Makró
2008. szeptember 9. 17:19:28
Kisebb a vártnál az augusztusi államháztartási hiány
Az államháztartás augusztusban - önkormányzatok nélkül - 91,2 milliárd forint hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium kedden.
.
2008. szeptember 9. 16:29:04
Csökkenő magyar inflációt várnak a City elemzői
Egyöntetűen csökkenő inflációt várnak augusztusról a londoni City felzárkózó piaci elemzői, akik közül azonban többen is kitértek a belpolitikai bizonytalanság piaci kockázataira, és újabb negatív vélemények is elhangzottak az adócsökkentési tervekről.
.
2008. szeptember 9. 14:39:25
Világszerte csökkennek a vállalati adók
Világszerte csökkennek a vállalatok adóterhei, és inkább a forgalmi jellegű adók jelentősége növekszik, állapította meg kedden közzétett elemzésében a KPMG.
.
2008. szeptember 9. 09:29:38
Szakértő miniszterelnök-jelöltek: te kit választanál?
Szakértő miniszterelnök-jelöltek: te kit választanál?Egyből megindultak a találgatások az új miniszterelnök személyéről, miután az SZDSZ nem volt hajlandó tárgyalni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Megegyezés című programjáról. Ha szakértői kormány alakulna, akkor feltehetőleg egy neves közgazdászt, esetleg az üzleti élet valamely rangos szereplőjét kérnék fel kormányalakításra, aki képes lenne a gazdaság versenyképességének helyreállítására. De az sem lenne meglepetés, ha mégis maradna Gyurcsány Ferenc. Az mfor.hu azon szakembereket vette sorra, akiknek az elmúlt időszakban felmerült a nevük a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között.
.
2008. szeptember 9. 08:19:44
Százezrek maradhatnak nyugdíj nélkül
Komoly a kockázata annak, hogy sok százezer ember nem lesz képes megszerezni az időskori járandóság folyósításához szükséges minimális szolgálati időt sem – ez áll abban a nemzeti stratégiai jelentésben, amely a napokban került az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) elé, írja a Világgazdaság.
.
2008. szeptember 8. 15:59:40
Új menedzser a Deloitte könyvvizsgálói csapatában
Új menedzser a Deloitte könyvvizsgálói csapatábanA közelmúltban új munkatárssal bővült a Deloitte Magyarország Könyvvizsgálati Üzletága. Sándor János, aki néhány év után most újra a vállalat könyvvizsgálói csapatában folytatja pályafutását, menedzseri pozícióba érkezett a Deloitte-hoz.
.
2008. szeptember 8. 14:29:47
2,24 milliárd forint bírságot osztott ki a Kánikula kommandó
A Kánikula kommandó fogyasztóvédelmi program keretében több mint 53 ezer ellenőrzést végeztek a hatóságok szakemberei, mintegy 16 ezer esetben összesen 2,24 milliárd forint bírságot szabtak ki - mondta Kondorosi Ferenc, az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos hétfőn.
.
2008. szeptember 8. 09:24:39
Külkereskedelem: 227 millió eurós plusz júliusig
Az idén az első hét hónapban a külkereskedelmi termékforgalom 227 millió euró (52,8 milliárd forint) többlettel zárt, ami az egyenleg 508 millió eurós (123 milliárd forint) javulását jelenti az egy évvel korábbi 281 millió eurós (71 milliárd forint) hiányhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az előzetes adatok alapján.
.
2008. szeptember 8. 08:39:52
Érezhetően több maradna a zsebünkben az adóreform révén
Havi 150 ezer forintos bruttó fizetés mellett jövőre ötezer forinttal több marad az adófizetők zsebében, ha valóra válik a kormány adócsomagja - írja a Világgazdaság.
.
2008. szeptember 8. 08:09:59
A költségvetés leszavazása sem jelenti automatikusan a kormány bukását
A költségvetés leszavazása sem jelenti automatikusan a kormány bukásátA következő időszak egyik fontos belpolitikai aktusa lesz a költségvetés előkészítése, illetve annak szavazása. Az alkotmány a költségvetési szavazást nem tekinti egyben bizalmi szavazásnak, tehát a kormány abban az esetben is hivatalban maradhat, ha az Országgyűlés nem hagyja jóvá a 2009-es költségvetést. A törvények szerint akkor az idei évre jóváhagyott költségvetés menne tovább, ami nagyon kellemetlen helyzetbe hozná az országot és a kormányt. Így például nem lenne nyugdíjemelés, és új beruházások sem indulhatnának. Mfor.hu háttér.
