót is veszélyeztetheti
Az Országgyűlés Nabucco-bizottságát vezető Kóka János (SZDSZ) nagyobb uniós pénzügyi szerepvállalást és transzatlanti összefogást sürget a Nabucco-gázvezeték megépítése érdekében. A frakcióvezető erről pénteken nyilatkozott az MTI-nek.
.
2008. november 28. 11:39:50
Recesszióban az euróövezet, nő a munkanélküliség
Az euróövezetben novemberben átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly novemberben, jelentették az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként. Az elemzők 2,4 százalékot vártak novemberről.
.
2008. november 28. 11:19:31
Felelős karácsonyi hitelezésre inti a bankokat a PSZÁF
A felelős hitelezés elvének megtartásával és az ügyfelek fizetőképességének fokozott szem előtt tartásával végezzék hitelezési tevékenységüket a karácsonyi szezonban a bankok - kéri a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetői körlevelében.
.
2008. november 28. 10:59:04
Módosult a VW-törvény
Pénteken a német parlament felsőháza is jóváhagyta a Volkswagen autógyártó csoport részvénykereskedelmét, privatizációját szabályozó, módosított törvényt. A törvényt az Európai Bizottság mint versenyfelügyelet kifogásai miatt kellett módosítani, de a brüsszeli bizottság továbbra is elégedetlen.
.
2008. november 28. 09:59:18
Csökkent a hazai beruházások értéke
A harmadik negyedévben a nemzetgazdasági beruházások volumene 2,3 százalékkal csökkent a bázishoz viszonyítva az előzetes adatok alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
.
2008. november 28. 09:39:40
Kevesebb hitelt vettünk fel, nőnek a kamatok
Októberben a nem pénzügyi vállalatok és a háztartások összesített nettó hitelfelvétele is csökkent a szezonálisan kiigazított tranzakciós adatok szerint.
.
2008. november 28. 08:04:27
MTV: tízmilliárdos technológia húszmilliárdért?
Bár küszöbön áll a megállapodás, az új MTV-székház technikai berendezéséről "hivatalosan" még szinte semmit nem lehet tudni. Legfontosabb részleteit "a folyamatban lévő pályázatra" hivatkozva nem osztják meg a nyilvánossággal - írta a pénteki Népszabadság.
.
2008. november 27. 22:19:52
Pénzügyi válság: túl sok az aggasztó hír
A világban egyre többen számítanak már arra, hogy a korábban vártnál jobban elhúzódó válsággal kell számolni, és Magyarországon is egyre több az erre utaló jel, eközben folyamatos a gazdaságélénkítés, a válság elleni fellépés különféle módozatainak ismertetése, elemzése.
.
2008. november 27. 15:44:49
Felminősítést kapott Szlovákia
Javította Szlovákia hosszú távú hitelminősítését a Standard & Poor's Ratings (S&P) A-ról A+ besorolásra. Ezzel egy időben a köztársaság A-1-es rövidtávú besorolását is megerősítették, a kilátás stabil.
.
2008. november 27. 15:34:34
PSZÁF: Bizalmi válság után forrásoldali krízis
Farkas István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) felügyeleti tanácsának elnöke szerint a banki szférából kiinduló, a világot sújtó válság Magyarországon és Közép-Kelet-Európában bizalmi válságként jelentkezett, ami azután forrásoldali krízissé vált.
.
2008. november 27. 15:24:33
A hazai szállodáknak is betesz a hitelválság
A magyarországi szállodák jövedelmezőségét is érezhetően rontotta az elmúlt hónapokban lezajlott pénzügyi válság - közölte az MTI érdeklődésére csütörtökön Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára Sárváron.
.
2008. november 27. 13:59:38
Több mint 130 ezren váltottak kötelezőt
A Netrisk.hu-n a novemberi kampányban megkötött kötelező biztosítások száma átlépte a 130 ezret, így már meghaladta a tavaly november-decemberi rekordot - közölte a biztosítási alkusz csütörtökön az MTI-vel.
.
2008. november 27. 13:34:21
Nem változik jövőre a gázár- és a távhőtámogatás
A kormány döntése értelmében jövőre nem változik a gázár- és a távhőtámogatás mértéke és a támogatottak köre - jelentette be Budai Bernadett a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten.
.
2008. november 27. 12:59:43
Romániában is leáll a Nokia
Két hétre leállítja a Nokia a termelést a romániai nemeszsuki (Jucu) gyárában az év végi ünnepek idejére. A mobiltelefonokat gyártó cég vezetése szerint a december 22. és január 5. közötti munkaszünettel "az alkalmazottaknak szeretnének lehetőséget adni arra, hogy az ünnepeket családjuk körében tölthessék el" - írja a kolozsvári Krónika internetes oldalán.
