Makró
2003. november 4. 17:52:32
Százmilliós veszteség a bankoknál a rossz kockázatkezelés miatt
Egy világviszonylatban 300 pénzintézet 400 kockázatkezelője körében végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a nem megfelelő működési kockázatkezelés következtében évente dollármilliókban mérhető veszteség éri a pénzintézeteket.
.
2003. november 4. 08:24:14
Adótörvények: cél a versenyképesség növelése
A kormány azokat a módosító javaslatokat támogatja az adótörvényeknél, amelyek a vállalkozók versenyképességét javítják.
.
2003. október 31. 20:37:10
Negyedik szja-kulcs: még mindig bizonytalanság
Továbbra sem dőlt el a negyedik szja-kulcs sorsa, a kormánypártok további egyeztetése várható a kérdésben.
.
2003. október 30. 19:53:15
Még több csúsztatás a beszámolókban
A pénzügyi beszámolók minősége nem javult, inkább romlott az Egyesült Államokban és több nyugat-európai országban is az elmúlt néhány évben, dacára annak, hogy számos fejlett országban azon vannak, hogy jobban tárják fel, tegyék láthatóvá az eredményeket.
.
2003. október 29. 10:36:23
Adócsökkentést szeretnének az itt lévő amerikai cégek
A magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) igazgatótanácsa folytatni kívánja a kamara legjobb hagyományait, továbbra is szorgalmazza a párbeszédet a kormányzattal és mindent megtesz azért, hogy az üzleti világ érdekeit hatékonyan képviselje - mondta Hegedűs A. Péter, az AmCham elnöke a kamara éves közgyűlésén.
.
2003. október 28. 14:53:00
A mezőgazdasági tőkehatékonyság néhány mutatójának változása - 2. rész
A mezőgazdasági vállalkozások megfelelő tőkehatékonysága elengedhetetlen feltétele a jövedelmező termelésnek is. Az alacsony fedezeti hozzájárulást biztosító termékek csak alacsony fajlagos tőkeköltség finanszírozására képesek. Az üzemgazdasági elméletek megfelelő választ adtak már a probléma megoldására, ugyanakkor az üzemi gyakorlat gyakran nem hajlandó ezeket figyelembe venni. Az előadás - az AKII tesztüzemi adataira támaszkodva - azt vizsgálja, hogy az elmúlt években hogyan változott a tőkehatékonyság néhány jellemző mutatója Magyarország egyes térségeiben a különböző mezőgazdasági üzemi formákban. Az üzemsoros adatok statisztikai elemzése lehetőséget teremt továbbá a tőkelekötés összefüggésének vizsgálatára.
.
2003. október 27. 19:23:00
Önálló jövedelmek nyilvántartása
Megfelelő dokumentációt kell vezetniük azoknak a magánszemélyeknek, akik önálló tevékenységből származó jövedelemre tesznek szert - írja a Világgazdaság. Ebbe a jövedelemszerzési kategóriába tartozik többek között mind a belföldi, mind a külföldi magánszemélyek birtokában lévő ingatlanok bérbe, illetve haszonbérbe adása.
.
2003. október 20. 17:07:12
Javult az adózási fegyelem
Az APEH szerint javult az adózási fegyelem, amit azzal támasztottak alá, hogy a hivatal az idén nyáron 1 millió 260 ezer folyószámla kivonatot küldött ki, ami 44 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
.
2003. október 17. 19:37:03
A mezőgazdasági tőkehatékonyság néhány mutatójának változása
A mezőgazdasági vállalkozások megfelelő tőkehatékonysága elengedhetetlen feltétele a jövedelmező termelésnek is. Az alacsony fedezeti hozzájárulást biztosító termékek csak alacsony fajlagos tőkeköltség finanszírozására képesek. Az üzemgazdasági elméletek megfelelő választ adtak már a probléma megoldására, ugyanakkor az üzemi gyakorlat gyakran nem hajlandó ezeket figyelembe venni. Az előadás – az AKII tesztüzemi adataira támaszkodva – azt vizsgálja, hogy az elmúlt években hogyan változott a tőkehatékonyság néhány jellemző mutatója Magyarország egyes térségeiben a különböző mezőgazdasági üzemi formákban. Az üzemsoros adatok statisztikai elemzése lehetőséget teremt továbbá a tőkelekötés összefüggésének vizsgálatára.
.
2003. október 17. 16:52:42
Magyarországon az egyik legmagasabb az szja
Az Európai Unióhoz csatlakozó közép- és kelet-európai államok további adócsökkentésekkel kívánják erősíteni verseny- és tőkevonzó képességüket - derül ki a KPMG felméréséből.
