Makró
2008. március 6. 15:49:38
Korántsem ért még véget a jelzálogpiaci krízis
Korántsem ért még véget a jelzálogpiaci krízisA világ pénpiacaiat jelenleg két egymástól elválaszthatatlan folyamat mozgatja, az amerikai recessziós félelmek, illetve a globális pénzügyi szektor problémái. Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője fordulat először csak a második félvben következhet be.
.
2008. március 6. 08:24:55
Áfatörvény: megérett az idő a módosításra
Áfatörvény: megérett az idő a módosításraUgyan csak az év elején lépett életbe az új áfatörvény, már most javításra szorul. A pénzügyminiszter múlt hét pénteken terjesztette be az áfa-szabályozást módosító csomagját az Országgyűlés elé, amelyet a költségvetési bizottság hétfőn általános vitára alkalmasnak minősített. A zárószavazásra akár már hétfőn is sor kerülhet, így május 1-től minden bizonnyal már az új rendelkezéseket kell alkalmazni. Mfor.hu háttér.
.
2008. március 5. 09:29:17
Jelentősen javult a külkereskedelem mérlege tavaly
Tavaly 78 milliárd forint lett a külkereskedelmi mérleg hiánya, ez 556 milliárd forinttal alacsonyabb a 2006-os adatnál - közölte ma a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Továbbra is jellemző, hogy az új EU-tagországokba irányuló kereskedelem nőtt a legdinamikusabban, Románia felé például közel hét és félszeresére nőtt a gabonaexport tavaly.
.
2008. március 5. 08:09:50
Megszűnhet az alkalmi munkavállalói könyv
Megszűnne az alkalmi munkavállalói könyv, az alkalmi jogviszonyt a foglalkoztató az APEH adatbázisába történő bejelentéssel legalizálná - áll a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakmai javaslatában. Ez igazolná az alkalmi munkavállalással a nyugdíjellátáshoz és az álláskeresők járadékához az alkalmi munkával elérhető jogszerző időt is.
.
2008. március 4. 17:49:00
Elkötelezett az inflációs cél iránt a jegybank
A Magyar Nemzeti Bank erősen elkötelezett az inflációs célja iránt, akár pénzügypolitikai szigorításra is hajlamos, ha a forint tartós gyengesége veszélyeztetné a célt, írta a Reuters hírügynökség kedden, az MNB Monetáris Tanácsának egyik tagját, Obláth Gábort idézve.
.
2008. március 4. 17:39:06
MNB: Százhatvanmilliónyi apró érkezett vissza
A Magyar Nemzeti Bankba (MNB) 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza a múlt év szeptember óta, amikor a jegybank bejelentette, hogy bevonja az egy- és kétforintos pénzérméket, ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
.
2008. március 4. 17:09:06
Hatszázmilliárd dollárnyi veszteséget okozott az amerikai hitelválság
A legutóbbi becslések szerint legalább hatszázmilliárd dollár veszteséget kell leírni a globális pénzügyi szektorban az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi kör nem teljesítő kötelezettségeinek tovagyűrűző nagybani hitelpiaci hatásai miatt, áll a Moody's Investors Service keddi londoni elemzésében.
.
2008. március 4. 14:34:50
Kákosy: még az idén elkészülhet az adócsomag-tervezet
Még az idén elkészülhet az adócsomag-tervezet, amelyet a kabinet jövőre tervez bevezetni - mondta Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán kedden Budapesten.
.
2008. március 4. 12:34:35
Euróövezet: közel felére csökkent a növekedés üteme
Az euróövezet tagországaiban majdnem a felére csökkent a GDP növekedési üteme a tavalyi év utolsó negyedében az előző három hónaphoz képest elsősorban az állami és a magánfogyasztás szűkülése miatt. Eközben az energia drágulása másfél éves csúcsra hajtotta fel a termelői árakat idén januárban.
.
2008. március 4. 04:59:50
Lichtensteini adócsalás: nem kell izgulni a magyaroknak
A német pénzügyminiszter várhatóan kedden, az uniós pénzügyminiszterek ülésén jelenti majd be, hogy mi lesz a birtokukba jutott adatok sorsa, átadják-e az érintett országok hatóságainak - mondta az MTI-nek Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője. A lista önmagában ugyanakkor nem jelent bűnösséget, ráadásul a titkosszolgálati eszközök bírósági procedúrát sejtetnek.
.
2008. március 3. 08:19:50
A könyvelőknek is meggyűlik a bajuk az e-bevallással
A könyvelőirodák azt állítják, hogy a bevalláskitöltő program és az APEH ellenőrző programja nincs összhangban egymással. Palik Vera, az Adótanácsadók Egyesülete felügyelő-bizottságának az elnöke a Magyar Hírlapnak azt mondta: a személyi jövedelemadó-bevallások okoznak gondot.
.
2008. március 3. 06:59:55
Az MNB szorította sarokba a piacot
Miközben az elmúlt időszakban több elemző vélte úgy, hogy a piaci szereplők rákényszeríthetik akaratukat a jegybankra, a múlt héten a forint sávjának eltörlése komoly fordulatot hozott. A szakértők szerint ezzel, illetve az alapkamat szinten tartásával a jegybank hozta lépéskényszerbe a forint ellen spekulálókat, véli a Merrill Lynch elemzése. A befektetési ház óvatos derűlátása egybecseng a hét eleji döntés óta a londoni elemzői közösségben elhangzott, összességében kedvező értékelésekkel.
.
2008. február 29. 16:09:55
Nem lesz csodafegyver az új adócsomag
Nem lesz csodafegyver az új adócsomagHárom adócsökkentési javaslatot vetett fel a napokban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amelyek célja a korábbi előirányzatokkal ellentétben nem annyira Magyarország versenyképességének növelése, mint inkább a foglalkoztatás ösztönzése. Bár az új adócsomag nem nevezhető csodafegyvernek, megvalósulása mindenképpen szükséges ahhoz, hogy fel tudjuk zárkózni a régió többi országához, vélik a PWC szakértői. Mfor.hu beszámoló.
.
2008. február 29. 14:59:28
Kevés egy- és kétforintost váltottunk be eddig
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint eddig 41,4 millió 1 forintos illetve 53,5 millió 2 forintos áramlott vissza a jegybankba, ez a forgalomban lévő állomány 4, illetve 6 százaléka - tudta meg az MNB kommunikációs osztályától az MTI.
.
2008. február 29. 12:39:23
Alacsonyabb áfát szorgalmaznak a szállodások