.
2008. november 27. 12:49:39
Összemegy a General Motors
Több márkájától is megszabadulna az amerikai General Motors (GM) autógyártó annak reményében, hogy elnyerjen egy 12 milliárd dolláros állami kölcsönt.
.
2008. november 27. 12:24:55
Újabb megszorításokhoz vezetne az alacsonyabb kamatszint
Újabb megszorításokhoz vezetne az alacsonyabb kamatszintAlacsonyabb kamatszint mellett a kormány rákényszerülne arra, hogy a jelenleginél kétszer-háromszor nagyobb megszorításokat hajtson végre, mondta el az mfor.hu-nak Csaba László közgazdász. A Közép-Európai Egyetem (CEU) akadémikusa szerint egyébként sincs elméleti modell arra, mekkora kamatszint és árfolyam mellett lehet megtartani az egyensúlyt, ezért ezt a feladatot jobb a Magyar Nemzeti Bank vezetőire bízni. Ők hivatottak a spekulánsokkal való játszadozásra, és különben sem a magas alapkamat után kapják a fizetésüket. A most készülő költségvetés a professzor szerint csak a stagnálás folytatására elég, és nincs benne semmi előrelépést jelentő módosítás.
.
2008. november 27. 10:44:34
Euróövezet: továbbra is rekord közelben a vállalati hitelezés
A nemzetközi pénzügyi válság legújabb hullámverésének kezdetén, októberben erősen lassult a bankközi hitelezés növekedése, viszonylag gyorsan lassult a lakossági hitelezés bővülése is, de a pénzügyi szektoron kívüli vállalatok hitelellátása továbbra is jól tartotta magát, még mindig rekord közeli ütemben nőtt, ez derül ki az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön megjelent statisztikájából.
.
2008. november 27. 10:04:22
Csődben az egyik legrégibb brit áruházlánc
Csődbe ment Nagy-Britannia egyik legpatinásabb áruházlánca, a Woolworths. A csaknem száz éve alapított, elsősorban az igényesebb vásárlói réteg keresletére összpontosító hálózatnak 815 áruháza van Nagy-Britanniában; a cég 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat.
.
2008. november 27. 08:29:55
A Mol vezére szerint a válság lehetőségeket teremt
A Mol vezére szerint a válság lehetőségeket teremtA gazdasági válságból akár jól is ki tudnak jönni a vállalatvezetők, hiszen ilyenkor a fontosabb dolgokra fókuszálhatnak, megválhatnak a kevésbé hatékony kollégáktól, ráadásul az alkalmazottak ebben az időszakban igyekeznek a legtöbbet kihozni magukból, és kreatívabbakká válhatnak. Az mfor.hu ezúttal a "Sikeres vezető" konferencián járt, amelyen neves hazai menedzserek számoltak be arról, milyen kihívásokat látnak a mostani krízishelyzetben.
.
2008. november 27. 06:44:35
Magyarország is profitál az uniós gazdaságélénkítő csomagból
Magyarország támogat minden olyan kezdeményezést az Európai Unióban, amely a magyar export szempontjából legfontosabb országok gazdaságát élénkíti, így kiviteli lehetőségeinket bővíti - közölte Pénzügyminisztérium (PM) szerdán az MTI-vel.
.
2008. november 26. 22:44:51
Megszületett az európai mentőcsomag is
Miután az amerikai jegybank, a Fed kedden este egy 800 milliárd dolláros újabb pénzügyi mentőcsomagot jelentett be, az Európai Bizottság szerdán 200 milliárd euró összértékű költségvetési gazdaságösztönző tervet terjesztett elő.

42305 Makró cikk arra vár, hogy elolvassa őket

hirdetés
Olvasói sarok - fórum
[ 2017-12-15 ] Az EU egyik legszegényebbje Magyarország - gubaba
" babmami: Mégis nálunk is növekedik a milliárdosok sz..."
[ 2017-12-12 ] A Bitcoin milliárdosok szerint még csak most kezdődik a parti - Attila
" Mi hazai startupként kezdtünk el néhány hónapja mest..."
[ 2017-12-08 ] Az állam szerint nem jár vissza a 2826 milliárd forintunk - egyember
" Azt nem tette hozzá, hogy a jogosultak nyugdíjba von..."
[ 2017-12-07 ] Gigantikus a hiány: szórja a milliárdokat a kormány - gubaba
" Kenyér helyett cirkuszt! ..."
[ 2017-12-05 ] A Bord Építész Stúdió tervezheti meg Kósa 10 ezres korcsolyaarénáját - gubaba
" 10000 mindössze? Hatvanezer, mélygarázs, eskető temp..."
További témák >>
hirdetés
.