.
2008. szeptember 8. 07:59:40
Iskolapadba küldi az adószakértőket a Pénzügyminisztérium
A Pénzügyminisztérium kötelező, rendszeres továbbképzésre utasította a munkájukban megmaradni akaró adótanácsadókat és adószakértőket - írta a hétfői Napi Gazdaság.
.
2008. szeptember 8. 06:59:00
Londoni elemzők: komoly olajtermelési kiesés várható a Gustav miatt
Londoni iparági elemzők szerint a piac számára még csak ezután fognak kiderülni azok az igen komoly olajtermelési és finomítói kiesések, amelyeket a Gustav hurrikán okozott az amerikai lelőhelyeken és feldolgozó üzemekben. Akár 2000 óta nem tapasztalt mélységekbe eshet vissza a készlet.
.
2008. szeptember 8. 06:29:00
Korrupció az EU-Bizottságban
Kényes vállalati információkat szolgáltatott ki anyagi előnyök ígérete ellenében az EU-bizottság kereskedelmi biztosának egyik közvetlen munkatársa egy brit lap riportereinek.
.
2008. szeptember 8. 05:59:00
Trichet: Jövőre élénkül a gazdaság
Derűlátóan nyilatkozott az eurózóna jövő évi gazdasági kilátásáról az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, Jean-Claude Trichet. Néhány nappal korábban Joaquin Almunia, az EU pénzügyi biztosa azt mondta, hogy idén az övezetben komoly gazdasági gyengülés lesz.
.
2008. szeptember 5. 15:24:45
Egész régiónk elindulhat a lejtőn
A kilenc új közép- és kelet-európai EU-tagország igazi gazdasági konjunktúrát élvezhetett az utóbbi években, az alacsony adóknak és bérköltségeknek, illetve a rendelkezésre álló munkaerő elégséges szintjének köszönhetően bőségesen áramlott a külföldi tőke a térségbe, ám a folyamat 2030-ig meg fog fordulni, és fokozatosan a nyugat-európai régiók válnak vonzóbbá a befektetések szempontjából - állítja a demográfiai változásokat vizsgáló rostocki kutatóközpont.
.
2008. szeptember 5. 12:19:52
Rosszak a magyar gazdaság kilátásai
A pénteken nyilvánosságra hozott bruttó hazai termék (GDP) és ipari termelési adatok alapján az elemzők úgy vélik, kedvezőtlenek a magyar gazdaság kilátásai, amit erősít az is, hogy az euróövezetben sem történnek pozitív gazdasági fejlemények.
.
2008. szeptember 5. 09:39:22
Csökkent az ipari termelés júliusban
Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 júliusában 0,6 százalékkal emelkedett, munkanaphatástól megtisztítva pedig 1,8 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken.
.
2008. szeptember 5. 09:19:50
Két százalékkal nőtt a GDP a második negyedben
A bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben két százalékkal nőtt a felhasználói és termelési oldalra vonatkozó részletes adatok alapján, a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
.
2008. szeptember 5. 08:49:54
Az orosz medve újra brummog
Az orosz medve újra brummogA grúziai orosz beavatkozás kiváltotta a Nyugat gyanakvását, aminek gazdasági hatásai egyelőre alig érzékelhetők. Soós Károly Attila közgazdász szerint ha Oroszországban igazán felélednek a nagyhatalmi ambíciók, akkor minden másról elfeledkeznek. A volt szabaddemokrata országgyűlési képviselő az mfor.hu-nak elmondta: az oroszok nagyon szeretnék elérni, hogy a közép-ázsiai földgázt csak rajtuk keresztül lehessen szállítani. Így elszippantanák a gázkínálatot az EU által építeni kívánt és az USA által támogatott Nabucco-gázvezeték elől.
.
2008. szeptember 5. 08:14:45
"Baráti" kölcsönök: behajtottuk, amit lehetett
Vége a szocializmus korából örökölt állami tartozások behajtásának: a lényegében egyetlen jó adós Oroszország a 2007-es zárszámadás szerint - céges megrendeléseken keresztül - tavaly kétmilliárd forintot fizetett vissza, fennálló tartozása pedig 280 millió forintra csökkent - írta a pénteki Napi Gazdaság.
.
2008. szeptember 4. 17:14:31
Gazdasági válság vár régiónkra
Kelet-Európában nagy a valuták leértékelődésének kockázata, és ez katasztrofális gazdasági következményekkel járhat - erre figyelmeztetett az ENSZ kereskedelmi és fejlesztési szervezete (UNCTAD).
.