A Magyar Szállodaszövetség (MSz) felkéri a döntéshozókat, hogy a 2009. évi adózási szabályok kialakításánál az európai versenytársak áfa-kulcsaihoz igazodó csökkentett kulcsokat alakítsanak ki.
.
2008. február 29. 11:44:25
Nőtt az euróövezet inflációja januárban
Az euróövezetben januárban átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, és 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly januárban, közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken végleges becslésként. Az eredmény azonos a január végi előzetes becsléssel.
.
2008. február 29. 08:54:50
Alig nőtt a beruházások volumene tavaly
A nemzetgazdasági beruházások volumene 2007-ben 0,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes számítások alapján.
.
2008. február 29. 08:29:00
Oszkó Péter: Az egykulcsos adórendszer azonnali megoldást nyújtana
Oszkó Péter: Az egykulcsos adórendszer azonnali megoldást nyújtanaGyurcsány Ferenc miniszterelnök az adóreformmal kapcsolatban három javaslatot bocsátott társadalmi vitára. Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint még csak a reformok elején vagyunk, jelenleg a folyamat kommunikációs szakában tartunk. Az adószakértő az mfor.hu-nak adott interjújában azt is elmondta: a magyar adórendszert közelíteni kell az egykulcsos rendszer felé, mert a feketegazdaság csak így szorítható hátrébb.
.
2008. február 29. 08:14:09
Átalakulhat az áfatörvény
Az áfatörvény jelentős módosítására készül a pénzügyi tárca: a kormányzat többek között kijavítaná a fordított adófizetéssel valamint az áfaelvonási tilalmakkal kapcsolatos részeket - értesült a Világgazdaság.
.
2008. február 28. 07:24:50
Kevés az igazán nagy adócsalás hazánkban
Mint ahogyan a világ leggazdagabbjai sem Magyarországon élnek, a legnagyobb adócsalásokat sem nálunk követik el - már ami a felderített csalásokat illeti - írja a Napi Gazdaság.
.
2008. február 27. 16:39:10
Adóreform: a szuperbruttósításra szavaz a GKI
Világosabb, egyszerűbb és igazságosabb közteherviselést szolgálhat a bérek szuperbruttósítása - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
.
2008. február 26. 17:24:45
Adószabályok: folyamatos a változás a pénzügyi szektorban is
Adószabályok: folyamatos a változás a pénzügyi szektorban is2008 január 1-től számos új adózással kapcsolatos szabályozás lépett életbe, amelyek hatásait csak most, a mindennapi alkalmazásuk során kezdjük el érezni. Se szeri, se száma az új adójogi és számviteli rendelkezéseknek, de a kör még messze nem zárult be. Az adójogot illetően már az idén tavasszal is további módosításokkal kell számolnunk, derült ki egy keddi tájékoztatón. Mfor.hu beszámoló.
.
2008. február 26. 16:54:55
Körvonalazódnak Gyurcsány adóreformjai
Körvonalazódnak Gyurcsány adóreformjaiJövőre az adóterhelés szintje 200-250 milliárd forinttal, a GDP 0,8 százalékával csökkenthető - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden a Magyar Tudományos Akadémián.
.
2008. február 26. 16:49:43
Londoni elemzők: Jókor jött a sávfelszámolás
Tisztább pénzügypolitikai célkövető helyzetet teremt a forint árfolyam-ingadozási sávjának keddtől érvényes eltörlése, amely ugyanakkor megerősíteni látszik azt a várakozást, hogy Magyarország 2014 előtt nem lesz az euróövezet tagja - áll a Fitch Ratings londoni elemzésében.
.
2008. február 26. 12:59:00
Tavaszi hadjárat: 35-40 ezer ellenőrzés várható
Tavaszi hadjárat: 35-40 ezer ellenőrzés várhatóFebruár elsejétől a kormány létrehozta a Hamisítás Ellenei Nemzeti Testületet, amelynek elsősorban a feketegazdaság visszaszorításában és a szellemi tulajdonjogok megsértése elleni küzdelemben lesz kulcsszerepe. Szintén a tisztességes vállalkozások védelme, valamint az adó- és járulékfizetők körének bővülése érdekében írt alá együttműködési megállapodást nyolc hatóság, amelyek - a téli Csillagszóró Hadművelet sikerén felbuzdulva - ezúttal az úgynevezett Kikelet Hadművelet keretében végeznek majd fokozott ellenőrzéseket. Mfor.hu háttér.
.
2008. február 26. 09:14:40
Nyárra érnek be az adócsökkentési javaslatok
Bruttó 300 milliárd forint lesz jövőre az adó- és járulékcsökkentésre fordítható összeg, ebben már nagyjából megegyeztek a kormánypártok vezetői. A vita most az arányokon folyik – tudta meg a Világgazdaság.
.
2008. február 26. 08:39:00
Tőzsde vs. műkincspiac: hol és hogyan nyerhetünk többet?
Tőzsde vs. műkincspiac: hol és hogyan nyerhetünk többet?Egyre többen fektetik pénzüket festménybe már hazánkban is. Kérdés, mennyire befolyásolja a műkincspiacot, ha olyanok is szereplői lesznek, akik nem műértők, csak tisztán gazdasági hasznot remélnek a vásárlásokból; illetve mennyire tör utat magának kizárólag a tehetség egy olyan világban, ahol már nem csak az a szép, ami érdek nélkül tetszik. Mfor.hu háttér.
.
2008. február 26. 06:29:00
Árkerekítés: a pénztárgépeket nem kell lecserélni
Változatlanul tovább lehet használni az 1 és 2 forintos érmék forgalomból való kivonása, valamint a kerekítési kötelezettség bevezetése után is azokat a pénztárgépeket, amelyek nem tudják feltüntetni a bizonylatokon (nyugtákon, egyszerűsített számlákon stb.) a ténylegesen fizetendő összeget, csupán a tételek számszaki végösszegét - tette közzé az APEH. Ebben az esetben a kerekítést a pénztáros végzi el a készpénz átvételekor.
.
2008. február 25. 20:14:55
Simor: az árstabilitás elérése a cél
A Magyar Nemzeti Bank a forint beavatkozási sávjának eltörlésével is egyértelművé tette, hogy legfőbb célja az árstabilitás elérése - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn.
.
2008. február 25. 15:44:00
Jelentősen erősödhet az ezentúl szabadon lebegő forint
Jelentősen erősödhet az ezentúl szabadon lebegő forintAz mfor.hu által megkérdezett szakértők szerint erősödésnek indulhat a forint azután, hogy a Monetáris Tanács - a kormánnyal egyetértésben - február 26-tól eltörölte a forintárfolyam euróval szembeni sávos rögzítését, és lebegő árfolyamrendszer bevezetéséről döntött. A testület emellett úgy határozott, hogy nem változtat a jegybanki alapkamat 7,5 százalékos mértékén.