.
2003. október 17. 08:37:37
Csökkenhet az iparűzési adó
A vállalati érdekképviseletek azt remélik, egy folyamat első lépése az a kormányzati terv, amelynek értelmében 2004-től a helyi iparűzési adó 10 százaléka levonható lesz a társasági adóból. A PM számításai szerint elhanyagolható mértékű bevételcsökkenést okozna az új kedvezmény.
.
2003. október 11. 18:22:39
Dokumentálni kell az elszámolóárakat
A transzferár dokumentáció elkészítése világszerte sok országban nem lehetőség a kockázatok minimalizálása érdekében, hanem követelmény. Az ilyen dokumentációs követelményekkel rendelkező országokhoz csatlakozott Magyarország is az idei évtől.
.
2003. október 10. 18:36:08
A piacismeret jelentősége a fenntartható versenyelőny kialakításában
"A fenntartható versenyelőny egyetlen megmaradt lehetséges forrása ügyfeleink a versenytársaknál jobb és gyorsabb megértésében rejlik." Jack Welch, a General Electric volt vezérigazgatója
.
2003. október 7. 21:07:49
Változás előtt a számviteli törvény
Az Országgyűlés Számvevőszéki Bizottsága hétfői ülésén egyhangú döntéssel parlamenti általános vitára alkalmasnak ítélte a számvitelről szóló 2000. évi törvény módosítását célzó törvényjavaslatot.
.
2003. október 7. 15:52:24
Budapest Bank: új pénzügyi igazgató
Malárik Editet nevezték ki Budapest Bank csoport új pénzügyi igazgatójának 2003. október 6-i hatállyal. Richard Pelly a Budapest Bank Rt. elnök-vezérigazgatója ezzel véglegesítette azt az ideiglenes állapotot, amely az előző vezető Jim Gohary júliusi távozása óta fennállt.
.
2003. október 6. 20:07:09
Adóváltozások: könnyebb lesz a vállalkozásoknak
Az adó- és járulékrendszer jövő év módosítása több intézkedést tartalmaz a vállalkozások versenyhelyzetének erősítésére, a befektetési-fejlesztési lehetőségeik javítására - közli a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium internetes honlapján.
.
2003. október 2. 21:52:16
Az IFRS bevezetésének hatása a controllingra
Az uniós csatlakozás nemcsak jogi és műszaki szempontból okoz fejtörést a magyar szakembereknek, hanem a gazdasági élet számos más területén is fel kell felkészülnünk a változásokra. Ez alól a számvitel sem kivétel.
.
2003. szeptember 29. 18:23:34
Gondok lehetnek az Uniós számvitellel
Felkészületlenek a magyar vállalatok a jövő év végén bevezetendő számviteli szabvány az IFRS szerinti jelentési kötelezettségük bevezetését illetően.
.
2003. szeptember 24. 14:37:09
Az Értékesítés controllingról
Az utóbbi évtizedben gazdasági környezetünkben az egyik legszembetűnőbb változás a kereskedelemben ment végbe. Ennek egyik oka a kereskedelmi technológia átalakulása, vagyis a kiskereskedelemben a nagy áruházláncok gyakorlatilag a legtöbb fogyasztási területen kiszorították a "hagyományos" üzleteket, másik oka pedig az informatikai és kommunikációs forradalom, amely a megszokott módon történő vásárlásokkal szemben alternatív lehetőségeket kínál a vevők, megrendelők részére.
.
2003. szeptember 23. 21:07:03
Adóváltozások 2004-ben - Mire számíthatunk?
Az adókulcsok csökkentésével egyidejűleg jelentős változások várhatók a személyi jövedelemadóban (szja) igénybe vehető kedvezményeknél. Számos kedvezmény esetén kell változásokra számítani, több esetben pedig emelkedő tételekkel fogunk jövőre szembesülni.
.
2003. szeptember 19. 13:37:05
Adókedvezményekre számít a kutatás-fejlesztési tőke
A kutatás-fejlesztés gazdaságunk versenyképességére gyakorolt hatása volt a témája a Menedzserek Országos Szövetsége által rendezett konferenciának. Az eseményen többek közt a hazánkban kutatóközpontot létesített 18 multiancionális cég vezetői számoltak be térségünkben szerzett tapasztalataikról.
.
2003. szeptember 19. 07:06:03
Fejlesztési adókedvezmény: nem csak multiknak
A kormány által jóváhagyott módosításokhoz képest is tovább szélesedik azok köre jövőre, akik igénybe vehetik a fejlesztési adókedvezményt - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságpolitikai fórumán.
