2019. július 12. 13:13

Továbbra is intenzív a kereslet, de ez nem befolyásolja az adósságpályát.

Már 1162 milliárd forint értékben jegyeztek az új magyar allamkötvényből, a MÁP Pluszból - közölte kérdésünkre mai tájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter. Ez jóval a várakozás feletti - tette hozzá, jelezve, hogy a papír piacra vezetésekor úgy számoltak, hogy 2023-ig 11 ezermilliárd forintra emelkedik a lakossági állampapír állomány a májusi 5-6 ezer milliárdról.

Mivel a legutóbbi adatok szerint 1014 milliárdos volt az állomány, a jelek szerint egyre közelebb jár a heti 100 milliárdos meghirdetett keretösszeghez a jegyzés.

A jelenlegi ütem mellett ez hamarabb teljesülhet, de egy korábbi tájékoztatóján a pénzügyminiszter érdeklődésünkre kifejtette, hogy egyelőre örülnek az intenzív keresletnek, nem gondolkodnak a kondíciók, a jegyzés megváltoztatásán. Azt viszont nem zárta ki, hogy esetleg más, jelenleg még elérhető állampapírokat vonnak ki a piacról. Erre egyébként júniusban már sor került, akkor több papír jegyzése is megszűnk, szűkítve a kínálatot.

Kérdésünkre a miniszter azt mondta továbbá, hogy a vártnál nagyobb kereslet nem befolyásolja az adósságpályát, csökkenő adóssággal számolnak. Pedig az új papírokba fektetett pénz 70 százaléka nem már meglévő állampapír befektetések újrabefektetéséből származott, hanem készpénzből, banki betétekből, egyéb konstrukciókból.