Makró
2003. szeptember 5. 17:22:25
Az euró bevezetése: csak semmi kapkodás
Az EU egyik kulcspozícióban lévő tisztségviselője figyelmeztette az újonnan csatlakozó tagországokat, hogy ne siessék el a közös valuta bevezetését, mert az eurónak és maguknak is ártanának vele.
.
2003. szeptember 5. 10:36:02
Ötvenötmilliárdot bukott egy hazai cég
2002-ben 17 százalékkal nőtt a mintegy 374 ezer magyar, társasági adóbevallást készítő társaság nyeresége. Ugyanakkor tavaly is sok cég - 79 ezer - volt veszteséges. A 770 milliárd forint összesített veszteség negyedét nyolc adózó termelte ki. A legnagyobb bukás 55 milliárdos volt.
.
2003. augusztus 28. 09:06:31
IT stratégiai-menedzsment a KÜRT Rt. szemléletében
Az intézmények tevékenységük során hatalmas mennyiségű információt gyűjtenek össze, hoznak létre, tárolnak, kezelnek és adnak tovább. Ennek következtében egyre jobban függnek ezektől az információktól, és azoktól a rendszerektől, amelyek szolgáltatják őket. A függőség sebezhetőséget von maga után. Az információk elvesztése vagy zavarok jelentkezése az informatikai rendszerhez való hozzáférésben messzemenő hatással lehet az adott intézmény működőképességére.
.
2003. augusztus 27. 19:21:36
Módosítások várhatók az eva-törvényben is
A kedvező tapasztalatok miatt jövőre bővítik az egyszerűsített vállalkozási adó választására jogosultak körét, ráadásul a szabályok is egyszerűsödnek, de radikális változások nem lesznek az eva-törvényben.
.
2003. augusztus 27. 13:56:23
Átláthatóbb banki rendszerekért
A pénzintézetekre általában jellemző a heterogén informatikai környezet. Jó néhány számlavezető vagy más tranzakciós rendszer működhet egymás mellett, ezekben szétszórtan jelennek meg az ügyfelek adatai. A rendszerek, illetve a bennük található adatkörök ráadásul át is fedhetik egymást mind ügyfélkörben, mind pedig termékstruktúrában. A hatékony működés szempontjából viszont elengedhetetlenül szükséges, hogy a bankok egységes, átlátható adatstruktúrát alakítsanak ki, amelynek jóvoltából mindenki ugyanabban a formában értelmezi ugyanazokat az adatokat.
.
2003. augusztus 26. 22:37:09
Hódítanak az alacsony, egységes adókulcsok
Egységesen 18 százalékos személyi jövedelemadó bevezetését fontolgatja a román kormány, hogy ezzel egyre több jövedelmet tereljen át a fehérgazdaságba. A szlovák kormány a múlt héten tett közzé hasonló tervet, Csehországban pedig az ellenzék szorgalmaz 15 százalékos lineáris kulcsot – írja a Világgazdaság.
.
2003. augusztus 21. 12:23:33
Eddig 18 ezer vállalkozó kapott uniós adószámot
Az APEH eddig közel 18 ezer vállalkozónak küldte meg az Európai Unióban is érvényes adószámokat. Ezek a cégek eddig is üzleti-kereskedelmi kapcsolatban álltak uniós vállalkozásokkal.
.
2003. augusztus 20. 08:39:42
Problémamegoldás alapkövei
Problémának nevezzük legáltalánosabb értelemben azt, amikor egy célt el szeretnénk érni, de a cél elérése felé vezető utat számunkra sűrű homály fedi. Pszichológiailag tehát minden olyan kérdés, feladat problémát jelent, amelyre a választ nem lehet azonnal megtalálni - nincsen megoldása. Ez persze felveti a problémák relatív és szubjektív mivoltát is, mivel az egyik ember számára egy kérdés lehet probléma, míg azt a másik ember minden megerőltetés nélkül megválaszolja.
.
2003. augusztus 15. 07:51:04
Csúszhat az euró bevezetése
Közép-Európa három legnagyobb gazdaságának költségvetési problémái 2009-re tolhatják ki az eurózónához való csatlakozásukat.
.
2003. augusztus 13. 12:41:15
Az üzleti csalásról - egy kicsit távlatokban
Az elmúlt években akarva-akaratlanul széles körben, és ráadásul sokszor megdöbbentő nagyságrendekben találkoztunk egy olyan jelenséggel, amely mindíg is "benne volt" az üzleti világ működésében: a pénzügyek terén folytatott csalás, szélhámosság, "átverés", és ezzel sokszor azonosított célok - vagy szorosan hozzájuk kapcsolatban álló korrupció, pénzmosás, sőt a terrorizmus eseteivel.
.
2003. augusztus 12. 20:53:54
Ahol a vezetők fizetését csökkentik
A csődhelyzetben lévő Delta Air Linesnál végső megoldásként a vezetők fizetéséhez nyúltak.
.