2008. szeptember 4. 15:04:05
Pontosították a lízingügyletek áfa-szabályait
Több ponton tisztázza az új áfa-törvény lízingügyletekre vonatkozó áfa-szabályait a Pénzügyminisztérium és az APEH hiánypótló állásfoglalása. Bár a koncepció számos, nagy horderejű kérést rendez, nem tér ki a lízingügyletek megszűnésével, vagy a lízingszerződések átruházásával kapcsolatos adózási kérdésekre, véleményezte a kiadványt Veszprémi István, Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere.
.
2008. szeptember 4. 13:29:46
Gyurcsány: adó- és járulékcsökkentésre szükség van
Adó- és járulékcsökkentésre szükség van, de azt nem lehet az állam működőképességének a rovására, a szociális és jóléti biztonság kárára megtenni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Balatonfüreden, az adóhivatali dolgozók országos konferenciáján.
.
2008. szeptember 4. 09:04:57
Minél hamarabb visszafizetnénk a diákhitelt
Az elmúlt tanévben közel 19 ezer új igénylővel összesen 84 ezer hallgatónak folyósított 22,3 milliárd forintnyi diákhitelt a Diákhitel Központ (DK), számol be a Napi Gazdaság.
.
2008. szeptember 3. 14:39:44
Hanyatlásnak indulhat az euróövezet
Az euróövezeti növekedés teljes leállását jósolják legutóbbi előrejelzéseikben a londoni City elemzői, akik az euróövezeti jegybank (EKB) vártnál korábbi kamatcsökkentését is valószínűsítik.
.
2008. szeptember 3. 11:24:50
Magyar-kínai gazdasági megállapodást írtak alá
Burány Sándor, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium gazdaságért felelős államtitkára kölcsönös gazdasági megállapodást írt alá Csen Vej-kennel (Chen Weigen), a kínai Csilin (Jilin) tartomány kormányzó-helyettesével.
.
2008. szeptember 3. 11:09:01
Lassult a gazdasági növekedés az euróövezetben
Az euróövezetben a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedhez viszonyítva - közölték az EU statisztikai hivatalában szerdán első becslésként, megerősítve az augusztus 14-én megjelent előzetes becslést.
.
2008. szeptember 3. 10:39:56
Külkereskedelem: plusz 116 milliárd forint
Az idén január-júniusban a külkereskedelmi mérleg 466 millió eurós (116 milliárd forint) többletet mutatott, ez 631 millió eurós (157 milliárd forint) javulást jelent a 2007. január-júniusi 165 millió eurós (41 milliárd forint) hiányhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán a külkereskedelmi termékforgalom január-júniusi részletes adatait.
.
2008. szeptember 3. 09:19:40
Hitelválság: veszélyben a nyugdíjak
A hitelválság a privát nyugdíj-megtakarításokat is komolyan veszélyeztetheti - idézi a Világgazdaság Vladimir Spidla szociális ügyekért felelős uniós biztost.
.
2008. szeptember 3. 08:49:50
Kisebb lehet a vártnál a GDP-növekedés
Az elemzők várakozásai szerint a Központi Statisztikai Hivatal pénteken vélhetően némileg korrigálja majd az előzetes adat szerint 2,2 százalékos második negyedéves GDP-növekedési adatot, mivel a felhasználási oldalon nincs olyan tétel, amely ilyen ütemben segíthetné a növekedést - olvasható a szerdai Napi Gazdaságban.

42292 Makró cikk arra vár, hogy elolvassa őket

hirdetés
Olvasói sarok - fórum
[ 2017-12-12 ] A Bitcoin milliárdosok szerint még csak most kezdődik a parti - Attila
" Mi hazai startupként kezdtünk el néhány hónapja mest..."
[ 2017-12-08 ] Az állam szerint nem jár vissza a 2826 milliárd forintunk - egyember
" Azt nem tette hozzá, hogy a jogosultak nyugdíjba von..."
[ 2017-12-07 ] Gigantikus a hiány: szórja a milliárdokat a kormány - gubaba
" Kenyér helyett cirkuszt! ..."
[ 2017-12-05 ] A Bord Építész Stúdió tervezheti meg Kósa 10 ezres korcsolyaarénáját - gubaba
" 10000 mindössze? Hatvanezer, mélygarázs, eskető temp..."
[ 2017-12-05 ] 0 forintot ér a gyakorlatban az egészségügyi dolgozók javának a 12 százalékos béremelés - Kázmér
" Aki a kicsit nem becsüli... :-( ..."
További témák >>
hirdetés
.