.
2003. szeptember 18. 20:37:33
Túlszámláztak a könyvvizsgálók
Három nagy könyvvizsgáló cég ellen is eljárás indul, mivel a vizsgálatok szerint az ügyfeleknek többször magasabb összeget számláztak.
.
2003. szeptember 18. 20:22:17
A problémák időbeli kifejlődése
Problémának nevezzük legáltalánosabb értelemben azt, amikor egy célt el szeretnénk érni, de a cél elérése felé vezető utat számunkra sűrű homály fedi. Pszichológiailag tehát minden olyan kérdés, feladat problémát jelent, amelyre a választ nem lehet azonnal megtalálni - nincsen megoldása. Ez persze felveti a problémák relatív és szubjektív mivoltát is, mivel az egyik ember számára egy kérdés lehet probléma, míg azt a másik ember minden megerőltetés nélkül megválaszolja.
.
2003. szeptember 15. 07:51:37
Svédország: nem lesz euró! - megvan a végeredmény
Nyolc órakkor zárult a svédországi népszavazáson, amelyen az észak-európai ország polgárai az euró bevezetéséről döntöttek.
.
2003. szeptember 11. 13:01:31
Járai: jövőre 6,5 százalékos infláció
A jegybank 5-ről 6,5 százalékra emelte jövő évi inflációs várakozását, mert az áfaemeléssel kapcsolatban bejelentett kormányzati szándék 1-1,5 százalékponttal emeli meg jövőre az infláció mértékét.
.
2003. szeptember 10. 13:36:58
Értékteremtés informatikával
Ez év októberében jelenik meg a Műszaki Könyvkiadó gondozásában Bőgel György és Forgács András "Értékteremtés informatikával: csúcstechnológia a hatékonyság szolgálatában" című könyve. Az alábbiakban a könyv bevezetője olvasható.
.
2003. szeptember 9. 17:52:14
Eva fel, lakáshitel le?
Tizennyolcmillió forint éves bevételük lehet majd az evát választóknak - ez az elképzelés kerülhet a holnapi kormányülés elé. Valószínű, hogy a támogatott lakáshitelek plafonja 10 millió forint lesz, s a támogatás mértéke sávosan igazodhat a hitel nagyságához - írja a Világgazdaság.
.
2003. szeptember 8. 22:22:22
Növekednek vagy csökkenek a közterhek?
Számottevően nőnek az adó- és járulékterhek jövőre a munkaadói és munkavállaló érdekképviseletek számításai szerint.
.
2003. szeptember 5. 20:52:12
Új mérleg és eredményszámítás felé? - Az immateriális javak értékelése
A controllerek feladatköre átalakul: a menedzserek operatív munkájának támogatása mellett egyre erőteljesebb bevonásuk a stratégiai szintű feladatokba is. Az újonnan megnyíló területeken új kihívásokkal szembesülünk: az üzletágak, termékek stratégiai szempontú értékelése, a cég pozícióinak, imagenak, márkáinak - és az ezek mögötti, elsősorban szellemi erőforrásoknak a koordinálása, kontrollja.

41764 Makró cikk arra vár, hogy elolvassa őket

hirdetés
Lázár csúnyán nekiment Garancsi cégénekLázár csúnyán nekiment Garancsi cégének

A Market Zrt. főnöke, Scheer Sándor alaposan felbosszantotta a minisztert.

.
Olvasói sarok - fórum
[ 2017-10-21 ] Hülyeségeket beszél - mondta Lázár a kormány egyik kedvenc építőcégének vezéréről - imi
" Tudjuk , hogy a fidesz vezetők egy másik világban él..."
[ 2017-10-20 ] 881 millió forintot dobott ki a kormány az ablakon? - gubaba
" 881 millió? Az agy húszoldalas tanulmány ára! ..."
[ 2017-10-19 ] 78 km vonattal: 20 éve 75 perc volt az út, ma már 95 - egyember
" Minek az a nagy rohanás ... ..."
[ 2017-10-18 ] Orbán idén is küld a nyugdíjasoknak karácsonyi Erzsébet-utalványt - L. Hedvig
" Ha a cikk címe szerint Orbán küld a nyugdíjasoknak....."
[ 2017-10-13 ] Az átlagnyugdíj ötödét kaphatják meg év végén az idősek - Becsapott
" A 13. 14. havi nyugdíj helyett? Ideje lenne visszaho..."
További témák >>
hirdetés
.