2003. augusztus 7. 10:23:30
Milliárdos adócsalás - már a bankok is
Legalább 10 bank érintett abban az ügyletben, mely során amerikai pénzintézetek több, mint 17 milliárd dollárt helyeztek befektetési alapokban, hogy elkerüljék az adófizetést. A feltárt esetek miatt most az ügyészség eljárást indít.
.
2003. augusztus 6. 10:12:49
Hozzászólás egy névadóhoz
Kontrolling szakemberek által kezdeményezett Ön milyen címet adna, a Cultivating Communities of Practice c. könyv magyar változatának szakmai vitára megérkezett az első javaslat.
.
2003. augusztus 4. 15:22:22
Szigorítana a jegybank
A Monetáris Tanács szerint szigorú monetáris politikára van szükség, ha 2008. január 1-jén Magyarország be kívánja vezetni az eurót. A jegybanki alapkamatot változatlanul hagyták.
.
2003. augusztus 4. 14:52:37
Sokba kerülhet a biztosítóknak a nemzetközi szabványok alkalmazása
A biztosítóknak igen szűkös határidővel és komoly kiadásokkal kell számolniuk, hogy alkalmazni tudják a biztosítási szerződésekre vonatkozó nemzetközi számviteli standardot. A standard kidolgozását két fázisra osztották a rendelkezésre álló rövid idő és a rendkívül éles viták miatt - az első fázis tervezetét most hozta nyilvánosságra a Nemzetközi Számviteli Standardok Bizottsága (IASB) - áll a KPMG most közzétett elemzésében.
.
2003. augusztus 4. 09:22:51
Csúszhat az euró bevezetése
A közép-európai országokban 2009-re tolódott ki az a legkorábbi ésszerű dátum, amikor sor kerülhet a csatlakozásra az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyi Uniójához (EMU) - véli a JP Morgan amerikai befektetési bank egy friss jelentésében.
.
2003. augusztus 1. 12:51:44
Uniós adók, uniós adószám
Augusztus 1-15. között az adóhatóság több mint 17 ezer gazdálkodó szervezetnek küldi meg a közösségi adószámot, amellyel a jövő májustól adómentesen kereskedhetnek uniós társaságokkal - jelentette be Király László György, az APEH elnöke.
.
2003. július 31. 10:38:08
Gondolja végig! Ön hogy fordítaná?
Szerkesztőségünk régóta keresi a lehetőségét annak, hogy kapcsolata a tagjaival élőbb, több irányú legyen. Szeretnénk, ha partnereink nem csak olvasnák, illetve letöltenék a cikkeinket, hanem azokhoz hozzászólnának, azokkal vitatkoznának, a szerzőkkel és egymással kapcsolatot teremtenének. Erre talán most adódik egy alkalom.
.
2003. július 24. 08:24:04
Adókavalkád
A cseh parlament komplex adóreform-csomag megszavazásán dolgozik. A változtatások célja, hogy egyenesbe hozza a magyarhoz hasonlóan elszaladt költségvetési hiányt.
.
2003. július 21. 16:56:59
Hogyan kell könyvelni az Európai Unióban?
Az Európai Bizottság elfogadta csaknem az összes létező nemzetközi beszámolókészítési standardot (International Financial Reporting Standards – IFRS, korábban IAS), ugyanakkor fontos lenne, hogy mielőbb szülessen megoldás a most elutasított, a pénzügyi instrumentumok elszámolásának módját rögzítő standardokról is.
.
2003. július 16. 10:26:09
A láthatatlan tőkét is lehet és kell mérni
A teljesítménymérés - leginkább megszorítások idején - visszatérő kérdések sorát veti fel a szervezetekben. A menedzserek felelőssége a hatékony forrásfelhasználásban egyaránt kiterjed a pénzeszközökre, a materiális javakra, a munkatársak szellemi kapacitására, a vállalat belső szervezettségére, a munkatársak külső kapcsolataira, a munkaidő felhasználására. Ezek közül többnyire csak ez első kettőt mérik, noha mindegyik mérhető. Az utóbbiak számbavétele iránt a figyelem többnyire csak a szűkülő keretek esetén nő meg.
.
2003. július 15. 07:53:16
Akár az ÁFA is csökkenhet
Nem fukarkodott az ígéretekben Csillag István, aki szerint távlatában a 25 százalékos ÁFA csökkentését is elképzelhető. AC miniszter vállalat- és érdekképviseleti vezetőkkel tanácskozott a következő évek adózási terveiről.
.
2003. július 9. 13:04:12
Menedzserportrék: Hónig Péter
Hónig Péter, a Dunaferr elnök-vezérigazgatója Belgazdasági helyettes államtitkárként az energetikai és a hazai részterületek koordinálásával is foglalkozott.
.
2003. július 8. 13:02:18
Az Ahold-botrány tovább dagad
A holland Ahold kereskedelmi cégnél a jelek szerint nem zárult még le a leleplezett szabálytalanságok sorozata.
.