42070 Makró cikk arra vár, hogy elolvassa őket

hirdetés
Nyakunkon a jövő

Kulcskérdés a digitális érettség

A digitális érettség egyre több vállalkozás esetében létkérdés. A Microsoft ennek mérésére dolgozott ki egy mutatót.

.
Olvasói sarok - fórum
[ 2017-11-22 ] Nincs elfelejtve: 2826 milliárddal tartozik az állam a volt pénztártagoknak - lea
" Én már el is felejtettem azt a közel 6millió forinto..."
[ 2017-11-22 ] Óriási fizetésemelést kapnak a Parlament tisztviselői - Tóth Jani
" Miért nem jönnek inkább vidékre termelő üzemekbe dol..."
[ 2017-11-20 ] Összeomlott Merkel Jamaica-koalíciója - kakambuki
" Hát ez már nem az a kimondott diadalmenet amivel a M..."
[ 2017-11-19 ] Olyat húz az RTL, amire eddig még nem volt példa - Dinafeel
" Úgy látom savanyú a szőlő! Egyik csatornát sem nézem..."
[ 2017-11-14 ] A BKV mérnökökkel pótolja a buszsofőröket - gubaba
" Kerekesszékkel közlekedőket is felvesznek? ..."
További témák >>
hirdetés
.