2003. július 8. 10:36:05
A TCO-modell az informatikai beruházási döntésekben - 2. rész
A megtérülés-számításnak és az előny-hátrány elemzésnek minden nagyobb vállalati beruházás elindításában jelentős szerepet kell kapnia. Hogyan győzhető meg a döntéshozó vezető egy jelentős informatikai fejlesztés hasznosságáról? A beruházási változatok előnyeinek illetve hátrányainak - köztük a megvalósítás költségeinek - számszerűsítése jelentős meggyőző erő, jó alap a hatékony döntéshozatalhoz. A következőkben az informatikai eszközök TCO (Total Cost of Ownership, tulajdonlás teljes költsége) modelljét mutatjuk be, amely kiválóan alkalmas a meglehetősen komplikált informatikai költségelemek modellezésére és számszerűsítésére.
.
2003. július 3. 11:03:46
A TCO-modell az informatikai beruházási döntésekben
A megtérülés-számításnak és az előny-hátrány elemzésnek minden nagyobb vállalati beruházás elindításában jelentős szerepet kell kapnia. Hogyan győzhető meg a döntéshozó vezető egy jelentős informatikai fejlesztés hasznosságáról? A beruházási változatok előnyeinek illetve hátrányainak - köztük a megvalósítás költségeinek - számszerűsítése jelentős meggyőző erő, jó alap a hatékony döntéshozatalhoz. A következőkben az informatikai eszközök TCO (Total Cost of Ownership, tulajdonlás teljes költsége) modelljét mutatjuk be, amely kiválóan alkalmas a meglehetősen komplikált informatikai költségelemek modellezésére és számszerűsítésére.
.
2003. július 1. 15:29:10
Mindenkinek euró kell
László Csaba után ma lengyel kollégája is az euró mihamarabb történő bevezetéséért szállt síkra.
.
2003. június 30. 11:31:21
Együtt drukkolunk a német adóreform sikerének
A jövedelmi adó 18 milliárd euros csökkentését jelentette be a hétvégén Gerhard Schröder, német kancellár. Az adóreformnak köszönhetően a szakemberek reményei szerint a német gazdaság nem 2005-tól, hanem már jövőre növekedési pályára állhat.
.
2003. június 24. 09:33:09
Pénzügyi controlling, avagy mennyi és miért annyi?
Maczák György MCE tagtársunk figyelemfelkeltő cikkének célja, hogy fókuszáljon. Cikkében fontos pénzügyi controlling kérdéseket vet fel, amit gyakorlata, munkája során tapasztal. Ezen kérdések már elhangzottak az MCE Pénzügyi Workshopon. Kiderült, hogy többünket érintenek és érdekelnek. A Magyar Controlling Egyesület elnöksége érzékelve az igényt, egy munka-csoportot hozott létre a témában: a Financial Controlling Team-t (röviden: MCE FiCoTeam-t). A munka-csoport a Magyar Controlling Egyesület (www.mce.hu) keretén belül munkálkodik, de nyitott. Koncentrálja a pénzügyi controlling témakör problémáit, felvetéseit. Vitára tűzi azokat és megpróbál koncepciókat, gyakorlati megoldási kereteket készíteni, kitérve természetesen az ezt támogató informatikai megoldásokra is. A team a munkáját és eredményeit az Interneten publikálja, teszi elérhetővé. Várunk a pénzügyi controlling témában minden érdeklődőt, szakembert és szakértőt.
.
2003. június 23. 15:06:59
A pluralitás jegyében - Hozzászólás egy controlling koncepcióhoz
A controlling azon szakterületek egyike, mely folyamatos változáson megy ma is keresztül. Gyakran napirendre tűzi küldetése, funkcióköre, feladatai újradefiniálását, mivel az üzleti-piaci környezet, a menedzsment koncepciók és divatok újabb elvárásokat, követelményeket fogalmaznak meg vele szemben.

41764 Makró cikk arra vár, hogy elolvassa őket

hirdetés
Lázár csúnyán nekiment Garancsi cégénekLázár csúnyán nekiment Garancsi cégének

A Market Zrt. főnöke, Scheer Sándor alaposan felbosszantotta a minisztert.

.
Olvasói sarok - fórum
[ 2017-10-21 ] Hülyeségeket beszél - mondta Lázár a kormány egyik kedvenc építőcégének vezéréről - imi
" Tudjuk , hogy a fidesz vezetők egy másik világban él..."
[ 2017-10-20 ] 881 millió forintot dobott ki a kormány az ablakon? - gubaba
" 881 millió? Az agy húszoldalas tanulmány ára! ..."
[ 2017-10-19 ] 78 km vonattal: 20 éve 75 perc volt az út, ma már 95 - egyember
" Minek az a nagy rohanás ... ..."
[ 2017-10-18 ] Orbán idén is küld a nyugdíjasoknak karácsonyi Erzsébet-utalványt - L. Hedvig
" Ha a cikk címe szerint Orbán küld a nyugdíjasoknak....."
[ 2017-10-13 ] Az átlagnyugdíj ötödét kaphatják meg év végén az idősek - Becsapott
" A 13. 14. havi nyugdíj helyett? Ideje lenne visszaho..."
További témák >>
hirdetés
.